De oogtest van het consultatiebureau: zelfs voor goede ogen moeilijk!

24 mei 2018
Oogtest consultatiebureau: De ouderwetse plaatjes maken hem zelf voor kinderen met goede ogen moeilijk.

“En deze?” De kinderarts wijst naar de fluitketel. Maar Charlie blijft stil. “Zeg het maar!” moedig ik hem aan. Waarop hij naar mij sist: “Ik zie het wel, maar ik weet niet wat het is!” En dat snap ik ook wel. Die arme jongen heeft in zijn hele leven nog nooit een fluitketel gezien. Gekookt water komt bij ons uit de Quooker. “Wat denk je dan dat het is?” vraagt de kinderarts. “Waar je bloemetjes mee water geeft,” antwoordt mijn driejarige. En daarmee slaagt hij gelukkig alsnog voor de oogtest van het consultatiebureau. 

De oogtest op het consultatiebureau

Als kinderen drie jaar zijn dan krijgen ze de oogtest op het consultatiebureau. En die wordt met 3 jaar en 9 maanden herhaald. De oogmeting wordt gedaan door kinderen naar een kaart met speciaal ontwikkelde plaatjes – de zogeheten Burghardt visuskaart – te laten kijken. Doet je kind de oogtest niet goed, dan moet je terug komen voor een nieuwe meting. En als deze weer niet goed is, dan volgt een verwijzing naar een oogarts. Maar zelfs met de beste ogen van de wereld is het moeilijk om voor deze oogtest te slagen. De plaatjes op de kaart zijn namelijk hopeloos oubollig en mega achterhaald.

‘Lees ook: Consultatie- of consternatiebureau?

Behalve de fluitketel heeft Charlie bijvoorbeeld ook moeite met de laars en melkkan. “Is het een vaas?” vraagt hij vertwijfeld. De sleutel is volgens hem een kerkje en de oude antieke klok een horloge. Gelukkig geeft hij aan al die voorwerpen consequent hetzelfde naampje. Want hoe bepaal je anders of een kind iets niet ziet of geen idee heeft wat het plaatje voorstelt als het zegt “Ik weet het niet!”.

Oogtest consultatiebureau: De ouderwetse plaatjes maken hem zelf voor kinderen met goede ogen moeilijk.

Is het een fluitketel of een gieter? Een kan of een vaas? Wat stellen die afbeeldingen nou eigenlijk allemaal voor. Ziet jouw kind het wel?

 

Goede oogzorg belangrijk: bijziendheid onder kinderen neemt toe

Het is jammer dat de voorwerpen van de oogtest voor peuters vrijwel onherkenbaar zijn. Want juist voor deze generatie kinderen is het zo belangrijk dat de oogzorg goed is. Ze spelen een stuk minder buiten en brengen veel meer tijd achter een tablet of smartphone door, waar ze dan ook nog met hun neus bovenop zitten. En dat zorgt er onder andere voor dat bijziendheid bij kinderen ernstig toeneemt.

 

Tip: Zo verminder je het risico op bijziendheid

Bijziendheid volledig voorkomen is onmogelijk, maar het risico verlagen kan wel. “Hanteer voor je kind de 20-20-2-regel”, tipt Simone Stad, optometrist bij Specsavers. “Na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconde pauze en minstens 2 uur per dag buiten zijn. Daarnaast raad ik aan om minstens dertig centimeter afstand te nemen van beeldschermen zoals smartphones en tablets.”

 

Nieuwe plaatjes voor de oogtest

Ook Specsavers signaleert dat kinderen de iconen op de kaart steeds minder herkennen. En daarom pleit de opticien voor een nieuwe vorm van de oogtest en heeft daarvoor zelfs al een eerste aanzet gegeven in de vorm van inspiratie voor nieuwe, moderne plaatjes. “Wij vinden het hoog tijd dat de visuskaart in een ander jasje wordt gestoken,” zegt optometrist Simone Stad. “Hoewel de iconen op de visuskaart aan specifieke eisen moeten voldoen en we dit aan de verantwoordelijke partijen voor jeugdoogzorg willen overlaten, bieden we met deze eerste aanzet alvast inspiratie om de kaart te moderniseren.”

‘Lees ook: Je kind voor het eerst naar school? Dit moet je allemaal doen en weten.’
Oogtest consultatiebureau: De ouderwetse plaatjes maken hem zelf voor kinderen met goede ogen moeilijk. Specsavers pleit voor nieuwe plaatjes.

De eerste aanzet van Specsavers voor nieuwe plaatjes. Een oog, een voetbal en een kinderwagen; allemaal dingen die veel meer tot de verbeelding spreken bij kinderen.

 

Ogentest consultatiebureau oefenen

Ik heb natuurlijk even de proef op de som genomen met Charlie. En deze plaatjes herkent hij allemaal direct. Ook op grote afstand! Helaas is verandering in de zorg iets waar vaak veel tijd overheen gaat. Het zal dus nog wel even duren voordat de oogtest van het consultatiebureau zijn oude vorm verliest. Ik hoop in ieder geval dat de actie van Specsavers wordt opgemerkt en dat veel ouders hun verhaal zullen beamen. Tijd voor een frisse wind!

Is jouw kindje in die tussentijd aan de beurt voor de oogmeting, dan kun je het beste van te voren even oefenen. Niet zozeer op afstand, maar vooral op wat het plaatje nu eigenlijk voorstelt. Om je daarbij te helpen, heb ik hier een handige printable gemaakt waarop de afbeeldingen staan. Even uitprinten en oefen en je kind nailed die oogtest vast!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met de oogtest op het consultatiebureau? Had jouw kindje ook moeite met de plaatjes? En vind je dat de plaatjes vernieuwd moeten worden? Praat hieronder mee over dit onderwerp door een reactie achter te laten op dit blog.

Oogtest consultatiebureau: De ouderwetse plaatjes maken hem zelf voor kinderen met goede ogen moeilijk.

Tijd voor een nieuwe oogtest met hedendaagse afbeeldingen.

 

LL Trend Alert - De coolste nieuwe kids stuff van deze maand
Zomer musthave! Veilig leren zwemmen als een haai met de SwimFin

Dit vind je misschien ook leuk

11 Reacties

  • Reply Hannah 24 mei 2018 at 7:29 am

    Hoi, de plaatjes voor de ogentest van het consultatiebureau zijn inderdaad hopeloos verouderd. Leuk initiatief van Specsavers om nieuwe plaatjes te introduceren!
    Hier bij het consultatiebureau liet de verpleegkundige mijn dochter eerst vertellen wat zij dacht dat de plaatjes waren. En als ze de kan een vaas noemde en dat ook zei bij de test, werd dit ook goed gerekend. Zodat gemeten wordt wat je wilt weten, het zicht!

    • Reply Annemieke 24 mei 2018 at 7:58 pm

      Heel fijn! Dat het zicht wordt gemeten, is inderdaad het belangrijkste!

  • Reply Roos 24 mei 2018 at 7:57 am

    Heel herkenbaar. Onze dochter mocht ook eerst de plaatjes benoemen, voordat de test begon. Die ouderwetse sleutel was bij haar een kerk. Laten we meteen de nieuwe kaart introduceren.

    • Reply Annemieke 24 mei 2018 at 8:01 pm

      Volgens mij roept de kerk/sleutel nog de meeste verwarring op. Ik hoor iedereen hierover! Helaas is het introduceren van de nieuwe kaart niet zo makkelijk. Achter de oude gaat een complete wetenschap schuil. Maar er mogen zich best opnieuw een paar wetenschappers over de kaart buigen. Ieder kind moet deze test per slot van rekening doen.

  • Reply Mariette 24 mei 2018 at 6:29 pm

    Er zijn kaarten zat beschikbaar om uit te kiezen. Deze is inderdaad verouderd maar het is echt buurt nodig en nieuwe te ontwikkelen.

    • Reply Annemieke 24 mei 2018 at 8:01 pm

      Oh, daar ben ik dan wel benieuwd naar! Dan wordt het tijd dat die hun weg naar de consultatie bureaus vinden!

  • Reply Chantal Visser 14 november 2018 at 9:52 am

    Ik ben blij met dit artikel! Ik sloeg bijna achterover! En dan de vraag of je thuis wilt oefenen met je kind… Wat test je dan? Het zicht of het geheugen van je kind? Pfff…

  • Reply Betty hagendoorn 17 februari 2019 at 9:57 pm

    Verschrikkelijke. Mijn zoon ( nu 27) moest terugkomen. Wij hadden geen fluitketel en hij bleef hardnekkig theepot zeggen hardstikke fout dus…. Na de tweede keer zei ik zoek het lekker uit met je fluitketel. Laat goede plaatjes zien. Duurt wel erg lang …… Geen tekentalent bij de consultatirbureau’s!!! 27 jaar later nog niet?

  • Reply Ilona 9 juni 2020 at 10:28 am

    Er gaat inderdaad een hele wetenschap achter de plaatjes. Het lijkt simpel om gewoon andere En herkenbaardere plaatjes te pakken, maar zo eenvoudig Schijnt het inderdaad niet te zijn. Gelukkig zijn er nu nieuwe plaatjes en is de 3 jarige ogentest alleen op indicatie. Bijv als in familie veel brillen zijn op jonge leeftijd of als ouders het graag willen omdat ze twijfel over het zicht hebben. Dus niet meer standaard de 3 jarige ogentest.

  • Reply Wilma 14 januari 2021 at 10:16 pm

    Nou, nadat meneer bij de 3e keer terugkomen er eindelijk een soort van zin in had, wilde hij alleen maar de plaatjes aanwijzen op z’n, kaartje en niks zeggen. En vandaag, bij de 3 Jr en 9mnd test wilde hij de ‘harkjes’ niet doen, hij wilde de rondjes….. Mocht niet. Moet ie weer terugkomen……

  • Reply Clarissa Vliet 20 maart 2023 at 2:12 pm

    Deze test is niet verplicht… Überhaupt het CB niet. Al hun testen/ metingen/ gemiddeldes zijn gebaseerd op mega achterhaalde wetenschappelijke onderzoeken.
    Ik raad iedere ouder aan zelf je kind te monitoren en niet naar het CB te gaan. Eventueel de huisarts bij vragen…

  • Laat een reactie achter