Newborn fotoshoot | Zo maak je zelf de mooiste newborn foto’s!

1 mei 2024
Newborn fotoshoot | Zo maak je zelf de mooiste newborn foto's!

Het vastleggen van de eerste momenten van je pasgeboren baby is van onschatbare waarde. En daarvoor hoef je echt niet perse een professionele newborn fotoshoot te boeken. Want met een beetje goede voorbereiding en enkele handige tips kun je zelf de meest prachtige newborn foto’s maken. Wij vertellen je hoe je thuis een succesvolle babyshoot doet, inclusief inspiratie voor de allermooiste baby kiekjes.

Zo doe je thuis je eigen newborn fotoshoot

Het beste moment voor een newborn fotoshoot

Het beste moment voor het maken van newborn foto’s is wanneer je baby een paar dagen oud is. De geboortekreukels zijn er dan wel uit, maar je baby is nog steeds piepklein, puur en kwetsbaar. En jonge baby’s slapen ook veel, waardoor je ze makkelijker in mooie houdingen kunt leggen. Ook liggen ze nog vaak in foetushouding, wat natuurlijk ultiem schattig babyplaatjes oplevert. Je doet de fotoshoot het beste op een moment dat je newborn het meest ontspannen is. Bijvoorbeeld na een voeding of een badje. Met een schone luier, een vol buikje en genoeg slaap houdt je baby het waarschijnlijk langer vol. Of kies juist voor een moment dat je kindje slaapt. Dat maakt het fotograferen een stuk makkelijker. Maar maak de foto’s wel overdag, zodat je gebruik kunt maken van natuurlijk licht.

Newborn fotoshoot | Zo maak je zelf de mooiste newborn foto's!

Wat trek je je baby aan voor de fotoshoot?

De kleding van je newborn bepaalt voor een groot deel de stijl en uitstraling van de foto’s. Het belangrijkste is dat je kiest voor neutrale niet al te felle kleuren, opvallende logo’s of prints. Denk bijvoorbeeld aan wit, zachtroze, beige, lichtgrijs en andere pasteltinten. Dat maakt de foto’s mooi licht en luchtig. En door voor laagjes en kleding met structuur te kiezen, zoals een gebreid vestje of linnen boxpakje, geef je diepte en contrast aan de foto’s. Zelfs wanneer je ze met een foto editor zwart-wit maakt. Stijl de outfit tot slot af met mooie accessoires, zoals een hoofdband met strik, gebreide slofjes of een lief mutsje. En wat ook heel mooi kan zijn, is om een aantal foto’s te maken van je pasgeboren baby zonder kleding (zorg in dat geval voor een warme kamer!), gewikkeld in een linnen doek of met alleen een luiertje aan.

Kleding tip!
Leg voor de zekerheid een extra setje kleding klaar. Leuk voor de variatie. Maar ook handig voor als je baby tijdens de fotoshoot zijn of haar outfit onder poept of spuugt.

De beste plekken voor het maken van de foto’s & styling tips

Voor het doen van een newborn fotoshoot kies je het beste voor een rustige en neutrale achtergrond of ondergrond in huis. Bijvoorbeeld een rustige muur, de bank, het bed of een effen deken. En haal storende dingen, zoals fel gekleurd speelgoed, een kandelaar, vaas of geluidsbox uit beeld. Die leiden alleen maar af van je newborn en maken de foto’s rommelig. Je kunt eventueel wel een simpel accessoire toevoegen, zoals de geboorteknuffel, een gebreide deken of linnen doek of een zacht kussen waar je je baby tegenaan kunt leggen.

>> Lees ook: Ideëen en tips voor zwangerschapsfotografie.
Newborn fotoshoot | Zo maak je zelf de mooiste newborn foto's!

Maar wat misschien nog wel het belangrijkste is bij het bepalen van de plek voor de foto’s, is mooi licht. Maak het liefste gebruik van natuurlijk licht, zoals bij een raam, om je foto’s een warme, natuurlijke uitstraling te geven. Indirect licht, als het zonlicht door vitrage valt of als de zon achter een wolk schuilt bijvoorbeeld, is het mooiste. Dat levert de meest natuurlijke huidskleur op. Terwijl direct (zon)licht voor harde lijnen en schaduwen zorgt en er dus een stuk minder natuurlijk uitziet.

De mooiste baby poses voor een newborn fotoshoot

De mooiste baby poses vinden wij degene die natuurlijk zijn. Wanneer je baby zich bijvoorbeeld helemaal overgeleverd heeft aan de slaap en op zijn of haar rug met de armpjes omhoog ligt. Of wanneer je baby met de armpjes en beentjes onder zich gevouwen en het kontje omhoog in de child pose ligt. En ook de foetushouding is een favoriet. Verder kan het leuk zijn om foto’s te maken van interactieve scenes, zoals wanneer jij of je partner de baby vasthoudt, knuffelt, voedt of draagt in een draagzak. En betrek vooral ook broertjes en zusjes erbij op de foto. Dat levert hele liefdevolle taferelen op. Voor nog meer inspiratie is Pinterest je vriend! Daar vind je een heleboel mooie voorbeelden van newborn foto’s. Maar onthoud dat veiligheid voorop staat. Dus leg je baby niet op plekken of in poses waardoor hij of zij kan vallen. En doe de newborn fotoshoot nooit alleen, maar zorg dat er altijd iemand is die alleen let op de baby, zodat de ander zich kan focussen op de fotografie.

Newborn fotoshoot | Zo maak je zelf de mooiste newborn foto's!

Fotografie tips

De belangrijkste tip voor het maken van mooie newborn foto’s hebben we je al gegeven: natuurlijk licht! Maar er zijn nog een aantal andere dingen waarop je kunt letten tijdens het fotograferen van je baby. Zoals bijvoorbeeld het standpunt van je camera. Ligt je baby op de grond of laag, dan is het mooi als je zelf ook wat lager gaat zitten. Als je op ooghoogte van je newborn bent, worden de foto’s het mooiste. En experimenteer er ook lekker op los. Bijvoorbeeld door eens heel dichtbij te gaan staan en alleen details op de kiek te zetten. Zoals kleine teentjes, handjes of bolle wangetjes. Want voor een mooie foto hoeft je baby er echt niet altijd van top tot teen op te staan. En ook tegen de zon in fotograferen, kan prachtige contrasten opleveren. En omdat je baby niet op commando kan lachen, doe je er goed aan om je camera of toestel op de ‘burst’ modus of continuous modus te zetten. Door heel snel achter elkaar een heleboel foto’s te maken, weet je zeker dat je geen spontaan lachje of gaapje mist. Want dat zijn nou net de elementen die een foto extra bijzonder maken.

>> Lees ook: 10 Creatieve ideeën om te doen met je mooiste foto’s.
Newborn fotoshoot | Zo maak je zelf de mooiste newborn foto's!

Nabewerking van de newborn foto’s

Wanneer je de newborn fotoshoot eenmaal gedaan hebt, kun je de foto’s nog mooier maken door ze een beetje te bewerken. En dan bedoelen we natuurlijk niet dat je een baby spekje moet weg photoshoppen. Maar wel dat je ze nét dat beetje extra geeft door ze nog iets lichter te maken of beter uitsnijdt waardoor je baby er nog meer uitspringt. En daar heb je heus geen professionele programma’s voor nodig. Veel telefoons hebben de functie bijvoorbeeld al en er bestaan ook apps, zoals VSCO, Snapseed of Luminar Neo die werkt met AI, en die prachtige fotobewerking mogelijkheden bieden. En wanneer je foto’s dan echt helemaal top zijn, dan rest je nog maar één ding. En dat is inlijsten en een mooi plekje in huis geven!

We hopen dat je met al deze tips aan de slag kunt om zo je eigen succesvolle newborn fotoshoot te organiseren. En dat er een heleboel schitterende baby foto’s uitrollen. Bereid alles goed voor, zorg voor veiligheid en blijf geduldig. Als je baby niet in de mood is, breek je de boel af en probeer je het op een ander moment gewoon nog een keer. Heel veel succes!

Newborn fotoshoot | Zo maak je zelf de mooiste newborn foto's!
Houd deze giftige planten uit de buurt van huisdieren & kinderen!
Trouwjurken trends 2024 & 2025 | Vind je ultieme droom bruidsjurk!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter