Modderkeuken maken voor de kids | Zo doe je dat stap voor stap!

2 juli 2024
Modderkeuken maken voor de kids | Zo doe je dat stap voor stap!

Meer dan water en zand hebben kinderen niet nodig om zich uren te vermaken. Lekker kliederen en je fantasie gebruiken om de mooiste zandtaartjes, griezeligste heksensoep en lekkerste stamppot gras-en-zand te maken. En het wordt nog leuker als je dat kunt doen in je eigen buitenspeelkeuken! Zo’n modderkeuken maken is helemaal niet zo moeilijk. Je hebt alleen wat oude pallets en hout nodig en een plekje in de tuin. Wij vertellen je stap voor stap hoe je de keuken in elkaar timmert.

Eindeloos speelplezier met een modderkeuken in de tuin

Een modderkeuken zorgt voor eindeloos plezier en avontuur in de tuin! Het is een buitenspeelkeuken waar kinderen kunnen spelen met modder, water en andere natuurlijke materialen, zoals gras, planten en takken. En het levert niet alleen speelplezier op, maar is nog goed voor de ontwikkeling ook. Het rommelen in de modder prikkelt namelijk de fantasie en creativiteit. En is bovendien goed voor de motorische vaardigheden en stimuleert een gezonde en actieve levensstijl. Want buitenspelen is hartstikke gezond en doen kinderen door de aantrekkingskracht van schermpjes vaak veel te weinig.

Modderkeuken maken voor de kids | Zo doe je dat stap voor stap!

Je hebt vast nog wel een plekje in de tuin waar je zo’n modderkeukentje kwijt kan. Kies voor een plek waar het water goed kan weglopen, zodat er geen grote modderpoelen rondom de keuken ontstaan. Zoals aan de zijkant op je houten veranda of terras waar vaak ook een wateraansluiting zit. Dan spoel je de modder ook zo weer weg als de kinderen uitgespeeld zijn.

Wat heb je nodig voor het maken van de modderkeuken?

 • 3 oude houten pallets
 • 4 houten palen van ca 50 cm lang, te koop bij de bouwmarkt of tuincentra zoals Tuinspecialist Van Kooten.
 • 4 ronde schijven hout, bijvoorbeeld van een dun boomstammetje gezaagd.
 • Boormachine
 • Decoupeerzaag
 • Schroeven
 • Houtlijm
 • 2 RVS schalen of waterbakken voor dieren om te gebruiken als gootsteen
 • Optioneel: 2 oude of goedkope fonteinkranen
 • Optioneel voor het maken van het kastdeurtje in de moddderkeuken: 2 extra houten palen, een brede houten plank, 2 scharnieren en een deurknop
 • Oud keukengerei, zoals potten, pannen en pollepels
>> Lees ook: Buitenspelen in je eigen tuin: 12 leuke ideeën voor kinderen.

De modderkeuken maken

 1. Check of de pallets vrij zijn van splinters en roestige spijkers, want je wil wel een veilige modderkeuken maken.
 2. Daarna ga je de basis maken. Leg een pallet op de grond en zaag uit alle vier de hoeken een hoek zo groot als de palen.
 3. Dan schroef je in alle hoeken een paal vast.
 4. Wil je ook een kastdeurtje in je modderkeuken maken? Schroef dan de 2 extra palen op de pallet vast, zodat de plank, het kastdeurtje, er nog tussen past. Op de plank schroef je de deurknop en dan maak je de plank met de scharnieren vast aan één van de palen.
 5. Schroef dan een tweede pallet bovenop de palen vast. Dit is het keukenblad. Als je een pallet gebruikt waarbij de afstanden tussen de planken groot zijn, dan kun je tussen de planken ook andere planken schroeven, voor een volledig dicht keukenblad.
 6. Teken 2 rondjes op het keukenblad, net iets kleiner dan de RVS schalen. Daarna boor je een gat in de rondjes, steek je de decoupeerzaag erin en zaag je de rondjes uit.
 7. Plak de ronde schuiven hout op het keukenblad als een fornuis.
 8. Zaag het derde pallet doormidden en schroef hem aan de achterzijde van het keukenblad vast, als achterwand.
 9. Tot slot kun je eventueel nog twee kranen bij de schalen op het keukenblad schroeven. En je kunt de modderkeuken eventueel steviger maken door tegen de zijkanten wat extra houten planken te schroeven.
 10. Gebruik oude potten, pannen en pollepels om de keuken compleet te maken.
Modderkeuken maken voor de kids | Zo doe je dat stap voor stap!
>> Lees ook: 14 Leuke spelletjes en activiteiten voor in de tuin.

Deze tutorial is een basisuitleg waarmee je natuurlijk alle kanten op kan. Wil je planken toevoegen of haken om spulletjes aan op te hangen? Of de buitenkeuken een kleurtje geven met verf? Dat kan allemaal! Uit ervaring weten we in ieder geval dat je timmerwerk heel wat uren speelplezier gaat opleveren. En dat zorgt voor enorme voldoening. We hopen dan ook dat jullie nu zelf ook enthousiast aan de slag gaan om een modderkeuken te maken voor de kids! En als je dat gaat doen, dan zijn we enorm benieuwd naar het eindresultaat. Dus deel dat vooral met ons als je dat leuk vindt. Dat kan bijvoorbeeld door een foto van je modderkeuken te posten op Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt.

Meer speel inspiratie voor in de tuin

Heb je na het maken van je eigen modderkeuken de smaak te pakken? Dan vind je op onze website ook nog andere leuke ideeën voor het creëeren van leuke speelplekken in de tuin. Hier laten we je bijvoorbeeld stap voor stap zien hoe je een speelgoed bouwplaats maakt. En in dit artikel vind je ook nog een aantal ideeën, zoals het maken van een miniatuur sprookjestuin om mee te spelen, een sportveldje of een kindermoestuin.

En houd voor nog meer creatieve tips & ideeën onze website in de gaten, want we zetten bijna dagelijks nieuwe artikelen online!

Een nachtlampje maken & marmeren met nagellak

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter