Generatie app, note, muis

29 november 2014

Vijf december 1990 … Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Het moment dat ik gretig het cadeaupapier van mijn pakje scheurde en er een gloednieuwe Game Boy in mijn schoot viel. “Dank u Sinterklaasje!” Ik was zo blij dat ik met het apparaat door de kamer gedanst heb. Dat heerlijke gevoel kun je deze Pakjesavond door de ogen van je kinderen herbeleven. Met de draagbare spelcomputer van toen in een hypermodern jasje!

nintendo, ds, xl, nintendo ds xl, 3d, drie, dimensionaal, 3 dimensionaal, spelcomputer, game boy, mario bros, nostalgie, spelletjes, spellen, games, cadeau, sinterklaas, kerst, 5 december, pakjesavond, tips, ideeën, kinderen, peuters, kleuters, 3 jaar, 7 Ik stam dus uit de tijd dat je Super Mario nog in 8 bit speelde op een super klein zwart-wit schermpje. En het wereldberoemde Tetris natuurlijk! Als ik eraan terug denk schiet de RSI nog in mijn duimen. Oh boy, wat heb ik die spelletjes grijs gespeeld. En als ik een nieuwe high score had, verbrak mijn vader die in no time weer, waardoor ik opnieuw in dat minischermpje werd gezogen. Tegenwoordig verwachten kinderen meer van een spelletjescomputer. Op de Nintendo 3DS XL kunnen ze hun hart ophalen. Een flink groter scherm dat maar liefst 16,7 miljoen(!) kleuren kan weergeven, touch screen, foto- en video functie en 3-D beelden zonder dat je er een speciale bril voor nodig hebt. Met vernieuwde klassiekers als Mario, maar ook met tig andere leuke spellen van deze tijd.

nintendo, ds, xl, nintendo ds xl, 3d, drie, dimensionaal, 3 dimensionaal, spelcomputer, game boy, mario bros, nostalgie, spelletjes, spellen, games, cadeau, sinterklaas, kerst, 5 december, pakjesavond, tips, ideeën, kinderen, peuters, kleuters, 3 jaar, 7 Voor de allerkleinsten (vanaf 3 jaar) is het spelletje Pokémon Art Academy bijvoorbeeld een aanrader. Op deze tekenschool leer je stap voor stap steeds beter tekenen. Finn vindt het geweldig dat uit één ‘stift’ alle kleuren van de regenboog komen. En ook game klassieker Kirby (vanaf 7 jaar) verslindt hij nu al. Het roze bolletje gaat op reis door verschillende levels waarin je voorwerpen moet verzamelen en vijanden verslaat door ze met speciale kracht op te zuigen. En hoewel mijn kleine gameverslaafde misschien nog niet helemaal begrijpt wat het uiteindelijke doel van het spel is, snapt hij uitstekend wie de good guys en de bad guys zijn. “Mam, ik heb die boze pinguïn opgegeten!” roept hij trots als hij er weer één te pakken heeft. “Goed zo liefje! Is mama nu aan de beurt?!” Gelukkig gaat de batterij lang mee, waardoor deze Nintendo veteraan – als Finn op bed ligt – Kirby ongestoord door alle levels heen kan loodsen.

Wat verder positief is aan het apparaat is dat je als ouder door middel van een pincode bepaalde functies kunt beperken. Zoals toegang tot spelletjes die niet geschikt zijn voor een bepaalde leeftijd, de Nintendo eShop of de weergave van 3D-beelden, omdat dit voor kinderen tot en met zes jaar slecht kan zijn voor de ogen. Slechts één tip voor Nintendo: Een pincode die het grootverbruik van ouders aan banden legt. Want deze geweldige spelcomputer maakt het extreem moeilijk om mijn eigen gameverslaving te onderdrukken.

 

Speelgoed van de toekomst
Leerzaam leesvoer: De Gestreepte Boekjes

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter