Hoe krijg je als mama meer tijd in een dag?

21 april 2017
meer tijd; tijd voor jezelf; mama; quality time; tijd; mama; plannen; efficiënt; stress; hectisch; gezin; persoonlijk; werken; opvoeding

Iedere dag stoot ik mijn hoofd snoeihard tegen de klok. Figuurlijk dan hé?! De 24 uur die er in een dag zitten, zijn voor mij standaard te weinig. Het is dat ik echt heel hard mijn slaap nodig heb – wie niet trouwens – anders sprokkelde ik er gewoon zelf nog een paar uurtjes bij. Het enige wat ik kan doen aan die te weinig uren in een dag is om nog efficiënter met mijn tijd om te gaan. Twee weken geleden ben ik met deze uitdaging aan de slag gegaan en het begint te werken. Langzaamaan begin ik er steeds handiger in te worden. Dit zijn mijn tips hoe je toch meer tijd op een dag erbij krijgt.

#Mobiele telefoon pauze

Voor je het weet is er weer een uur verstreken terwijl je heel eventjes van plan was om je smartphone te checken. Soms kan dit heel lekker zijn maar in the end is het vaak zonde van je tijd. Die van mij leg ik op vaste momenten op een plek ver van mijn vandaan en op stil zodat ik niet afgeleid word.

#Weekboodschappen

Zorg dat je in één keer je weekboodschappen doet en maak voor jezelf een weekmenu. Het boodschappenlijstje maken vind ik altijd een pokke werk, maar het scheelt je uiteindelijk veel tijd. Je hoeft niet meer iedere dag de supermarkt in te duiken. Wil je het jezelf helemaal easy peasy maken doe dan online je boodschappen.

‘Lees ook: Wat ik heb geleerd van mijn kinderen? Een heleboel!

#Kook simpel en snel

Soms heb ik nogal de neiging om op een doordeweekse dag een leuk nieuw recept uit te proberen. Niet doen! Regelmatig komt het voor dat ik me hier enorm op verkijk. Snel, lekker en makkelijk is mijn nieuwe motto! Kies voor jezelf ook een dag in de week uit dat je een keertje niet kookt, mag best een keer. Vries eten in als je nog over hebt, handig voor een andere dag en vergeet niet je succes recepten ergens op te slaan. Zo heb je altijd weer inspiratie en kun je binnen no-time je boodschappenlijstje maken.

#Plan niet teveel afspraken

Hoe gezellig het ook is om je agenda vol te plannen met leuke afspraken, soms voel ik me juist hierdoor enorm geleefd en kom ik aan veel dingen niet toe. Ik probeer in het weekend altijd één dag helemaal vrij te houden en doordeweeks plan ik nooit twee avonden achter elkaar.

#Stop met eindeloos opruimen

Het gevaar is namelijk dat je denkt één hoekje te gaan opruimen en voor je het weet ga je toch weer het hele huis door. Daar gaat je tijd! Kinderen in huis betekent altijd rommel. Ik focus me qua opruimen dus vooral op de ruimte waar ik het meest ben en dat is de woonkamer. De kinderkamers komen wel weer een andere keer aan de beurt.

#Leg de lat iets lager

Mijn probleem is ook dat ik teveel wil doen op een dag wat bijna niet haalbaar is. Maak het jezelf iets makkelijker en accepteer dat je niet kan toveren. Helaas!

‘Lees ook: Perfecte mama? Ik ben het niet!

#Hou het overzicht

Door van te voren goed naar de komende week te kijken kun je voor jezelf al redelijk goed inschatten wat wel of niet kan in die week. Komen er een paar drukke dagen aan dan weet je dat er waarschijnlijk een paar keer op iets ‘NEE’ gezegd moet gaan worden. Niet leuk, maar wel nodig!

#Huishouden

In je hoofd kun je er soms een enorm project van maken wat er allemaal nog in huis gedaan moet worden. Ik merk dat niet teveel nadenken en gewoon doen al helpt. Als de meiden even aan het spelen zijn pak ik soms snel de stofzuiger of doe ik een doekje over de wc. ‘s Avonds als Reva en Lucy naar bed gaan sorteer ik alvast de vieze was en gooi ik alles in de wasmachine, ‘s ochtends kan ik deze dan meteen aanzetten. Ook handig trouwens, als je drie wasmanden hebt – voor de donkere, lichte en gekleurde was – ben je helemaal snel klaar. Dit soort kleine dingen scheelt je ook weer tijd.

#Delegeer

Volgens mij hebben heel veel vrouwen – inclusief mijzelf – nogal de neiging om veel zelf te willen doen. Wij kunnen tenslotte altijd alles beter en sneller ;-). “Ik doe de kids wel even in bad” of “dat boodschapje doe ik straks nog wel snel”. Als het kan schakel ook iets vaker je partner in voor dit soort dingen en laat de kids ook meehelpen waar mogelijk is. En als de portemonnee het toe laat neem een schoonmaakster, het kost wat maar het levert je een hoop kwalitatieve tijd op.

Heb jij nog handige tips & tricks hoe je meer tijd in een dag erbij krijgt? Laat het ons weten!

Kids uit logeren? Dit kun je als mama nu in alle rust doen!
Heleen helpt – Echtscheiding: Hoe ga ik om met de emoties van mijn kind?

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter