Knutselidee De Nationale Voorleesdagen 2023 | Modderverf maken

24 januari 2023

De Nationale Voorleesdagen gaan deze week weer van start; van woensdag 25 januari tot en met zaterdag 4 februari 2023. Deze jaarlijks terugkerende periode wordt speciaal georganiseerd om voorlezen aan kinderen te stimuleren. Op school is er extra veel aandacht voor prenten- en voorleesboeken en ook in bibliotheken en op andere plekken worden diverse leuke voorlees activiteiten georganiseerd. Het boek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ is uitgeroepen tot Prentenboek van het jaar en staat daarom extra in de spotlights. Wil je er iets leuks bij knutselen, dan hebben wij een super leuk idee. Modderverf maken! En daarmee kun je dan je eigen Modderman of moddertaart (vinger)verven. Kinderen vinden dit geweldig, want er mag…. eh nee… er MOET geknoeid worden. Wij laten je stap voor stap zien hoe je de modderverf maakt.

Wat heb je nodig voor het maken van modderverf?

 • Aarde
 • Hobbylijm of kinderlijm, o.a. te koop bij de HEMA
 • Klein beetje water
 • (Wegwerp)bakje of bekertje
 • Roerstokje
 • Andere knutselmaterialen zoals wiebel ogen, glitter, gekleurd papier, pompons en confetti. Ook te koop bij de HEMA.
‘Lees ook: De leukste, mooiste en grappigste nieuwe voorleesboeken voor kinderen.’

De modderverf maken

 1. Doe wat aarde uit de tuin in een bakje. Het verft het fijnste als de aarde ‘schoon’ is, dus met zo min mogelijk andere dingen erin zoals blaadjes, steentjes, bessen of pitten. En ook geen regenworm.
 2. Giet dan een scheutje lijm bij de aarde en roer het door de aarde heen, zodat je een dikke modderpasta krijgt.
 3. Voeg dan nog een klein beetje water toe om de modderverf iets vloeibaarder te maken en roer het nog een keer goed door.
 4. De modderverf is klaar om mee te verven en heuse modderkunstwerken te maken. Je kunt hiervoor een kwast gebruiken. Maar het is nog leuker om dat gewoon met je vingers te doen.
 5. Daarna kun je je modderverf schilderij nog verder versieren met ander knutselmateriaal zoals glitter, pompons of gekleurd papier. Zo kun je de mooiste creaties maken!
‘Lees ook: Knutselen met verf | Meer dan 25 leuke activiteiten en ideeën voor kinderen.’

Leuk hoeveel plezier je kunt hebben van een beetje aarde, toch?! Want lol is gegarandeerd bij het modderverven! Als je zelf ook modderverf gaat maken, dan zijn wij ook reuze benieuwd naar jullie modder kunstwerken. En dus vinden we het super leuk als je die met ons wil delen. Bijvoorbeeld door er een foto van te maken, die te posten op Facebook of Instagram en Lady Lemonade daarin te taggen. Maar een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd!

Nog meer leuke knutselideeën voor kids

Behalve het maken van modderverf hebben we nog veel meer leuke knutselideeën voor kinderen op onze website staan. Zo vind je hier bijvoorbeeld een heleboel leuke knutselideeën met wc-rol. En als je kind dol is op klei, dan is het ook leuk om eens zoutdeeg te makenHier vind je daarvoor leuke voorbeelden om te knutselen. En voor ons complete knutsel archief kun je hier terecht.

Houd verder onze website en social media kanalen altijd goed in de gaten, want we vullen onze knutselideeën wekelijks aan. En wil je ervoor zorgen dat je niets meer mist? Abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal!

Wij maken gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Hartjes knutselen van papier
Wanten knutselen - 10 Leuke knutselideeën voor in de winter

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter