Op de mindfulness tour!

3 juli 2017
Mindfulness momentje: vrouw zittend op een schommel

Wanneer heb jij je voor het laatst echt op en top relaxed gevoeld? En dan bedoel ik het gevoel dat bijna iedere vezel in je lichaam ontspannen is en je gedachten niet alle kanten opvliegen. Eerlijk gezegd kan ik het voor mezelf niet helemaal herinneren. Ik heb vooral het idee dat de sjeesmodus waar we hier thuis al een tijdje inzitten ook nog een tikkeltje opgevoerd wordt nu het einde van het schooljaar nadert. De – verplichte – privé en werk afspraken vliegen mijn agenda in en ik merk dat ik het soms met moeite allemaal kan bijbenen. De meiden zijn ook gaar en krijgen een steeds korter lontje. Een flinke portie mindfulness zou op dit moment bij ons thuis geen overbodige luxe zijn.

In therapie met mezelf!

Om mij heen hoor ik niet anders. Iedereen is gewoon toe aan die overheerlijke relaxte zomervakantie. Ik kan niet wachten totdat ik horizontaal op een zonnebedje lig met een wijntje en een tijdschrift in de hand. En dat Reva en Lucy zich alleen maar druk hoeven te maken over welke bikini er vandaag aangetrokken wordt. Helaas behoren wij tot het stukje Nederland wat als laatste met zomervakantie gaat. Dus heb ik besloten om vanaf nu – om niet helemaal gillend gek te worden – maar weer eens in therapie met mezelf te gaan.

‘Lees ook: Kids uit logeren? Dit kun je als mama nu in alle rust doen!

Op de rem staan

Toen ik nog geen kinderen had heb ik me al vaker verdiept in mindfulness en yoga. En nee, ik ben absoluut geen zweverig type en wil ik ook zeker niet meegaan in de hype dat we de hele dag mindful moeten zijn. Ik geloof er alleen wel echt in dat die twee dingen je goed kunnen helpen, niet alleen in hectische periodes. Het moederschap is super mooi, maar het slokt je – vooral in tropenjaren – flink op. Soms maak je dan geen tijd voor de dingen – ik ook niet – die juist wel voor meer ontspanning kunnen zorgen.

Multitasken wordt regelmatig gezien als een geweldige eigenschap, maar eigenlijk is het de grootste valkuil van bijna iedere mama. We rennen de hele dag van hot naar her en doen het liefst alles tegelijk. Zo knap van ons! Ondertussen groeien de wallen onder je ogen en heb je het gevoel dat je iedere dag een marathon loopt waar geen eind aankomt. Met mindfulness – het beestje moet toch een naam krijgen – zet je eigenlijk jezelf een paar keer per dag op de rem waardoor je weer even een moment van ontspanning voelt. Door alle druk en stress zijn veel mensen het een beetje kwijtgeraakt om vooral nu te genieten. Met als gevolg dat de mindfulness boeken en – te dure – cursussen nog steeds als paddestoelen uit de grond schieten.

‘Lees ook: Hoe krijg je als mama meer tijd in een dag?

Zo doen we dat

In the end komt het er gewoon op neer dat je dingen met aandacht doet en heel bewust in het moment leeft. Niet even nog snel een mailtje versturen, vervolgens een telefoontje beantwoorden en ondertussen ook je vaatwasser uitruimen en nog je kind helpen met een puzzel te maken. Een week geleden ben ik weer aan de slag gegaan. En eigenlijk is het zo simpel – ik heb geen cursus nodig -, je moet je er alleen weer bewust van zijn. Zo probeer ik ………

# één ding tegelijk te doen

Meer focus op hetgeen wat ik aan het doen ben. Alleen bezig zijn met het maken van een puzzel met Reva en Lucy en niet stiekem snel nog iets anders doen.

# mijn iPhone te negeren

Ik leg mijn telefoon regelmatig ver weg, zodat ik niet continu ga kijken en reageren op whatsapp berichten, mailtjes of op social media posts.

# mijn laptop op mijn werkkamer te laten liggen

Mijn laptop staat vaak op het aanrecht en dat zorgt ervoor dat ik tussen neus en lippen door snel een mailtje beantwoord of beeld ga bewerken. Hartstikke onrustig natuurlijk, dus laat ik mijn computer standaard boven liggen.

# op tijd naar bed te gaan

Bijna iedere avond zit ik tot laat te bloggen, de volgende dag wordt ik regelmatig wakker alsof er een vrachtwagen over me heen is gereden. Uitgerust wakker worden maakt je juist weer productiever en scherp.

# even niks te doen

Dit vind ik een lastige! Een paar minuten niks doen en op mijn kont zitten op de bank voelt raar. Ik heb continu de neiging om van alles en nog wat te doen. Toch probeer ik echt te gaan zitten en een paar keer diep adem te halen, na een paar keer merkte ik dat het helpt om te ontspannen.

# vaker naar het strand te gaan

Het strand heeft op mij een hele fijne uitwerking. Van het aanblik van de zee alleen al word ik acuut relaxed.

# rustig te gaan slapen

Enige tijd voor het naar bed gaan kijk ik geen televisie meer en kijk ik ook niet meer op mijn telefoon. Voordat ik ga slapen ga ik op de rand van mijn bed zitten om een paar minuten ontspannen adem te halen. Mijn ademhaling zit vaak hoog en juist door heel even rustig te zitten val ik ook weer sneller in slaap.

# chill momentjes te doen met de kids 

Met kinderen kun je ook ontspanningsoefeningen doen, helemaal als ze een beetje aan het doordraaien zijn. Ik lig regelmatig met Reva en Lucy op het kleed op de grond met onze ogen dicht. We noemen het ons ‘chill momentje’. Meestal doen we een spelletje beweeg je tenen, je neus, je oren, je mond, je vingers, je wenkbrauwen. Eerst gierde ze het allebei uit van het lachen. Nu proberen ze vooral hun best te doen om hun neus en oren te laten bewegen. Na onze relaxsessie zijn ze meestal weer iets rustiger geworden.

Ook al heb ik sterk de neiging om weer in oude patronen te vervallen, ik merk wel echt het verschil als ik deze dingen doe. Ieder extra momentje ontspanning is meegenomen toch?! Wat is jouw ultieme ontspanningstip?

Afbeelding: Shutterstock

Wat heb jij voor de kinderen geregeld als je dood gaat?
Heleen Helpt - Mijn kind is te dik. Hoe help ik haar aan een gezond gewicht zonder te kwetsen?

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter