Je eigen Muizenhuis maken | Wij deden het én zo kun jij het ook!

7 april 2021
Je eigen Muizenhuis maken | Ik deed het én zo kun jij het ook!

Vanaf het moment dat wij Sam en Julia uit Het Muizenhuis leerden kennen, stalen de aandoenlijke muisjes en hun avonturen ons hart. De kinderboeken bevatten leuke, kleine verhalen, maar vooral de foto’s zijn schitterend en zo ongelooflijk rijk aan details dat je maar blijft kijken, lezen en steeds weer nieuwe dingen ontdekt. De kinderen, maar ook ikzelf. Er zit zoveel liefde in, daar word je gewoon mee aangestoken. En sinds kort zorgen Sam en Julia zelfs voor een nóg grotere beleving. We besloten namelijk om ons eigen Muizenhuis te maken! Dat alleen al is waanzinnig leuk om samen met de kinderen te doen. Maar bovendien kunnen we de avonturen nu écht mee beleven. En erop door fantaseren en ze naspelen.

Het Muizenhuis: van boekenlijn tot kindermerk

Mocht je Sam en Julia nog niet kennen; de muizen zijn de creaties van Karina Schaapman. Ze droomde altijd al van het schrijven van een kinderboek. En toen het eenmaal zover was, bedacht ze dat het leuk zou zijn om voor de illustraties zelf iets kleins in 3D te maken. Ze begon met het kamertje van Sam. En die lukte zo goed dat ze door bleef bouwen. Voor alle verhalen bouwde ze huizen en naaide de bewoners. En zo ontstond Het Muizenhuis. Met succes! Want inmiddels zijn er vijf boeken in 27 verschillende talen, een zesde is in de maak. Maar er zijn ook muizenknuffels, posters, muizendeurtjes, logeerkoffers, doe-boeken, ansichtkaarten én knutselspullen om je eigen Huizenmuis te maken. En daarmee is Het Muizenhuis uitgegroeid tot een heus kindermerk waaraan de complete familie Schaapman inmiddels werkt.

Je eigen Muizenhuis maken | Ik deed het én zo kun jij het ook!
Met de knutselspullen van Het Muizenhuis kan iedereen van zes jaar en ouder een prachtig Muizenhuis maken.

Het Muizenhuis maken

Als amateur bouwer kun je je laten afschrikken door het meesterwerk van Karina dat natuurlijk niet te overtreffen is. Maar net zoals bij de boeken, is er ook over de knutselspullen tot in detail nagedacht. En dus kan iedereen vanaf een jaar of zes een prachtig Muizenhuis maken. Als basis voor ons Muizenhuis gebruikten we het speelhuis met vier kamers van stevig karton die aan de binnen- en buitenkant bedrukt zijn met typische Muizenhuis behangetjes en vloeren. Er zitten plakranden aan, dus je vouwt ze zo in elkaar. En daarna kun je ze neerzetten en opstapelen zoals je zelf leuk vindt. Zo heb je met weinig moeite al een super toffe start.

Meubeltjes van hout

Alles is op elkaar afgestemd. Het speelhuis heeft precies de juiste maat voor de meubelkits waarmee je je Muizenhuis kunt inrichten. Er zijn zes verschillende soorten; een woonkamer, keuken, badkamer, kinderkamer, winkel en een setje met ramen en deuren. De meubelonderdelen zitten in houten plaatjes. Die duw je er heel makkelijk uit en daarna zet je ze met de hulp van een handleiding of een YouTube filmpje als een puzzel in elkaar. Wij moesten ze hier en daar een beetje bijschuren (er zit een schuurpapiertje in de kit), maar de meeste delen passen zo in elkaar.

De blanke houten meubeltjes vonden wij al prachtig om te zien. De deurtjes van kasten, dressoirs en tv-meubels kunnen open en dicht en ook de toiletbril kan omhoog. Details als deurknopjes en gaspitten zijn erin gelaserd. En bij de set krijg je ook verf en een kwastje om de meubels verder te pimpen. Je mengt die met wat water, dan laat de verf zich makkelijk verspreiden. En omdat het hout onbewerkt is, zijn de meubeltjes snel droog. Dat is handig, want dan kun je ze gelijk in je Muizenhuis zetten of nog verder mooi maken met bijvoorbeeld een behangetje tegen de achterwand van kasten en fornuis, zoals wij hebben gedaan.

Tip: bezoek het echte Muizenhuis
Wil je inspiratie opdoen bij het échte Muizenhuis? Het eerste Muizenhuis van Karina staat inmiddels in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Daarnaast bestaat er een Muizenhuis winkel & werkplaats in de Jordaan, waar je de rest van de Muizenhuis decors kunt zien. Een super leuk én gratis uitje voor kinderen.

Accessoires maken met knipvellen en restafval

Als de meubels eenmaal staan, ziet het huis er al heel gezellig uit. Maar er is nog genoeg ruimte voor al die kleine accessoires en details die het Muizenhuis zijn bekende gezellige, rommelige sfeer geven. Ook hiervoor kun je gebruik maken van knutselhulp. Op de Muizenhuis website vind je gratis printables waarmee je potjes, pakjes, servies, planten, boeken, posters, klokken, mini-schilderijtjes, speelgoed, fotolijstjes en nog veel meer kunt maken. Of je koopt de knipvellen die al voor gestanst zijn, waardoor je de accessoires eruit kunt duwen en niet meer hoeft uit te knippen.

Je eigen Muizenhuis maken | Ik deed het én zo kun jij het ook!
De kalender aan de muur, pakjes eten, blikjes; met de Muizenhuis knipvellen kun je al die details heel makkelijk zelf maken.

Ook hier zie je weer dat alles helemaal uitgedacht is. De klokjes plak je op een knoop, plantenblaadjes op ijzerdraad en die steek je in de koffie of klei, pakjes en potjes vouw en plak je in elkaar; met de handige YouTube video’s erbij waarin alles stap voor stap uitgelegd wordt, kan het niet mislukken. En wat ik zo leuk vind, is dat je er eindeloos mee verder kunt gaan samen met de kinderen. Iedere keer weer nieuwe details maken en nieuwe verhalen verzinnen waardoor je eigen Muizenhuis steeds meer vorm en sfeer krijgt. Daarvoor kun je je eigen fantasie gebruiken. Maar er staan op het Muizenhuis YouTube kanaal ook nog veel meer video’s waarin je kunt zien hoe je van restafval accessoires maakt, zoals een prullenbak van een wc-rol of lamp van het dopje van een melkpak. De inspiratie is eindeloos.

Je eigen Muizenhuis maken | Ik deed het én zo kun jij het ook!

Het Muizenhuis zorgt op deze manier bij ons thuis voor dubbel zoveel lol. We maken er nog steeds accessoires bij als we zin hebben om te knutselen of wanneer er een nieuw fantasieverhaal gespeeld wordt dat niet compleet is. Zo is Charlie nu bezig met het maken van mini Pokemon kaarten voor de verzameling van Sam. Maar ook wordt er heel veel met het Muizenhuis gespeeld. En als dat niet zo is, is het een mooi kijkkastje wat extra leuk is om te bewonderen omdat we alles zelf hebben gemaakt. En daar zijn we allemaal best een beetje trots op. Scroll vooral nog verder naar beneden om meer foto’s van ons Muizenhuis te zien!

Je eigen Muizenhuis maken met korting

Hebben we jou nu ook aangestoken met het Muizenhuis virus? Neem dan vooral een kijkje op de website van Het Muizenhuis en check de shop. De knutselspullen zijn super betaalbaar – leuke verjaardagscadeautjes ook – en koop je rechtstreeks bij de makers. En wij hebben ook nog een kortingscode voor je – LADYLEMONADE15 – waarmee je tot 14 april ook nog eens 15% korting krijgt op alle producten van Het Muizenhuis (behalve boeken).

Heb jij zelf ook een Muizenhuis of ga je er één maken? Dan zou ik het super leuk vinden om die ook te zien! Deel je een foto met me door hem te posten op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt? Een privé berichtje sturen mag ook altijd!

Tip: Volg Het Muizenhuis op social media
Op Facebook en Instagram post Het Muizenhuis iedere dag een prachtige nieuwe foto. Zo kon je een tijdje terug zien hoe de muizen genoten van de sneeuw, dat er een drieling werd geboren in de muizenfamilie en dat arme Julia haar enkel brak na een val. Ook kun je daar de vorderingen volgen van het nieuwe muizenboek waaraan wordt gewerkt. Iedere dag weer nieuwe avonturen. Super leuk om te volgen dus!

Je eigen Muizenhuis maken | Ik deed het én zo kun jij het ook!
Je eigen Muizenhuis maken | Ik deed het én zo kun jij het ook!
Je eigen Muizenhuis maken | Ik deed het én zo kun jij het ook!
Je eigen Muizenhuis maken | Ik deed het én zo kun jij het ook!
Je eigen Muizenhuis maken | Ik deed het én zo kun jij het ook!
Je eigen Muizenhuis maken | Ik deed het én zo kun jij het ook!
Je eigen Muizenhuis maken | Ik deed het én zo kun jij het ook!
Schimmenspel | Toffe tips & ideeën voor het maken van een schaduwspel
Een paasmandje vouwen van papier

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Joke 21 januari 2023 at 12:12 am

    graag zou ik willen weten wat de schaal is van de meubels.

  • Laat een reactie achter