Een luier verschonen: Zo doe je dat!

30 maart 2017
luier verschonen; baby verschonen; hoe verschoon je een luier; wanneer verschoon je een luier; hoe vaak verschoon je een luier; hoe vaak luier verschonen; wanneer luier verschonen; wanneer baby verschonen; hoe vaak baby verschonen; poep; plas; poepluier; plasluier; doekjes; ervaring; uitleg; video; stap voor stap; pampers; luiers; luier; flap; lies; billencreme; uitslag

Een luier verschonen bij je baby is als je nog onervaren bent een heel project. Je kindje is nog zo klein en je moet zoveel handelingen verrichten. Ik had in het begin het gevoel dat ik handen tekort kwam! Gelukkig word je er al snel heel handig in – een pasgeboren baby plast en poept wat af – dus je doet lekker veel praktijk ervaring op. Voor alle newbee ouders hebben wij een praktische mini cursus luier verschonen opgenomen op video. En we delen ook onze luier fails. Want ook wij zijn door schade en schande wijs geworden. 

Mini cursus luier verschonen

Een luier verschonen, hoe moet dat eigenlijk? En wat is het verschil tussen het verschonen van een jongen en een meisje? In deze video laten we je stap voor stap zien hoe je het aanpakt.

Hoe vaak luier verschonen?

Zo, nu weet je hoe je een luier om moet doen. Maar wanneer doe je je pasgeboren baby een schone luier aan? En hoe vaak per dag moet je de luier verschonen? Ik deed dat bij mijn kinderen altijd na iedere voeding. Want wat er boven in ging, kwam er van onder vaak meteen weer uit. En voor poepluiers geldt: meteen verschonen. Baby’s hebben een erg gevoelig huidje en de vloeibare ontlasting zorgt al snel voor uitslag op hun tere billetjes. In totaal verbruik je in het begin tussen de 7 en 10 luiers per dag.

Tip: Bij de nachtvoeding kun je de luier ook voor de voeding, of – als je borstvoeding geeft – tussen twee borsten in verschonen. Je baby wordt hierdoor goed wakker en drinkt beter.

Voor welke luier kies je?

Als je voor het eerst naar de winkel gaat om een pak luiers te kopen, dan kan het aanbod je behoorlijk laten duizelen. Er zijn héél véél luiermerken, zowel A-merken als huismerken in verschillende prijsklassen. En die luiermerken hebben ook weer verschillende lijnen in het assortiment: Luiers voor pasgeboren baby’s, luiers voor ‘s nachts, luierbroekjes, luiers voor beweeglijke dreumesen… En al die varianten zijn er dan ook nog in verschillende maten.

Welke luier het beste is voor jouw baby is een persoonlijke keuze en ook een beetje een kwestie van uitproberen. Toen mijn jongens net geboren waren, vond ik Pampers New Baby erg fijn. Ik was in het begin best onzeker over mijn borstvoeding en of ze wel genoeg dronken en op de New Baby luiers zit een urine-indicator die blauw kleurt als er een plasje in de luier zit. Dat vond ik altijd wel geruststellend. Ook vond ik de luiers het meest comfortabel voor die kleine lijfjes; ze zijn zacht, ook bij de zijkantjes die flexibel zijn en hebben een fijne naveluitsparing. En het allerbelangrijkste; de Pampertjes zijn betrouwbaar. Ze absorberen super goed waarbij het vocht over de hele luier verdeeld wordt en de kans op lekkage nihil is. Ook ‘s nachts. De Pampers New Baby luiers zijn nu trouwens ook verkrijgbaar in de grotere mater 4, 5 en 6 onder de naam Pampers Premium Protection. Ook hier zit de handige urine-indicator in. Handig voor als je hem miste, nadat je kindje uit maat 3 is gegroeid.

‘Lees ook: Test: Hoeveel past er in een luier voordat hij ontploft?

Luier fails

Gaat het luier verschonen nog steeds niet helemaal soepel? Believe me! Ook wij maakten genoeg beginnersfouten. En nog steeds trouwens. Dit zijn onze grootste luier fails:

  • Denken dat je een volle plasluier verschoont en dan vol in de poep graaien.
  • Voorover bukken om de billetjes schoon te maken en recht in je oog gepiest worden.
  • Denken dat een poepluier wel even kan wachten totdat je je thee op hebt, waardoor de ontlasting tot in de nek van je baby zit.
  • De temperatuur van je pasgeborenen opnemen en vol over je handen gepoept worden.
  • De flapjes van de luier vergeten naar buiten te vouwen en daar achter komen doordat de poep langs de zijkanten van de luier zo het boxpakje van je baby in loopt.
  • Vergeten de beentjes van je kleintje vast te houden die dus vol in de poep stampt. En daarna op het aankleedkussen. En daarna op je hand. En daarna op je mouw. En daarna op de muur. En daarna op zijn knuffel. Kak!
  • Een baby die zichzelf omdraait net als jij naar de doekjes grijpt, waarbij de luier – met de verkeerde kant boven – precies op je schoenen valt.

Heb jij ook zo’n hilarische verschoonervaring? We kunnen inmiddels hard lachen om die van ons. Maar we smullen ook graag van de luierblunders van een ander. Dus deel ze graag in een reactie hieronder!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

advertorial, sponsored, post, lady lemonade, mamablog, mamablogger, momblog, mommy blogger, blog, blogger, mama, moeder, gesponsord, samenwerking, betaalde, blogpost

Minder geknoei en geklieder aan tafel met de Happy Mat
Babykamer inrichten? Zo doe je dat!

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Leonie 30 maart 2017 at 8:09 pm

    Herkenbaaaaaaaar! Poep aan je handen is ineens zo vies niet meer!

  • Reply Luieracties.nl 29 juli 2019 at 9:28 pm

    Leuke cursus dames! Heel handig zodat je niet staat te prutsen als die kleine eenmaal voor je ligt =)

  • Laat een reactie achter