Milieubewust wassen | Met deze tips was je duurzaam én schoon!

18 mei 2024
Milieubewust wassen | Met deze tips was je duurzaam & schoon!

In een gezin met kinderen stapelt de was zich snel op. Kleding met vlekken, vies beddengoed, zweterige sport outfits; de wasmachine (en jij!) zijn er maar druk mee. En al die wasbeurten hebben bovendien een behoorlijke impact op het milieu. Maar gelukkig kun je dat laatste flink beperken door milieubewust te wassen. Met onze tips doe jij de was zo duurzaam mogelijk en wordt je kleding uiteraard ook weer heerlijk schoon en lekker fris.

De voordelen van milieubewust wassen

Milieubewust wassen heeft veel voordelen. Voor onze planeet én voor je portemonnee. Door energie en water te besparen bijvoorbeeld, verklein je namelijk je ecologische voetafdruk. En daarnaast gaat ook je maandelijkse rekening naar beneden. Een aantal kleine veranderingen in je wasroutine kunnen zo op de lange termijn een groot verschil maken.

Milieubewuster wassen én een schone was; zo doe je dat!

#1 Wasmachine abonnement

Wist je dat je wasmachines ook kunt huren of leasen in plaats van kopen? Je sluit een wasmachine abonnement af waarbij je voor een vast bedrag per maand een wasmachine in bruikleen krijgt, inclusief bijhorende service. En dat is een duurzame keuze, omdat je met de nieuwste en meest energiezuinige A-merk wasmachines kunt wassen zonder dat het je de hoofdprijs kost. Deze wasmachines besparen niet alleen energie, maar zijn ook kwalitatieve hoogstandjes waardoor ze langer meegaan. Daarnaast is ook het vulgewicht van de trommel vaak hoger, waardoor je veel meer kleding tegelijk kunt wassen. En de aanbieders van deze abonnementen, zoals Homie bijvoorbeeld, zorgen bovendien voor regelmatig onderhoud, wat de levensduur van de machine verlengt. En als er een einde komt aan de huur, wordt de wasmachine gerefurbished en opnieuw ingezet. Een wasmachine huren is dus een goede keuze als je milieubewust wilt wassen.

>> Lees ook: Sportkleding wassen | Zo kom je van alle vlekken én de zweetgeur af!

#2 Kies voor een milieuvriendelijk wasmiddel en gebruik de juiste dosering

De meeste wasmiddelen en wasverzachters die je in de supermarkt koopt, bevatten stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Zoals bijvoorbeeld parfum of optische witmakers. Deze stoffen komen via je wasmachine in het riool terecht en dat is schadelijk voor het milieu. Dus als je milieubewust wilt wassen, kun je beter voor ecologische wasmiddelen kiezen die vrij zijn van chemicaliën . Die zijn bovendien ook beter voor je huid en die van je gezin.

Zelf milieuvriendelijk wasmiddel maken
Een natuurlijk wasmiddel kun je ook heel makkelijk zelf maken. Dat is niet alleen heel vriendelijk voor het milieu, maar ook voor je huid en je portemonnee.

Ingrediënten:
・ 40 gram 100& natuurlijke & plantaardige zeep
・ 2 Liter water
・ 30 gram (zilver)soda
・ 15-20 druppels etherische olie naar keuze (optioneel voor de geur)

Hoe maak je het zelfgemaakte wasmiddel?
1. Kook het water in een grote pan.
2. Rasp de zeep in vlokken en voeg die aan het water toe. Roer door totdat alle zeep is opgelost.
3. Roer ook de soda door het zeepwater totdat het opgelost is.
4. Laat het mengsel afkoelen. Het zal dikker worden naarmate het afkoelt.
5. Voeg de etherische olie toe voor een lekkere geur en roer je zelfgemaakte wasmiddel nog even goed door.
6. Giet het wasmiddel in een lege fles en sluit die af. Gebruik ongeveer 100 ml per wasbeurt, afhankelijk van de grootte van de lading en de vuilheid van de was. Wel even goed schudden voor gebruik.

Ook is het belangrijk om de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter te gebruiken. Te veel wasmiddel is niet alleen verspilling, maar kan ook schadelijk zijn voor het milieu, je kleding en je wasmachine. Op het etiket van het wasmiddel staat altijd een doseer advies. En er bestaan ook wasmachines die automatisch de juiste hoeveelheid zeep aan je was toevoegen, waardoor er minder spoelbeurten nodig zijn.

Milieubewust wassen | Met deze tips was je duurzaam & schoon!

#3 Was met een volle trommel

Een van de simpelste manieren om milieubewuster te wassen, is door te wachten tot je een volle lading was hebt. Dit bespaart niet alleen water, maar ook energie omdat je minder vaak hoeft te wassen. Zorg er alleen wel voor dat je vuist nog tussen de was en de bovenkant van de wastrommel past, anders wordt je kleding niet schoon of loop je het risico dat de wasmachine beschadigt. Er bestaan ook wasmachines met een beladingssensor. Die passen het wasprogramma aan op de hoeveelheid was, waardoor je ook water en energie bespaart.

>> Lees ook: Alles wat je moet weten over het wassen van babykleertjes.

#4 Was op lage temperatuur of gebruik de eco-stand

Moderne wasmachines hebben vaak een eco-programma. Dit wasprogramma gebruikt ten opzichte van een standaard wasprogramma veel minder energie. Je hebt er alleen wel iets meer geduld voor nodig, want het duurt ook iets langer voordat de was klaar is. Maar je kleding wordt er niet minder schoon of fris van. En als je licht of normaal bevuild wasgoed hebt, kun je ook kouder wassen op 20 of 30 graden. Ook daarmee bespaar je energie, wat beter is voor het milieu en je kleding die op lage temperaturen veel minder slijt en verkleurt.

Hoeveel bespaar je door te wassen op lagere temperaturen of met een eco-programma?
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je met koud wassen tot 50% minder energie gebruikt dan programma’s die wassen met een hogere temperatuur. Het opwarmen van water kost namelijk erg veel energie. Bij een standaard wasbeurt gaat maar liefst 90% van het energieverbruik ‘op’ aan het verwarmen van het water. Een voorbeeld: een wasprogramma op 90 graden kost ongeveer €0,40 aan elektriciteit, terwijl wassen op 15 graden slechts €0,05 kost.

#5 Droog je was milieubewust en energiezuinig

Het gebruik van een droger is één van de grootste energieverbruikers in het huishouden. Het meest duurzame is dus om je was natuurlijk te drogen; buiten aan een waslijn of binnen op een droogrek. Je kleding blijft er ook mooier van. En als je de was buiten droogt, ruikt je kleding bovendien extra fris. Gebruik je liever toch een droger? Kies dan in ieder geval voor een energiezuinige wasdroger met warmtepomp en niet voor een condensdroger, want die verbruikt een stuk meer energie.

Milieubewust wassen | Met deze tips was je duurzaam & schoon!

#6 Recycle je kleding

En de laatste tip tot slot… Duurzaamheid gaat niet alleen over hoe je wast, maar ook over wát je wast. Door te kiezen voor milieuvriendelijk geproduceerde kleding of tweedehands, zorgvuldig met je kleding om te gaan en het door te geven, te ruilen, verkopen of recyclen als je erop uitgekeken bent, kun je de levensduur van je kledingstukken verlengen en drukken ze een minder grote stempel op het milieu.

En zo zie je; milieubewuster wassen is helemaal niet ingewikkeld. Met een paar simpele veranderingen was je al een stuk duurzamer. Zónder concessies te doen aan de schoonheid en frisheid van de was, want dat is natuurlijk ook belangrijk! We hopen je met deze tips te inspireren om ook lekker eco proof te gaan wassen. En we zijn benieuwd of jij daar sowieso al aan doet of misschien nog aanvullende tips hebt? Laat in dat geval dan vooral hieronder een reactie achter. We vinden het leuk om van je te horen!

Hieraan herken je goede kwaliteit kleding!
5 Essentiële voordelen van strandjurkjes op vakantie

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter