Zo ontwikkel je motorische vaardigheden in de vroege kinderjaren

30 mei 2024
Zo ontwikkel je motorische vaardigheden in de vroege kinderjaren

Als ouder wil je natuurlijk de motoriek van je kind al van jongs af aan kunnen trainen. Motorische vaardigheden bij kinderen zijn belangrijk omdat ze hen helpen om te leren zitten, staan, spelen en nog veel meer. In dit artikel laat we een aantal manieren zien waarmee je kind motorische vaardigheden kan ontwikkelen.

Fijne en grove motoriek

Motorische vaardigheden zijn doorgaans niet zichtbaar bij pasgeboren baby’s, maar ontwikkelen zich geleidelijk, zowel natuurlijk als door spel en activiteiten die deze vaardigheden bevorderen. Er zijn twee soorten motorische vaardigheden bij kinderen, namelijk fijne motoriek en grove motoriek. Bij fijne motorische bewegingen worden meestal kleine spieren, zoals de vingers, gebruikt om te schrijven, tekenen en andere dingen te doen. Ondertussen zijn grove motorische vaardigheden de vaardigheden van een kind die grote spieren in het lichaam gebruiken. Deze zijn handig wanneer het kind zit, staat, kruipt of loopt.

Manieren om de motorische vaardigheden te stimuleren

1# Puzzels of blokken in elkaar zetten

Een geweldig spel om mee te beginnen is het in elkaar zetten van puzzels of blokken. Dit soort spel stimuleert de fijne motoriek van je kind, doordat ze de blokken moeten vasthouden. Daarnaast helpen eenvoudige puzzels ook bij het oefenen van de coördinatie van lichaamsbewegingen. Peuters van 6-8 maanden kunnen al beginnen met het stapelen van blokken. Het is zelfs een goed idee om deze spelletjes al vroeg aan te schaffen, zodat je kind ermee kan spelen zodra ze er klaar voor zijn

2# Speelgoed dat beweegt

Zodra je kind kan lopen, kun je bewegend speelgoed introduceren. Door speelgoed te duwen of te trekken, oefent je kind zijn motorische vaardigheden en spierkracht. Denk aan speelgoedautootjes, winkelwagentjes, of trekdieren. Dit soort speelgoed stimuleert de coördinatie en balans, terwijl het tegelijkertijd leuk is om mee te spelen. Het helpt je kind om zijn motoriek verder te ontwikkelen op een speelse manier.

3# Schilderen of tekenen op papier

Schilderen of tekenen op papier is ook een hele goede en leuke manier om de motorische vaardigheden bij kinderen te trainen. Het idee achter het laten schilderen van peuters is om de vingerspieren van je kind te trainen, zodat ze een potlood of kwast stevig kunnen vasthouden. In feite kan deze eenvoudige activiteit ook de verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen stimuleren. Het proces van tekenen helpt kinderen om details te onthouden en opnieuw te creëren, wat ook weer het geheugen en de visuele waarneming kan verbeteren.

4# Trampoline springen

Naast spelen met blokken en tekenen, is lekker buiten trampoline springen ook een hele goede activiteit om de grove motoriek te verbeteren. Op een trampoline, zoals die van 12springstrampolines.nl, kunnen kinderen hun coördinatie en evenwicht trainen, terwijl ze tegelijkertijd hun uithoudingsvermogen en spierkracht opbouwen. Het is niet alleen effectief, maar ook ontzettend leuk om te doen!

>> Lees ook: Dit is de beste temperatuur voor de babykamer & praktische tips!

5# Spelen met een kleine plastic bal

Een eenvoudige en effectieve manier om de motoriek van kinderen te trainen, is spelen met een kleine plastic bal. Door de bal vast te houden en te gooien, verbeteren kinderen zowel hun fijne als grove motoriek. Dit spelletje helpt hen om coördinatie en spierkracht te ontwikkelen, terwijl ze plezier hebben.

6# Samen dansen

Dansen is niet alleen heel leuk om te doen, maar het is ook super goed voor het verbeteren van evenwicht en coördinatie bij kinderen! Ritmische bewegingen op muziek helpen hun motorische vaardigheden te verbeteren. Denk aan vrolijke muziekspelletjes waarbij kinderen op de maat van de muziek bewegen. Of ga samen met je kindje heerlijk dansen en zingen op vrolijke kinderliedjes.

7# Buitenspelen

Door buiten te spelen, zoals rennen, springen en klimmen in de speeltuin of in het bos, versterken kinderen hun spieren en verbeteren ze hun coördinatie. Bovendien is het dagelijks buiten een frisse neus halen met je kindje altijd een goed idee.

8# Sporten voor de allerkleinsten

Voor kleine kinderen zijn er speciale sportactiviteiten die op een toegankelijke en leuke manier worden gegeven. Denk aan peuter- en kleutergym of babyzwemmen voor de allerkleinsten. Deze activiteiten zijn ontzettend leuk en perfect om van jongs af aan de motoriek te oefenen en te bevorderen

18 Webshops voor toffe kids musthaves
Hieraan herken je goede kwaliteit kleding!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter