Papa is al lang niet meer de man die ‘s avonds het vlees snijdt. De man die vanuit zijn werk thuis komt en neerploft met een krantje, terwijl moeder achter de kinderen aan rent en ondertussen een potje probeert te koken. De man die Oost-Indisch doof is als zijn baby ‘s nachts huilt of zijn kids bekvechten aan tafel. De man die nog nooit een luier heeft verschoond, omdat dat zijn taak niet is. Het mag geen verrassing zijn; recent onderzoek van Pampers wijst uit dat de zorgtaken anno 2017 een stuk eerlijker verdeeld zijn tussen ouders. Zo verschoont 86% van de nieuwe generatie vaders dagelijks de luier van zijn kindje. Maar volgens Niels – mijn grote liefde, papa van Finn en Charlie en kampioen luier verschonen – zijn we soms toch nog te weinig modern minded over het vaderschap en zijn er nog genoeg stappen te maken voor papa’s. En daar schreef hij dit blog over.
“Een luier verschonen… Man, ik vond het spannend!”
“Ok, eerlijk toegegeven… In de aanloop naar het vaderschap heb ik ze ook gemaakt; de flauwe ‘luiers-zijn-voor-mama-grappen’. Mannen onderling, je weet wel. Maar wie trok onze baby de allereerste luier aan? Ik! Na zo’n bevalling durf je die taak niet ook nog eens op je vrouw af te schuiven. Ik weet nog goed hoe ik boven mijn zoon stond die daar op dat aankleedkussen lag te spartelen. De verpleegkundige gaf me het pakje dat zijn moeder al weken ervoor had uitgezocht en legde daar bovenop een ieniemienie Pampers luiertje. ‘Kun jij het niet beter een keer voordoen?’ probeerde ik nog. Man, ik vond het spannend! Finn woog net 2,5 kilo en die armpjes en beentjes, alles aan hem was zo klein. Toch lukte het me aardig om dat luiertje om zijn lijfje te vouwen en er zouden er nog heel veel volgen.
Verschoonplekken voor vaders
Vanzelfsprekend, toch? Ik vind van wel. Maar toch is de meer betrokken rol van de vader nog niet in de hele maatschappij doorgesijpeld. Want heb je – als vader – wel eens geprobeerd om een luier te verschonen als je met de kleine op pad bent? Het aantal fatsoenlijke verschoonplekken is sowieso al dramatisch, maar voor een man helemaal om te janken. De meeste baby changing stations bevinden zich namelijk op het vrouwen toilet. En dit geldt niet alleen voor tentjes uit de jaren ’50. Ook in nieuwe restaurants moet een man naar de vrouwen. Nu laat ik me echt niet tegen houden door een jurkje op de deur. Want als je kind een poepluier heeft, dan WIL je die verschonen. No matter what! Maar frustrerend is het wel. Laat staan voor alleenstaande vaders of gezinnen met twee papa’s.
Doe is gewoon
En dan zijn er ook nog de ‘juichkoren’. Moeders die me bemoedigend toeknikken als ik met één kind in een draagzak en de ander achter een winkelkarretje door de supermarkt loop. Mensen die straal langs me lopen om vervolgens aan mijn vriendin te vertellen dat ze vermoeden dat ons kind een vieze luier heeft. En lovende ogen als ik dan degene ben die de spuitluier van enkel tot nek bedwing. Kijk, voor die allereerste luier – inmiddels vijf jaar geleden – had ik wel een staande ovatie gewild. Ik was trots. Maar verder is het gewoon een luier. Slechts één van de acht die er gemiddeld op een dag verschoond moeten worden. Ik vind het niet meer dan logisch dat ik daar ook een aandeel in heb. Maar zulke reacties suggereren dat het nog steeds niet gewoon is dat je als vader ook mee doet.
Luier Verschonen – Mama vs papa
Om voor eens en voor altijd af te rekenen met het beeld dat vaders die een luier verschonen een unicum zijn, daagde ik Annemieke uit voor een wedstrijdje. Wie denk jij dat de beste luier verschoner van ons tweeën is?
Nog even een waarschuwing voor de gevoelige kijker: Dit filmpje is alles behalve representatief voor de manier waarop ik met onze kinderen omga. Van wedstrijdjes word ik nu eenmaal bloedfanatiek en daarom zijn de baby’s in deze video slechts figuranten. Wil je serieus weten hoe je moet luier verschonen, dan kun je beter naar dit filmpje kijken.”
Nieuwe generatie luiers voor een nieuwe generatie papa’s
Ik ben benieuwd: Hoe zijn de rollen bij jullie thuis verdeeld? En mocht jouw vriend of man nu één van die zeldzame exemplaren zijn die nog steeds luiers weigert te verschonen, dan heeft hij daar vanaf nu geen excuus meer voor. Pampers introduceert namelijk een nieuwe luier die je kunt verwisselen met een snelheid waar de crew van Max Verstappen jaloers op zou zijn: De nieuwe Pampers Baby-Dry Pants.
Een handig luierbroekje dat je kindje kan dragen vanaf het moment dat hij beweeglijker wordt – gemiddeld vanaf 8 à 8,5 maand – en gemakkelijk & snel in 1 beweging aan te trekken is. De flexibele tailleband zorgt ervoor dat de luier zich aan de bewegingen van je baby aanpast, zodat de luier niet gaat irriteren. En nieuw aan de Baby-Dry Pants luierbroekjes zijn de drie absorberende banen die helpen het vocht gelijkmatig te verdelen, zodat de luier minder zwaar aanvoelt en je baby net zo droog houdt als de vertrouwde Baby-Dry luier. Tot wel 12 uur! En moet de luier verschoond worden? Dan hoef je alleen de zijkanten open te scheuren. Zo zorgen de luierbroekjes ervoor dat je als vader je tijd optimaal aan leuke dingen met je baby kunt besteden.
PampersPapa video
#PampersPapaNL
Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.
Geen reacties