Natuur speurtocht | Op zoek naar dierensporen & pootafdrukken maken van gips

2 februari 2021
Leuke dingen om buiten te doen met kinderen | 18 Originele activiteiten!

Speurtochten zijn een super leuke manier om op ontdekkingstocht te gaan in de natuur. Kinderen vinden het geweldig om te doen en het is bovendien nog leerzaam ook. Om je te inspireren om ook lekker op pad te gaan, hebben wij een super leuke natuur speurtocht voor je, waarbij je op zoek gaat naar dierensporen om daar gipsafdrukken van te maken. En daarnaast vind je ook nog drie andere leuke ideeën voor een natuur speurtocht.

Op jacht naar dierensporen

Als je gaat wandelen in de natuur; in het bos, de duinen of op de hei zie je misschien een ree of een haas. Maar de kans dat je een vos, zwijn of das tegen het lijf loopt, is alweer veel kleiner. Veel dieren komen pas tegen zonsondergang tevoorschijn. En als ze dan mensen tegen het lijf lopen, schieten ze snel de andere kant op. Maar als je toch nieuwsgierig bent naar welke dieren er allemaal in een bepaald natuurgebied wonen, dan kun je daar ook op een andere manier achter komen. Namelijk door op sporenonderzoek te gaan door middel van een natuur speurtocht. Op jacht naar poep, pootafdrukken, veren, haren, braakballen en eetsporen aan bomen en takken. Dat is minstens zo leuk!

‘Lees ook: Deze 10 originele buitenactiviteiten winnen het absoluut van het beeldscherm.’
Natuur speurtocht | Op zoek naar dierensporen & pootafdrukken maken met gips
Yes, de pootafdruk van een ree!

Wat heb je allemaal nodig voor deze natuur speurtocht?

 • Sneldrogend gips, te koop in de bouwmarkt. O.a. bij Praxis.
 • Kartonnen wegwerp bakjes waar je de bodem uit snijdt (o.a. te koop bij de HEMA) of een andere ronde mal, zoals een springvorm of bakring. Of je kunt natuurlijk zelf ook iets maken van karton.
 • IJsstokje
 • Wegwerp beker
 • Fles water
 • Niet noodzakelijk, maar wel heel leuk; de Minigids Dierensporen (€6,95 bij Bol.com) of een herkenningskaart met pootafdrukken (€2,99 van Jasper de Ruiter).
 • Iets lekkers te eten en drinken voor onderweg

Laat de natuur speurtocht beginnen!

Wanneer je alle spullen compleet hebt, ga je op pad. Op de website van Staatsbosbeheer vind je super mooie natuurgebieden voor de natuur speurtocht. Er is er vast één bij jou in de buurt. Het beste moment om dierensporen te vinden, is ‘s ochtends vroeg wanneer ze nog vers zijn en er nog weinig andere mensen door het gebied hebben gelopen. Maar wij gingen ‘s middags en hadden ook succes.

‘Lees ook: 25+ Leuke buiten activiteiten & kinderspelletjes voor buiten.’

Pootafdrukken maken van gips

We kwamen een heleboel dierensporen tegen onderweg. Verschillende pootafdrukken, maar ook veren, vacht en de resten van een nestje. Het is leuk om eens met andere ogen een wandeling door de natuur te maken, de kinderen waren ook erg fanatiek. Van de beste en diepste pootafdrukken hebben we uiteindelijk een gipsafdruk gemaakt. Dat vinden kids geweldig om te doen en is tegelijkertijd ook een mooi aandenken aan de natuur speurtocht.

Zo pak je het aan:

Deze stappen kun je allemaal ook heel duidelijk in de video hierboven zien.

 1. Zoek een duidelijke, diepe pootafdruk van een dier.
 2. Plaats voorzichtig het bakje zonder bodem of een andere ronde vorm om de pootafdruk heen, zodat hij in tact blijft.
 3. Meng het sneldrogende gips; doe 1 wegwerpbekertje gips in een bakje en giet daar een half bekertje water bij. Roer het door elkaar met het ijsstokje totdat alle klontjes eruit zijn.
 4. Giet het gips voorzichtig in je mal en verdeel het zonder de pootafdruk te beschadigen met je roerstokje.
 5. Het gips droogt in zo’n 10 – 15 minuten. Als het warmer weer is, gaat het zelfs sneller. Wij hebben voor de zekerheid een kwartier gewacht en toen was het gips al helemaal uitgehard. Als het gips hard is, kun je het bakje omhoog tillen om te kijken of je pootafdruk gelukt is.
 6. Het gips is hard, maar er zit nog wel veel vocht in. Dus veeg het meeste zand er vanaf en neem de afdruk dan mee naar huis om verder te laten drogen. Als de pootafdruk helemaal droog is, kun je de rest van het zand eraf borstelen of afspoelen onder de kraan.
 7. De pootafdruk kun je eventueel nog verven of versieren met ander knutselmateriaal, maar zo laten is natuurlijk ook mooi. De kinderen kunnen hem een mooie plek op hun kamer geven.
Natuur speurtocht | Op zoek naar dierensporen & pootafdrukken maken met gips
Een dierenpoot afdruk van gips, een mooie herinnering aan onze natuur speurtocht.
‘Lees ook: 15 Geweldige bellenblaas spelletjes & activiteiten voor kids.’

De pootafdrukken van gips staan inmiddels in de kamer van mijn jongens. En over onze natuur speurtocht hebben ze het nog steeds. Zo zie je maar dat het helemaal niet heel ingewikkeld hoeft te zijn om een speurtocht te doen met het uitzetten van routes etc. Dit is een super leuke activiteit voor een vrije middag, maar het is bijvoorbeeld ook een heel leuk thema voor een kinderfeestje. Helemaal omdat iedereen er nog wat aan over houdt. Ik hoop in ieder geval dat ik je hiermee heb kunnen inspireren. En mocht jij deze natuur speurtocht ook eens gaan doen, dan vind ik het super leuk om van je te horen hoe het was. Dat kan door hieronder een reactie achter te laten. Of nog leuker; deel een foto van jullie speurtocht via Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt.

Andere ideeën voor een natuur speurtocht

En ben je benieuwd naar andere leuke thema’s voor een natuur speurtocht, check dan ook nog even deze drie ideeën:

Trashure hunt

Met onze (gratis uit te printen) Trashure Hunt – een speurtocht naar zwerfafval – krijgen kinderen lol in opruimen. Écht! Kies een natuurlijke plek – zoals een bos, park of de duinen – bij jullie in de buurt en ga op jacht naar rondslingerende troep die mensen hebben achter gelaten. Dat is niet alleen enorm leuk, maar ook goed voor de bewustwording tegelijkertijd. En met het vinden van afval zijn punten te verdienen, dus de speurtocht heeft ook nog een leuk wedstrijd element.

Insecten jacht

Of speel voor Freek Vonk en ga buiten met een insectenpotje en vergrootglas op zoek naar beestjes. Graaf een gat in de grond, draai een tegel om of haal een bloempot weg en onderzoek de planten. Er zit meer leven in de tuin, het park of bos dan je op het eerste gezicht zou denken. Ook in de winter! Lukt het jou om deze insecten bingo helemaal af te strepen? Even uitprinten en dan lekker naar buiten!

Buurt bingo

En tot slot de buurt bingo; niet helemaal een natuur speurtocht maar wel een leuke speurtocht voor buiten in je eigen buurt. Hiervoor print je onze Buurt Bingo uit (gratis!) en daarmee gaan jullie op stap. Op zoek naar een hondendrol, een groene voordeur, huisnummer 36 of een eend: zo zie je nog eens wat van je eigen buurt. En wie het eerst een horizontale of verticale rij weg heeft gestreept, heeft Bingo en dus gewonnen. En wil je daarna nog verder wandelen, dan ga je door met een volgende rij. Of je verzamelt de hele Buurt Bingo kaart! 

Natuur speurtocht | Op zoek naar dierensporen & pootafdrukken maken met gips
Deze 10 originele buitenactiviteiten winnen het absoluut van het beeldscherm
10 Leuke dingen om alleen te doen voor kinderen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter