Lezen stimuleren – Met deze 10 tips krijg jij je kind wél aan het lezen

16 april 2020
Lezen stimuleren - Met deze 10 tips krijg jij je kind wél aan het lezen

Als kinderen mogen kiezen tussen het lezen van een boek of spelen, wint dat laatste het vaak. En sommige kinderen houden zelfs helemaal niet van lezen. Maar met deze tien tips kun je er als ouder alsnog voor zorgen dat je kind zijn of haar lees-kilometers maakt en nog plezier in het lezen krijgt ook. Zo kun je lezen bij je kind stimuleren!

10 Tips om lezen te stimuleren

#1 Laat je kind zelf een boek uitkiezen

Het belangrijkste is dat je kind het leuk vindt wat hij of zij leest. Het ene kind houd meer van informatieve boeken, de ander van fantasie verhalen en weer een ander van een beeldend boek met veel plaatjes. Leg je kind dus passende leesboeken voor met onderwerpen die hem of haar echt boeien. Een boek dat je interesse niet heeft, leg je veel sneller opzij.

‘Lees ook: Trucjes die niet meer werken nu mijn kind kan lezen.’

#2 Lees boeken op het juiste niveau

Daarnaast stem je het boek af op het leesniveau van je kind. Ook als een boek te moeilijk is, dan haak je af. Om te checken of een boek een match is, kun je je kind de eerste bladzijde laten lezen. En verder is het AVI-systeem een goede leidraad, waarmee het niveau van kinderboeken aangeduid wordt. Iedere groep heeft 2 AVI-niveaus. Een M-niveau voor midden en een E-niveau voor eind. AVI-M4 is dus geschikt voor kinderen die op de helft van groep 4 zijn.

De leukste leesboeken!
Ben je benieuwd naar welke boeken écht leuk zijn? Check dan onze lijst met de leukste kinder leesboeken voor kinderen van groep 3 tot en met 8, ingedeeld op AVI-niveau. Allemaal pareltjes die het zelf lezen gegarandeerd stimuleren!

#3 Varieer in boekensoorten

Het is ook goed om te variëren in boekensoorten. Strips zijn ook boeken, en kunnen net zo goed gelezen worden. Bovendien wordt de tekst ondersteund door beeld en dat kan zorgen voor een beter begrip van het verhaal. Of wat dacht je van een moppenboek. En ook luisterboeken zijn een prima manier om je kind in aanraking te laten komen met verhalen. Meelezen met een luisterboek kan natuurlijk ook! Het werkt ondersteunend en vereist de nodige concentratie. Of geef je kind een abonnement op een leuk kindertijdschrift.

#4 Lees samen

Samen lezen kan voor je kind ook een enorme motivatieboost zijn. Spreek bijvoorbeeld af dat je om de beurt een zin of alinea leest. Je kind moet terwijl jij leest ook goed opletten waar jullie gebleven zijn, en zal de tekst ook meelezen. 

‘Lees ook: Squla, is dat wat? Ik deel mijn Squla ervaringen. Mét leuke Squla korting!

#5 Kies een vast leesmoment

Als het duidelijk is dat er elke dag wordt gelezen, bijvoorbeeld vlak voor bedtijd of als jij aan het koken bent, dan raakt je kind gewend aan dit ritueel en wordt lezen vanzelfsprekend.

#6 Lezen stimuleren met een leesbingo

Lezen stimuleren - Met deze 10 tips krijg jij je kind wél aan het lezen

Maak lezen aantrekkelijk. Bijvoorbeeld door je kind langer te laten opblijven of met de aanschaf van een leuk leeslampje. Of zet een kookwekker die de leestijd aftelt. En ook leuk is de leesbingo. Die maakt het aantal leesmomenten zichtbaar. En je kunt lezen ermee stimuleren door iets leuks in het vooruitzicht te stellen bij een volle kaart. Ik heb voor jullie een leuke leesbingo gemaakt, die kun je hier gratis uitprinten.

#7 Blijf voorlezen

Als je zelf blijft voorlezen, raken kinderen meer gemotiveerd om zelf te willen lezen. En dat geldt niet alleen voor de lagere groepen, maar ook nog voor kinderen uit groep 8. Goed voorbeeld doet goed volgen.

#8 Dobbelsteen lezen

Nog een leuk spelletje om lezen te stimuleren is dobbelsteen lezen. Om de beurt gooien jij en je kind(eren) met een dobbelsteen. Spreek van te voren af wat het aantal ogen van de dobbelsteen betekent. Twee voorbeelden:

Voorlezen met stemmetjes

Het aantal ogen van de dobbelsteen bepaalt hoe je de alinea leest: 1 – Lees boos, 2 – Lees blij, 3 – Lees eng, 4 – Lees zielig, 5 – Lees grappig, 6 – Kies zelf hoe je leest.

Wie is aan de beurt?

Het aantal ogen van de dobbelsteen bepaalt wie er aan de beurt is om een alinea te lezen: 1 – Lees zelf, 2 – Lees om de beurt een woord, 3 – De ander leest, 4 – Lees in koor (tegelijk), 5 – Lees om de beurt een zin, 6 – Kies zelf.

‘Lees ook: Voorlezen – Maak het nóg leuker voor je kinderen met deze voorleestips.’ 

#9 Niet pushen

Pushen verhoogt de weerstand tegen lezen. Dus dwing je kind niet om een boek te pakken, maar houd het lezen gezellig en luchtig. En wil je kind echt niet lezen, fiets het er dan sneaky op een andere manier in. Bak samen een cake en laat je kind het recept voorlezen, zet een Engels kinderprogramma aan met ondertiteling of laat je kind iets opzoeken op internet.

#10 Beloon je kind na het uitlezen van een boek

Voor sommige kinderen is het echt een hele prestatie om een boek helemaal uit te lezen. Dus laat merken dat je trots bent als dat gelukt is. En verras je kind met iets leuks. Ga samen een lekker ijsje halen, koop een kleinigheidje of laat je kind opblijven of het avondeten uitkiezen. Wedden dat hij of zij snel weer aan een nieuw boek begint!

Ik ben benieuwd; moet jij jouw kind stimuleren om te lezen, of niet? En wat doe jij om je kinderen te motiveren?

Lezen stimuleren - Met deze 10 tips krijg jij je kind wél aan het lezen.
Kinder leesboeken - De allerleukste boeken om zelf te lezen voor groep 3 t/m 8
Trend Alert – De nieuwste coole kids stuff van deze maand

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter