Het inrichten van de baby- of kinderkamer is één van de leukste klusjes in huis om te doen. Een project waar de meeste mama’s hun tanden in vastbijten. Eén van de belangrijkste onderdelen van het inrichten van een kinderkamer is de verlichting. Van te voren is het heel handig om hier goed over na te denken. Daarom geven we je alvast wat tips voor het maken van een lichtplan voor de kinderkamer.
Het effect van licht!
Vaak ervaren we licht als iets vanzelfsprekends, maar stiekem heeft licht heel veel effect op een mens. De kleur van licht bepaalt heel erg hoe je je voelt. Soms krijg je er energie van en een andere keer geeft het licht je juist helemaal geen fijn of warm gevoel. Vooral in je interieur is het daarom zó belangrijk om goed na te denken over de juiste verlichting. Tijdens je zoektocht naar de perfecte lamp voor in huis, moet je zeker een kijkje nemen in de webshop Lampen24. Of je nu op zoek bent naar een industriële lamp, een prachtige kroonluchter, een moderne schemerlamp of een sfeervolle wandlamp, deze shop heeft zoveel keus. En ook fijn, alle lampen zijn allemaal heel betaalbaar! Voor nachtlampjes en kleine decoratieve lampen voor in de kinderkamer slaag ik altijd heel erg goed bij de webshop PSIkhouvanjou.
‘Lees ook: Een slaapkamer stylen? Zo doe je dat!‘
Hoe maak je een lichtplan?
Het klinkt misschien nogal groots een lichtplan maken, maar als je de volgende punten volgt ben je zo klaar. Het hoeft ook allemaal niet zo ingewikkeld te zijn, maar het is vooral handig om van te voren een goed idee te krijgen over de verlichting. Als je een huis gaat verbouwen dan is het helemaal handig om goed te bedenken wat je wil, in verband met de punten waar de stopcontacten en lichtschakelaars moeten komen.
1. Een plattegrond van de kinderkamer
Maak een plattegrond tekening van de kinderkamer. Geef hier in aan waar de ramen en de deuren zich bevinden. Vervolgens teken je het bed, de kledingkast, de commode – indien je deze nodig hebt -, een stoel om je baby bijvoorbeeld te voeden, een eventueel speelhoekje of werkplek. Teken ook alle stopcontacten en lichtschakelaars. Het is handig om de tekening op een schaal van 1:50 maken, 1 cm op de tekening is in werkelijkheid 50 cm. Op deze manier krijg je een realistisch beeld van de ruimte.
2. Benoem de activiteiten
Geef aan welke activiteiten er plaatsvinden in de kinderkamer of babykamer. Je hebt namelijk voor verschillende activiteiten soms ander soort verlichting nodig. Denk dus aan slapen, spelen, huiswerk maken aan een bureau, een boekje lezen of ‘s nachts een baby voeden in een stoel.
3. Welke soorten verlichting heb je nodig?
Wat je ook aan moet geven in het lichtplan, is welke soorten verlichting je nodig hebt. Teken dit ook op het plattegrond erbij. Je hebt namelijk…….
# Natuurlijk licht: is het licht dat overdag door de ramen naar binnenkomt. Ligt een kinderkamer op het noorden dan is het licht heel anders – koeler – dan als het op het zuiden – warmer – ligt. Aan de hand daarvan kun je ook goed bedenken wat je qua licht nodig hebt. Ook voor de inrichting is het trouwens heel belangrijk. Als het kamertje op het noorden ligt kun je soms beter voor warmere kleuren kiezen om een fijne sfeer te creëren. Bedenk ook dat lichte kleuren licht reflecteren en donkere kleuren licht absorberen.
# Basisverlichting: zorgt ervoor dat een ruimte evenwichtig is belicht. Denk aan een hanglamp of inbouw spotjes. Dit is het licht wat je meteen aanzet als je de kamer binnenkomt. Een dimmer is hier ideaal voor, zo kun je zelf de sterkte bepalen van het licht.
# Functionele verlichting: met deze verlichting krijg je direct licht op een specifiek punt, waardoor je beter kunt zien waar je mee bezig bent. Een leeslampje bij het bed zorgt er voor dat een kind goed en duidelijk een boekje kan lezen. Of een bureaulamp als er huiswerk gemaakt moet worden. Zonder dit licht krijgen kinderen snel last van ogen die moe zijn.
‘Lees ook: Welke kleur in de kinderkamer? Kleur inspiratie en verf ideeën.‘
# Sfeerverlichting: deze verlichting zorgt voor de warme sfeer in de kamer. Het is indirect zacht licht dat in alle richtingen uitstraalt. Als je bijvoorbeeld ‘s nachts je baby moet voeden dan is dit licht heel fijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een schemerlamp, een vloerlamp of een wandlamp.
# Decoratieve verlichting: zoals het woord het al zegt is deze verlichting puur als decoratie. Zo heb je voor de kinderkamer allerlei leuke lichtslingers of kleine schattige lampjes die superleuk als accessoire staan.
# Accentverlichting: dit is licht wat je laat schijnen op een specifiek object of plek in de ruimte. Zo kun je in de kinderkamer met spotjes bijvoorbeeld een mooie boekenkast of schilderij aan de muur extra uitlichten.
4. Lampen lijstje maken en shopping time!
Bedenk nu goed waar je wel of niet dimmers wilt gebruiken. Kijk ook of er genoeg stopcontacten en lichtschakelaars aanwezig zijn in de kinderkamer of moeten er misschien nog extra punten bijkomen?! En dan is het tijd voor het allerleukste onderdeel van het lichtplan, een lijstje maken van welke lampen je nodig hebt voor de kinderkamer en dan lekker gaan shoppen!
Geen reacties