Luizen behandelen: Zo maak je alle hoofdluis snel en makkelijk dood!

7 maart 2017
luizen behandelen; luizen; hoofdluis; kind; school; klas; luizen bestrijden; hoofdluis; middel tegen luizen; middel tegen luis; middel tegen hoofdluis; luizenkap; badmuts; olie; lijfolie; zonnebloemolie; wassen; beddengoed; knuffels; jas; luis; luizendag

Mijn moeder is zo’n moeder die niet snel haar geduld verliest, die een hok vol peuters of kleuters managed met twee vingers in haar neus en die vroeger nooit op de kast te krijgen was. Behalve als het om hoofdluis ging. Haar haren gingen al overeind staan van het woord ansich, terwijl in haar gedachten het hele hoofdluis behandel programma alweer voorbij raasde: Haren met chemische shampoo’s wassen, iedere avond kammen met de netenkam, beddengoed de wasmachines in, jassen wassen, knuffels in luchtdichte vuilniszakken in de vriezer… I remember it like yesterday! Gelukkig is het advies voor een grondige schoonmaak van het huishouden door het Landelijk Steunpunt Hoofdluis ingetrokken, omdat dit niet bewezen effectief was. Scheelt weer tijd en stress! Maar nog steeds: Luizen zijn de nachtmerrie van iedere moeder. Ze dreven een moeder van een meisje uit mijn klas er zelfs toe om het hoofd van haar dochter uit pure wanhoop kaal te scheren. Gelukkig zijn mijn kinderen – ondanks alle luis alerts op school – tot op heden nog de dans ontsprongen. Maar mochten ze zich toch in die kruintjes nestelen, dan heb ik mijn plan van aanpak klaar liggen. Er is namelijk een wanhopige, maar inventieve moeder geweest die een natuurlijke, maar makkelijke en effectieve manier bedacht om luizen te behandelen: Met een luizenkap en olijfolie. En daarmee durf ik de strijd met de hoofdluis wel (maar liever nooit! #afkloppen) aan! 

Natuurlijk middel tegen hoofdluis

De luizenkap is geboren uit pure frustratie. Bedenker Nicolette Mak irriteerde zich enorm dat haar kinderen continu onder de luizen zaten, maar dat geen enkele behandel methode leek te helpen. “Ik maak me er heel druk over dat ons eten goed en biologisch moet zijn, maar als mijn kinderen luizen hadden, smeerde ik hen vol met luizenbestrijdingsmiddelen van de drogist. En dat voelde gek,” vertelt de moeder. En dus begon ze te experimenteren met producten uit de keukenkast. “Ik ving een paar luizen bij mijn dochter en zette verschillende eierdopjes klaar. Één met heel zout water, één met vissaus van de toko, één met vodka en één met olijfolie. Met de olie waren ze binnen een paar minuten dood of bewusteloos! Dus moest er een soort zwembad op je hoofd komen, waarin je de luizen verdrinkt.”

luizen behandelen; luizen; hoofdluis; kind; school; klas; luizen bestrijden; hoofdluis; middel tegen luizen; middel tegen luis; middel tegen hoofdluis; luizenkap; badmuts; olie; lijfolie; zonnebloemolie; wassen; beddengoed; knuffels; jas; luis; luizendag

De luizenkap

En dat werd dus de luizenkap. Een soort gekke badmuts die je op je hoofd zet met een opening aan de bovenkant. Hierin giet je een liter olijfolie of zonnebloemolie. Dan beweeg je je hoofd voorzichtig van voor naar achter en van links naar rechts om de olie te verdelen. En na 10 minuten kam je de olie eruit met een luizenkam. De meeste luizen zijn verdronken en degenen die bewusteloos zijn, kam je er zo uit. Daarna kun je je haar wassen. En na 9 dagen herhaal je de behandeling nog een keer, voor het geval er nog eitjes uitgekomen zijn. Als je het goed toepast, werkt de methode volgens Nicolette 100%. “Want luizen zullen nooit resistent worden tegen verdrinking”, zegt ze. “Eigenlijk kun je zeggen dat het net zo goed werkt als de bestaande middelen, alleen is dit gezonder voor je haar en vele malen goedkoper. 
Ik ben echt superblij met deze oplossing, want je hoeft geen 14 dagen lang meer luizen te kammen, dus dat scheelt enorm veel tijd.” Is dit de beste oplossing? “Voor mij wel! Al is het – zeker de eerste keer – wennen en blijft het gedoe, zo’n luizenaanval.”

Landelijke (anti) Luizendag

Morgen is het Landelijke (anti) Luizendag. Een dag die in het leven is geroepen door het Landelijk Steunpunt Hoofdluis om met zijn allen af te rekenen met de jeukbeesten. Want als iedereen op één dag tegelijk luisvrij is, zijn we voortaan van hoofdluis verlost. Veel scholen sluiten zich bij deze actie aan door op deze dag de luizenmoeders aan te laten rukken. Dus mocht er morgen een luis gevonden worden in de haren van jouw kind en wil je liever niet met chemische middelen aan de slag, grijp dan niet in paniek naar de tondeuse, maar denk aan de luizenkap. Je koopt hem hier voor €19,75 en hij is minimaal 20 keer te gebruiken.

Een luier verschonen: Zo doe je dat!
Fluoride in tandpasta: Wel of niet veilig voor kinderen?

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter