Oor gaatjes prikken bij kinderen: alles wat je moet weten

29 augustus 2024
Oor gaatjes prikken bij kinderen | Alles wat je moet weten

Je kind ziet al die glinsterende oorbellen en wil dolgraag zelf gaatjes! Superleuk, want kleine kinderen vinden oorbellen vaak prachtig. Maar ook een beetje spannend natuurlijk. Of je nu zelf al oorbellen draagt of dit de eerste keer is, het is fijn om te weten wat er komt kijken bij oor gaatjes prikken. Van de beste leeftijd om te beginnen tot hoe je de gaatjes goed verzorgt, we hebben alles voor je op een rijtje gezet.

Oor gaatjes prikken, handige tips en informatie

Na het lezen van deze informatie en tips ben je goed voorbereid en kun je makkelijker beslissen of je je kindje oor gaatjes wilt laten prikken.

Vanaf welke leeftijd kun je oor gaatjes laten prikken?

Er is geen vaste leeftijdsgrens voor het prikken van oor gaatjes. In Nederland wachten veel ouders tot hun kind zelf aangeeft oorbellen te willen, vaak rond de 4 tot 6 jaar. In andere culturen, zoals Spanje, is het juist traditie om baby’s al kort na de geboorte oorbellen te geven. Het is dus helemaal aan jou of je het prettig vindt om bij je kind oor gaatjes te laten prikken. Zorg altijd dat je naar een professionele plek gaat, zoals een piercing studio of een juwelier, waar hygiëne en de juiste methode, bij voorkeur met een naald, voorop staan.

Doet het pijn en hoe verzorg je oor gaatjes?

Het prikken van oor gaatjes voelt als een kort prikje, en de pijn is meestal snel voorbij. Goede nazorg is heel belangrijk, maak de oorlellen dagelijks schoon met een ontsmettingsmiddel en draai de oorbellen voorzichtig om infecties te voorkomen. Bij het prikken van oor gaatjes krijgt je kind meteen schietoorbellen in, die speciaal zijn ontworpen om de genezing te bevorderen. Deze oorbellen, meestal van chirurgisch staal of goud, moeten de eerste 6 weken blijven zitten om infecties te voorkomen en de gaatjes goed te laten genezen. Na deze periode kun je de oorbellen voorzichtig vervangen door een ander paar.

>> Lees ook: Allergie en huidverzorging: Wat kan jou helpen?

Tweede gaatje in oor of meer?

Meerdere gaatjes in het oor zijn tegenwoordig erg populair bij volwassenen en grotere kinderen, zoals een tweede gaatje in de oorlel of een helix piercing in het kraakbeen bovenin het oor. Een tweede gaatje geneest meestal net zo snel als het eerste, maar een helix piercing heeft vaak langer nodig om te genezen en vereist extra zorg. Een helix piercing wordt meestal aangeraden vanaf 14 jaar, omdat deze pijnlijker kan zijn en een langere nazorgperiode nodig heeft.

Wat te doen bij een ontstoken oorlel?

Als een oorlel ontstoken raakt, ondanks goede verzorging, herken je dit aan roodheid, zwelling, pijn of pus. Reinig de oorlel voorzichtig met een zoutoplossing en vermijd het dragen van oorbellen totdat de ontsteking verdwijnt. Blijft de ontsteking aanhouden of wordt deze erger, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Het is een bijzonder moment als je voor het eerst samen met je kindje oor gaatjes laat prikken. Maak er een gezellig feestje van door samen de mooiste oorbellen uit te kiezen, je kind te trakteren op iets lekkers, en volop te genieten van deze speciale dag. Veel plezier!

Je tiener gaat auto leren rijden | Handige tips & tricks
Zaaddonor gezocht? Deze must-know tips zijn je eerste stap!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter