Moeilijke eters: Van ‘Lust ik niet!’ naar ‘Lust ik wel!’

4 september 2017
moeilijke eters: van lust ik niet naar lust ik wel

De hele vakantie heb ik hem niet gehoord: “Lust ik niet!” De meest frustrerende zin aan de eettafel. We leefden ook zo’n beetje op een dieet van pizza, pasta, barbecue, patat en ijsjes. En vind maar eens een kind die daar tegen gaat protesteren. Het waren onze meest fijne en gezellige momenten aan de eettafel ooit. Waren, want sinds we terug zijn van vakantie en ik weer gezond kook, is DÉ zin ook weer terug aan tafel. “Lust ik niet!”, inclusief de lange gezichten, stijf op elkaar dicht geperste lippen en het theatrale kokhalzen. We hebben de gezonde eetlust van de boys in Italië verpest. Zou het ooit nog goed komen? 

Terug naar gezonde maaltijden

Vorige week schoven Cynthia en ik op uitnodiging van HelloFresh aan tafel bij een toffe club andere moeders en vaders – zoals Claire van het kids food platform Easy Peasy, Rachel a.k.a. De Huismuts, Mark Tuitert en Muriël van Famme – om over dit onderwerp te praten. We hadden allemaal wel weer moeite met back to normal. Onder het genot van een ‘lust-ik-niet-vrije maaltijd’ vertelden we elkaar – tijdens deze tweede editie van Food Talks – over onze eetgewoontes, hoe we omgaan met dat ene frustrerende zinnetje en wisselden we tips uit.

moeilijke eters: van lust ik niet naar lust ik wel

Iedereen doet het op zijn eigen manier

Heerlijk om te horen dat ik niet de enige ben met moeilijke eters. En grappig om te zien hoe verschillend iedereen hier ook weer mee om gaat. Zo mag de dochter van Mark knutselen tijdens het eten terwijl ze ondertussen ongemerkt wat naar binnen geschoven krijgt. Maar dat is een no-go voor voedingswetenschapper Samefko die vindt dat je kinderen moet leren met aandacht te eten, zodat ze weten wat ze eten en goed proeven. Ik heb op die avond heel wat creatieve oplossingen gehoord om kinderen wél gezond te laten eten en die wil ik graag met je delen.

moeilijke eters: van lust ik niet naar lust ik wel

Tips om kinderen met plezier gezond te laten eten

1. Geen snacks voor het eten

Muriël geeft haar jongens (bijna 6, 7 en 9 jaar) ruim voor het avondmaal geen snacks meer, waardoor ze echt aanvallen als het etenstijd is.

2. Zien eten doet eten

Tom (4 jaar) – het zoontje van Mark – lustte nooit broccoli en bloemkool. Totdat hij bij zijn oudere neefje aan tafel zat die het wél at. Sindsdien lust hij ook broccoli. Én bloemkool, want die hebben zijn ouders nu omgedoopt tot witte broccoli. Claire beaamt dat zien eten, doet eten en benadrukt dat je dus zelf ook het goede voorbeeld moet geven.

Lust ik niet!

Als dit op tafel komt, klinkt dit zinnetje in de Nederlandse huishoudens het meest.

  1. Warm bereide groenten – 60%
  2. Rauwe groenten – 36%
  3. Vis – 21%*
3. Groenten in de broodtrommel

Claire stopt ook groenten in de lunchbox van haar zoontjes (een tweeling van 6 jaar), omdat het ‘s avonds vaak niet lukt om aan de aangeraden hoeveelheid groenten te komen. Om die reden krijgt Pip (1 jaar) – de dochter van Rachel – tussen de middag ook een warme maaltijd.

4. Weet wat je eet

Rachel geeft haar dochter naast een prakje ook een stronkje broccoli zodat Pip kan zien en voelen wat ze eet. En volgens Samefko is dat zeker een aanrader, want kinderen eten 10% meer groente als het niet geprakt wordt.

Wist je dat…

65%* van de kinderen moeilijke eters zijn?

 

5. Moestuin

Mark heeft een eigen moestuin waardoor zijn kinderen enthousiaster zijn geworden over groenten. Thuis hebben ze geen snoep, maar wel tomaatjes die gegeten worden als snoep. Om die reden ben ik zelf onlangs lid geworden van de Stadskweektuin waar ik één keer per week met mijn kids zelf groenten ga oogsten. Ze leren ervan, eten zelf geplukte groenten beter én het is nog goedkoper en gezonder dan wat er in de supermarkt ligt ook.

6. Boodschappen safari

Muriël doet met haar kids zo nu en dan een boodschappen safari. De jongens mogen dan in de supermarkt op zoek naar groente en fruit die ze niet kennen en die gaan ze dan thuis met elkaar proeven en uitproberen. Omdat ze ook een ‘zegje’ hebben, wordt er dan beter gegeten.

moeilijke eters: van lust ik niet naar lust ik wel

Mijn jongens in De Kweektuinkas Haarlem.

7. Vul voor je kind niet in wat hij niet lekker vindt

Claire vertelt ook dat je als ouder vaak geneigd bent om voor je kind in te vullen wat ze wel en niet lekker vinden, maar ze kunnen je verrassen. Zo deed zij met Easy Peasy een keer een challenge waarbij kinderen geblancheerde boontjes meekregen naar school. En tegen de verwachting van veel ouders in, at iedereen ze op.

8. Iets nieuws op tafel

Muriël neemt om die reden ook wel eens een HelloFresh box af. Even iets nieuws op het menu wat je zelf misschien niet zo snel zou bereiden. Ik vind het zelf ook een aanrader. Na de vakantie was ik behoorlijk inspiratieloos en dan is zo’n box wel lekker om weer even in te komen. De maaltijden zijn gemakkelijk om klaar te maken, kindvriendelijk en altijd gezond. Je kunt iedere week kiezen uit 10 nieuwe gerechten. En ik laat de jongens regelmatig mee beslissen. Dat bevordert de eetlust ook!

Top 5 methoden van ouders om hun kinderen wél te laten eten

  1. Belonen kind – 48%
  2. Samen koken – 43%
  3. Liefdevolle chantage (“Ja, je mag die groenten laten liggen, maar dan wil ik wel dat je dit eet…”) – 36%
  4. “Daar komt een vliegtuigje aan!” – 33%
  5. De groenten prakken/husselen door ingrediënten die het kind wel lust – 33%*

 

9. Gezellig samen

Verder zorgt Muriël er thuis voor dat eten echt een moment samen is. “Wees er zelf met aandacht bij aan tafel, zonder mobiel. In de drukte vergat ik vroeger dat eten een gezellig moment samen is. Maar kinderen willen gewoon lekker met papa en mama zijn en dan gaan ze vanzelf ook eten.”

10. Doe niet zo krampachtig

En tot slot vindt Mark dat je vooral niet te krampachtig over eten moet doen. Hij at vroeger ook alleen pasta en brood en met hem is het ook goed gekomen.

Wist je dat…

Bijna een kwart van de ouders (24%*) iets anders geeft als hun kind eten weigert?

 

#lustikwel

Ik ben ook erg benieuwd naar hoe jij het aanpakt aan tafel. Heb jij één van deze tips ook wel eens toegepast? Of heb je een andere truc om je kinderen gezond te laten eten?

Om te vieren wat kinderen wél lusten in plaats van te benadrukken wat ze minder lekker vinden, heeft HelloFresh de #lustikwel in het leven geroepen. Dus mocht je nog een geweldige foto hebben van je kind die heerlijk aan het smikkelen is, deel die dan vooral op social media met #lustikwel. Dat heb ik ook gedaan, kijk maar!

* Onderzoek van GfK in opdracht van HelloFresh onder ruim 1.000 ouders met kinderen tussen de 1 en 12 jaar.

Deze blogpost is een betaalde samenwerking.

Hier haal ik mijn avondeten inspiratie vandaan
Voorbereiding tips voor de basisschool

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter