Vorige week gaf ik jullie een inkijkje in onze altijd heerlijk chaotische ochtendspits. En je kon lezen dat ik het vaak lastig vind om iedereen gevoed en wel op tijd op school te krijgen. Er staan altijd boterhammen voor de kinderen klaar. Maar onder het mom van ‘geen honger’ of te druk met andere zaken, nemen de jongens soms maar een paar happen. Toen ze ineens wel enthousiast gingen eten toen we de nieuwe ontbijtgranen van Quaker Kids mochten uitproberen, bedacht ik dat een beetje meer variatie misschien wel de oplossing is. En gezonder bovendien ook, want zo krijgen ze veel meer verschillende voedingsstoffen binnen. Daarom heb ik de afgelopen week geëxperimenteerd met ontbijt zónder brood. Deze 6 gezonde & kidsproof ontbijt recepten zijn het resultaat. Lekker joh! En ochtendspitsproof zijn ze trouwens ook!
6x Ontbijt zonder brood
Yoghurt pannenkoeken met fruit
Deze yoghurt pannenkoeken zijn heel makkelijk om te maken en hartstikke gezond. In het weekend bak je een flinke stapel en die vries je in porties in. Op schooldagen heb je dan zo het ontbijt op tafel.
Ingrediënten (voor 8 pannenkoekjes)
Voor dit ontbijt recept heb je nodig: 150 gram Griekse yoghurt, 1 ei, 1 theelepel bakpoeder, 50 gram volkoren (spelt)bloem. En als topping verschillende soorten fruit in stukjes en eventueel maple syrup, een beetje poedersuiker of stroop.
Ontbijt recept
Klop de yoghurt en het ei door elkaar met een garde. Voeg dan de bloem en het bakpoeder toe en klop het tot een stevig beslag. Verhit daarna wat boter of olie in een koekenpan. En als die heet is, schep je een hoopje pannenkoekenbeslag in de pan. Wanneer je belletjes in het beslag ziet, kun je het pannenkoekje omdraaien. Bak hem aan beide kanten mooi bruin. Serveer de pannenkoeken daarna met de fruitcocktail.
Pannenkoeken bewaren en opwarmen
Pannenkoeken kun je ingepakt in folie of in een bakje met deksel twee dagen bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook. Verpak ze goed luchtdicht, dan kun je ze 3 maanden bewaren. Opwarmen kan in de magnetron of in de pan, dat is het allerlekkerste.
‘Lees ook: 5x Broodtrommel inspiratie voor naar school.’
Gezonde bananensplit
Deze gezonde bananensplit is hier een dikke hit in huis. Ook ik ben fan! Het is een lekker gevarieerd ontbijt met fruit, yoghurt en de Quaker Kids Crunchy Mix-Up. De mix met havermout chunks en knapperige diertjes is nieuw, vezelrijk en bevat 40% minder suiker dan andere ontbijtgranen voor kinderen. En dankzij de chocoladesmaak is hij een perfecte match met dit recept.
Ingrediënten
Voor dit gezonde ontbijt zonder brood heb je 1 banaan, wat yoghurt, fruit topping naar keuze en de Crunchy Mix-Up chocola van Quaker Kids nodig.
Recept
Snijd de banaan doormidden en leg hem met de rug tegen elkaar aan op een bordje. Schep er dan wat yoghurt op. En daar overheen strooi je wat fruit naar keuze en de Crunchy Mix-Up. Smullen!
Yoghurt met havermout chunks & fruit
Aan dit recept kun je weinig verprutsen en het staat sneller op tafel dan dat jij een broodje kunt smeren. Met heerlijke dikke Griekse yoghurt is dit de absolute favoriet van mijn kleuter. En dat komt natuurlijk ook door de leuke dierenfiguurtjes die in de Quaker Kids Crunchy Mix-Up zitten. Want die heb ik ook voor dit recept gebruikt, alleen dan met aardbeiensmaak.
Ingrediënten
Voor dit recept heb je 200 ml yoghurt, een handje Quaker Kids Crunchy Mix-Up aardbei en wat stukjes fruit naar keuze nodig.
Recept
Doe de yoghurt in een kom en doe daar de Crunchy Mix-Up en het fruit bij. Als je wil dat het recept extra in de smaak valt bij de kinderen, dan maak je van het fruit en de havermout chunks een gezichtje.
‘Lees ook: 5 Leuke én lekkere suikervrije bakrecepten.’
Ontbijtmuffin
Muffins als ontbijt, daar worden kinderen absoluut enthousiast van! En met 2 van deze ontbijtmuffins is het buikje van je kind goed gevuld tot aan het tien uurtje. Na het bakken kun je ze 2 dagen in een afgesloten bak bewaren. Maar invriezen kan ook; dan haal je ze de avond ervoor uit de vriezer.
Ingrediënten (voor 12 muffins)
Voor deze ontbijtmuffins heb je 2 bananen, 2 eieren, 125 gram havermout, 100 gram (spelt)bloem, 100 ml melk, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel kaneel, snufje zout, scheutje zonnebloemolie en 150 gram blauwe bessen nodig.
Recept
Verwarm de oven voor op 170 graden. Gooi alle ingrediënten, behalve de blauwe bessen in een blender of keukenmachine en mix ze tot een egaal beslag. Roer de bessen er doorheen en verdeel het beslag over je cupcake vormpjes. En dan bak je ze in ongeveer 30 minuten bruin en gaar. Voor een wat zoetere variant van deze ontbijtmuffins kun je ook eens een paar dadels of grote eetlepel honing aan het beslag toevoegen.
Overnight Oats
Het fijnste aan een ontbijt met overnight oats – oftewel havermout met melk dat een nachtje in de koelkast heeft gestaan – is dat je er ’s morgens bijna niets meer aan hoeft te doen. Je maakt het namelijk de avond ervoor en ‘s ochtends voeg je alleen nog wat fruit toe voor een extra lekker ontbijtje.
Ingrediënten
Voor in dit ontbijt recept gaan de volgende ingrediënten: 1 banaan, 75 gram havermout, 75 ml melk en een fruit topping naar keuze.
Recept
Prak de banaan met de havermout door elkaar en schep ze in een bakje of glazen pot die je af kunt sluiten. Voeg dan de melk toe totdat de havermout-banaan mix net niet helemaal onder gaat. Sluit het af en zet je potje of bakje in de koelkast. De volgende ochtend voeg je nog wat fruit toe zoals bessen, aardbeien of frambozen én smullen maar!
‘Lees ook: Gezond broodbeleg – 10x inspiratie voor een gezond boterham.’
Havermout smoothie
Ook een havermout smoothie is een lekker snel ontbijt zonder brood dat toch voor een gevuld buikje zorgt. En het leuke ervan is dat je eindeloos kunt variëren met het lievelingsfruit van je kind.
Ingrediënten (voor 1 groot glas)
Voor deze lekkere smoothie heb je 1 banaan, 150 ml melk, handje aardbeien en blauwe bessen en 2 eetlepels havermout nodig.
Recept
Simpel; gooi alle ingrediënten in de blender of een keukenmachine en mix ze tot een smoothie. Je kunt eventueel wat honing of dadels toevoegen voor een wat zoetere smaak.
Ontbijt met of zonder brood?
Zo, dat waren de ontbijt recepten. Ik hoop dat jullie enthousiast zijn. Ik vond het in ieder geval erg leuk om eens uit ons vastgeroeste patroon te stappen. Ik ben een behoorlijk gewoontediertje en – net als half Nederland waarschijnlijk – opgegroeid met boterhammetjes als ontbijt. Maar over deze ontbijt recepten zijn we allemaal super enthousiast. En dus blijf ik ‘s ochtends variëren. En dat betekent heus dat er ook nog wel eens brood gegeten wordt, want een bammetje met pindakaas s’ morgens… dat wil ik niet missen!
Ik ben ook erg benieuwd naar jullie ontbijt gewoontes! Zijn jullie net als ik van de ouderwetse boterham of staat er ook wel eens een ontbijt zonder brood op tafel? Lekkere ontbijt recepten zijn absoluut welkom in een reactie onder dit blog!
1 Reactie
Havermoutpap met gebakken banaan.
Je bent de plakjes van een halve banaan eerst aan in een pannetje zonder olie. Dan gooi je er naar wens, (haver, soja, amandel) melk bij (200ml) en dan drie grote eetlepels havermout. Zachtjes opwarmen em roeren totdat het een lobbige, romige pap wordt. In een bordje doen en wat kaneel erover. Eet smakelijk.