Steeds meer mensen ontdekken hoe heerlijk het is om te wandelen! En het is natuurlijk ook een super simpele en toegankelijke manier om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Nederland heeft bovendien heel wat mooie en diverse wandelgebieden waar je leuke wandelingen kunt maken. Prachtige natuurgebieden, historische landgoederen, het strand, de bossen, duinen, heidevelden, waterwegen en meer. Wij hebben de mooiste wandelroutes in Nederland voor je op een rij gezet.
De mooiste wandelroutes op de Veluwe
De Veluwe is een erg geliefde plek van wandelaars. Het is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland en strekt zich uit over de provincies Gelderland en Overijssel. Het gebied bestaat voornamelijk uit bossen, heidevelden, zandverstuivingen en kleine meren en vormt daarmee een uniek en gevarieerd landschap. En daarin zijn de mooiste wandelroutes uitgestippeld, variërend van korte rondwandelingen tot lange afstandsroutes zoals het Veluwe Zwerfpad. Populaire routes zijn bijvoorbeeld de Posbankroute, de Veluwezoom, de Kroondomeinen en het Kootwijkerzand. En kijk onderweg goed om je heen, want je kunt zomaar een ree of wild zwijn tegenkomen. De Veluwe heeft namelijk een rijke flora en fauna en is een belangrijk leefgebied voor wilde dieren zoals edelherten, reeën, wilde zwijnen en dassen.
Wat heb je nodig als je gaat wandelen:
● Goeie wandelschoenen – Goede wandelschoenen zijn belangrijk voor een comfortabele wandeling. Zeker als je regelmatig gaat lopen. Zorg voor schoenen die goed passen en die geschikt zijn voor het soort terrein waarop je wandelt. Zelf heb ik bijvoorbeeld geïnvesteerd in een paar mooie The North Face schoenen. De artikelen van The North Face bekijk je bijvoorbeeld hier.
● Comfortabele kleding – Draag ook kleding die comfortabel zit en geschikt is voor de weersomstandigheden. In de zomer kun je bijvoorbeeld luchtige kleding dragen, terwijl je in de winter warme en winddichte kleding nodig hebt.
● Water en snacks – Neem voldoende water en eventueel snacks mee om je energie op peil te houden tijdens de wandeling.
● Bescherming tegen de zon – Is de zonkracht sterk? Zorg er dan voor dat je jezelf beschermt, door bijvoorbeeld een hoed of pet te dragen en zonnebrandcrème te smeren.
● Eventueel een kaart of navigatie-apparaat – Als je een onbekend wandelgebied gaat verkennen, is het handig om een kaart of navigatie-apparaat mee te nemen om te voorkomen dat je verdwaalt. Tegenwoordig hebben we die allemaal wel op onze telefoon. Maar op sommige plekken heb je geen internet en werken de kaarten niet altijd goed.
● EHBO-kitje – Het is ook slim om een kleine EHBO-kit mee te nemen voor het geval je een blaar krijgt of een kleine verwonding oploopt tijdens het wandelen.
● Een rugzak – En tot slot een rugzak om je spullen in mee te nemen. Daarin kun je eventueel ook je jas stoppen, als je het halverwege warmt krijgt.
Wandelen door de duinen en over het strand op de Wadden
De Wadden is een uniek natuurgebied in Nederland. Het is namelijk het grootste aaneengesloten getijden systeem ter wereld en staat daarom op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het omvat zandbanken, slikken, kwelders, duinen en stranden; een bijzonder stukje natuur. Helemaal voor wie er niet woont. Dus ben je op de Wadden, dan moet je zeker één van de vele mooie wandelroutes uitproberen. In Het Nationaal Park Duinen op Texel bijvoorbeeld, vind je veel verschillende mooie wandelingen. Een aanrader is de wandeling door de Slufter, een uniek natuurgebied waar zout zeewater de duinen binnenstroomt. En Vlieland heeft ook verschillende mooie wandelroutes, waaronder een wandeling over het strand naar de Vliehors, de grootste zandvlakte van Europa. Op Terschelling kun je mooi door het duingebied bij de Boschplaat lopen en een wandeling door de Hoornse Bossen maken. Of je wandelt naar de vuurtoren de Brandaris, het symbool van Terschelling. En op Ameland kunt je erg genieten van een wandeling door de duinen van het natuurgebied Het Oerd. Schiermonnikoog tot slot heeft natuurgebied De Westerplas waar je terecht kunt of je maakt een wandeling over het strand naar de kwelder. En wil je echt een bijzondere wandeling maken? Dan ga je natuurlijk wadlopen op De Wadden, waarbij je over de zandbanken loopt bij eb.
‘Lees ook: Klimbos | Dit zijn de leukste & meest uitdagende klimbossen in Nederland.’
De mooiste wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug
In het midden van Nederland vind je de Utrechtste Heuvelrug waar je ook een uitgebreid netwerk van de mooiste wandelroutes vindt. Het gebied is ontstaan tijdens de laatste ijstijd, waarbij het ijs vanuit Scandinavië grote hoeveelheden zand en stenen voor zich uitduwde en deze opstapelde tot een heuvelachtig landschap. Een prachtig gebied met bossen, heidevelden en stuifduinen. Kies bijvoorbeeld voor de Leersumse Plassenroute of de NS-wandeling die van station Driebergen – Zeist naar station Maarn gaat, door boswachterij Austerlitz. Maar een wandeling door het natuurgebied de Amerongse Berg is ook een aanrader. Je wandelt hier door bossen, over heidevelden en langs vennen. Een mooie wandelroute hier is de N70, die je langs verschillende uitkijkpunten brengt met prachtig uitzicht over het gebied.
Mooie wandelingen op de Sallandse Heuvelrug
De Sallandse Heuvelrug in het oosten van het land is ook ontstaat in de ijstijd. Het natuurgebied is vooral bekend om zijn uitgestrekte heidevelden en het bijzondere landschap met vele hoogteverschillen. Op sommige plaatsen bereiken de heuvels een hoogte van meer dan 60 meter boven NAP, wat zorgt voor spectaculaire uitzichten over de omgeving. Een populaire (lange afstand) wandelroute hier is het Pieterpad, die van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht loopt en dwars door de Sallandse Heuvelrug gaat. Daarnaast zijn er nog vele andere mooie wandelroutes, zoals de Eelerberg wandelroute die begint en eindigt bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug en je langs verschillende uitkijkpunten met mooie vergezichten over het gebied voert. Of de Holterberg wandelroute die langs grafheuvels en oude karrensporen gaat, en de Haarlerberg wandeling die langs de Sprengenberg gaat.
De prachtige wandelgebieden van de Biesbosch
Ook de Biesbosch is een prachtige plek om te wandelen. Het staat bekend om zijn rivierdelta, kreken, wilgenbossen en eilanden. Het is één van de grootste zoetwater getijdengebieden van Europa. En je kunt er ook goed wilde dieren spotten. Vooral voor vogels, zoals de zeearend, blauwborst en de grote zilverreiger is het een belangrijk leefgebied. Maar er wonen ook bevers en otters. Mooie wandelroutes in de Biesbosch zijn bijvoorbeeld Het Biesboschpad dat begint bij het Biesboschcentrum in Dordrecht en langs kreken, rietvelden en wilgenbossen gaat, met prachtige uitzichten over het water. En vanaf het Biesboschcentrum in Drimmelen vertrekken ook mooie wandelingen, waarvan het Jantjesplaatpad en de Brabantse Biesboschwandeling aanraders zijn. Ook op deze routes word je getrakteerd op kreekjes, rietvelden en mooie vergezichten over het water en de natuur. En tot slot is ook de Biesbosch Museumwandeling een populaire wandelroute. Het start- en eindpunt is bij het Biesbosch Museum in Werkendam. En de route gaat langs de mooiste plekjes van de Biesbosch.
Stuifduin op en af in Nationaal Park de Maasduinen
Tussen de Maas en de Duitse grens vind je in Noord-Limburg het natuurgebied de Maasduinen. Een uitgestrekt landschap waarin je alle bijzonderheden van de Nederlandse natuur terug vindt; bossen, heidevelden, vennen en rivierduinen. Sommige stuifduinen zijn soms wel 30 meter hoog. Het gebied is ook rijk aan flora en fauna, zoals de zeldzame nachtzwaluw, de zwarte specht en de adder. En ook hier kun je mooie wandelingen maken. Ga bijvoorbeeld wandelen over de hoogste stuifduinen in natuurgebied de Hamert. En in het noorden van de Maasduinen vind je het Quin, dat voornamelijk bestaat uit vennen en heidevelden waar je zomaar een paar Schotse hooglanders of geiten tegen het lijf kunt lopen. En ook een heel erg mooie wandeling is een rondje om het Reindersmeer, dat niet voor niets werd uitgeroepen tot het mooiste meer van Nederland. Tijdens de wandeling kun je met een trekpontje het meer over, dat maakt de wandeling extra bijzonder. Misschien is dit wel de mooiste wandelroute van het gebied.
‘Lees ook: Dit zijn de leukste uitjes en bezienswaardigheden in Drenthe.’
De mooiste wandelroutes in het Groene Hart
Het Groene Hart is een groen gebied dat omringd wordt door de grote steden van de Randstad. Het is een uitgestrekt veenweide landschap met weidse vergezichten, kronkelige rivieren, polders, molens en pittoreske dorpjes. En het bestaat uit verschillende natuurgebieden zoals het Nieuwkoopse Plassengebied, de Reeuwijkse Plassen en de Krimpenerwaard waar je talloze mooie wandelroutes vindt. Zoals bijvoorbeeld Retour Enkele Wiericke van Staatsbosbeheer, een wandeling die grotendeels langs de Reeuwijkse Plassen gaat. Door het oude polderlandschap, met zijn dijken, houtkaden en rietkragen. En neem zeker je verrekijker mee, want vanwege alle watertjes is dit een paradijs voor trekvogels. Of kies voor Nederlandse historie en doe een rondje Kinderdijk, een ANWB wandeling die langs de bekende Kinderdijkse Molens gaat die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. En voor wie het Groene Hart écht wil leren kennen, is er het Groene Hartpad. Een Streekpad van maar liefst 192 kilometer, verdeeld over 11 etappes. Bij deze route maak je een reusachtige rondwandeling rondom het Groene Hart.
Mooie wandelingen in de Schoorlse Duinen
In de Schoorlse Duinen vind je de hoogste duinen van Nederland. Het hoogste punt, de ‘Catrijper Nok’, ligt op maar liefst 54,5 meter boven NAP. Dus als je niet bang bent voor een beetje klimmen en dalen en zin hebt om lekker uit te waaien, dan maak je hier één van de mooie wandelingen. Er ligt meer dan 60 kilometer wandelpad over duinen, door naaldbosen, over heidevelden en het strand. Sowieso een aanrader is de Duintoppenroute waarbij je – zoals de naam al verklapt – over de hoogste duinen wandelt. Deze wandeling vertrekt vanaf Buitencentrum de Schoorlse Duinen. Net zoals ook de Noordzeewandeling die langs de zee over het strand, door de duinen, het bos en over de heide gaat. Een mooie, afwisselende wandelroute. Maar de Boomplanterstocht door de oudste bossen van het duingebied is ook mooi.
Het Drents-Friese Wold
Op de grens van Drenthe en Friesland ligt het prachtige natuurgebied Drents-Friese Wold. Bijzonder aan dit gebied is de enorme afwisseling. Er zijn veel verschillende soorten landschappen te vinden; van bossen, heidevelden, stuifzanden, vennen, moerassen tot glooiende graslanden. En dat maakt dat veel dieren zich er thuis voelen. In het bos wonen veel verschillende vogels en wemelt het van de zoogdieren, waaronder edelherten, reeën, vossen en boommarters. Je kunt er dan ook eindeloos dwalen over smalle slingerende paden. Een mooie wandeling is bijvoorbeeld wandelroute Berkenheuvel door de bossen en langs de kraaihei van landgoed Berkenheuvel. Of de grote bos- en duinwandeling die twee korte wandelingen combineert en waarmee je alle hoogtepunten van het Drents-Friese Wold ziet. Onderweg kom je langs de uitkijktoren van het Aekingerzand die een prachtig uitzicht heeft op de omgeving. En ook leuk is een wandeling over het boswachterspad bij Hoogersmilde, zeker in de zomer wanneer de heidevelden in bloei staan en je overal vlinders en libellen ziet vliegen.
De mooiste wandelroutes In Limburgs Heuvelland
Ons eigen stukje buitenland, zo worden de Limburgse heuvels in Zuid-Limburg vaak genoemd. Er zijn grote hoogteverschillen, stromende beken waarin forellen zwemmen, wegen met echte haarspeldbochten, diepe kalksteengroeves, kilometerslange mijngangen waarin je kunt verdwalen, indrukwekkende steilranden en schitterende vergezichten. Nergens anders in Nederland is het landschap zo gevarieerd als hier. En dat maakt de Limburgse Heuvels een prachtige plek voor wandelingen. Maak sowieso eens de wandeling bij het Drielandenpunt vanaf Vaals die over de Vaalserberg gaat, met 322,5 meter de hoogste berg van Nederland. Op de wandelroute zijn verschillende mooie uitkijkpunten. En ook de wandelroute Sint Pietersberg is erg de moeite waard. Vroeger werd hier mergel uitgegraven, maar tegenwoordig is de Sint-Pietersberg een natuurgebied met bijzondere planten en dieren. De berg is bijvoorbeeld het leefgebied van de oehoe, de grootste uil van Europa. Je wandelt over vlinderrijke kalkgraslanden, maar ook langs de cultuurhistorie rond de groeve. En de blikvanger op de route is Château Neercanne, het enige terrassen kasteel van Nederland. Ook tot slot ook mooi zijn de verschillende wandelroutes op de Brunsummerheide.
En daarmee zijn wij aan het einde gekomen van ons lijstje tips. Hopelijk kun je met deze mooie wandelroutes weer heerlijk op pad en genieten van de prachtige natuur in Nederland!
We zijn ook benieuwd naar wat jij een mooi wandelgebied vindt? Laat je het aan ons weten door hieronder een reactie achter te laten? En ook horen we het graag als je vindt dat jouw favoriete wandeling ook in dit lijstje met mooiste wandelroutes thuis hoort.
Geen reacties