Opa en oma dag: Zo zet je ze in het zonnetje!

30 mei 2017
opa en oma dag; opa en oma; opa; oma; bedanken; bedankje; cadeau; knutselen; knutselideeën; knutseltips; tips; uitje; dagje weg; uittips; cadeautips; grootouders; kleinkinderen; kinderen; peuter; kleuter; oppassen

Opa en oma… Ik zou niet weten wat ik zonder ze moet. Ze zijn niet alleen al 36 jaar mijn liefdevolle ouders, klankbord, luisterend oor en rots in de branding waar ik altijd op terug kan vallen. Maar sinds de geboorte van mijn jongens ook de allerbeste en liefste grootouders voor hen. Ze nemen ze mee op stap, maken altijd tijd vrij om met ze te spelen, zijn vol aandacht en luisteren oprecht naar hun verhalen. En ondanks hun eigen drukke bestaan, helpen ze ons ook regelmatig uit de brand door op te passen. Ik ben trots en dankbaar dat ze mijn ouders zijn. En dankbaar voor de rol die ze spelen in het leven van mijn kinderen. Een mooi gebaar om daar een keer per jaar bij stil te staan. Op Opa en oma dag, een dag die in het leven is geroepen om alle grootouders in het zonnetje te zetten. En Opa en oma dag vieren we in Nederland ieder jaar op 4 juni. Hebben jouw kinderen ook zulke lieve opa’s en oma’s? Dan help ik je aan wat leuke ideeën hoe je ze die dag kunt verrassen. 

Originele opa en oma cadeautjes

opa en oma dag; opa en oma; opa; oma; bedanken; bedankje; cadeau; knutselen; knutselideeën; knutseltips; tips; uitje; dagje weg; uittips; cadeautips; grootouders; kleinkinderen; kinderen; peuter; kleuter; oppassenAfbeelding: Shutterstock.

Opa en oma dag is een dag waarop de bijzondere band tussen opa en oma en hun kleinkinderen in de spotlights staat en als blijk van waardering. Geen commercieel feestje dus waarop ze overladen hoeven te worden met dure cadeaus. Maar het is natuurlijk wel leuk om een cadeautje te verzinnen dat echt persoonlijk is. Iets wat draait om de kleinkinderen.

Lieve oma, lieve opa

Een boekje dat ik bijvoorbeeld echt een leuk cadeau vind, is Lieve oma en Lieve opa. Een invulboekje waarin kinderen hun leukste anekdotes en herinnering met opa en oma kunnen delen, mooie tekeningen kunnen maken, kunnen zeggen wat ze van ze vinden, wat ze het liefste met hen doen en veel meer. Een prachtig cadeau als grootouders om te krijgen voor een klein prijsje: €7,95.

Originele foto van de kinderen

Waar je opa en oma ook altijd blij mee maakt, is een mooie, ingelijste foto van hun kleinkinderen. Maar dan wel één waar je net even wat meer je best op hebt gedaan. Er zijn namelijk hele leuke manieren om je kind origineel op de kiek te zetten. Een leuk voorbeeld daarvan zijn de 18 manieren om je kinderen leuk te fotograferen die wij al eerder verzamelden op de blog. Of je kunt ook een foto maken met in de hand van je kinderen een echte of zelf geknutselde bloem. Kijk hier maar eens.

Het enige echte voorleesboek voor opa’s en oma’s

Wat opa’s en oma’s ook graag doen is voorlezen. En Het enige echte voorleesboek voor opa’s en oma’s van Marianne Busser en Ron Schröder mag wat mij betreft niet in hun boekenkast ontbreken. Deze vrolijke bundel staat bomvol nieuwe avonturen van het mannenkoor, Kobus en Kwak, varken, beer en olifant, en allerlei andere bekende figuren uit de grote voorleesboeken van deze auteurs. En opa’s en oma’s spelen een belangrijke rol in dit boek. Een leuk cadeau om te geven dus! Voor alleenstaande grootouders is er ook een voorleesboek met alleen ‘opa‘ of ‘oma‘ erop. Prijs: €19,99 en €12,99.

Knutselen voor opa en oma

opa en oma dag; opa en oma; opa; oma; bedanken; bedankje; cadeau; knutselen; knutselideeën; knutseltips; tips; uitje; dagje weg; uittips; cadeautips; grootouders; kleinkinderen; kinderen; peuter; kleuter; oppassen Afbeelding: Shutterstock.

Wil je een écht persoonlijke cadeau? Dan is het is ook erg leuk om je kind zelf een cadeau te laten maken of knutselen. Een keer iets anders dan een tekening of vingerverf kunstwerk.

Koektrommel met zelf gebakken koekjes

Je kunt bijvoorbeeld samen de keuken in duiken voor de favoriete taart van opa en oma of om koekjes te bakken. Je pakt het leuk in of koopt er een mooie trommel omheen en je hebt een super leuk cadeautje. Meteen iets lekkers bij de koffie op Opa en oma dag!

Mok versieren met porseleinstift

Of je laat je kinderen een mok of glas met porseleinstift versieren en geeft er opa en oma’s favoriete thee, bier of andere drank bij cadeau. Je kunt eventueel ook een bloempot versieren en daar een mooie plant voor kopen of zelf bloemen knutselen.

Kunstwerk van voetafdrukken

Dit idee is geschikt voor kleinkinderen van alle leeftijden, ook als ze zelf nog niet kunnen knutselen. Je verft de onderkant van de voetjes in een aantal mooie kleuren, drukt die naast elkaar af op papier en maakt er een vlinder van. Oudere peuters en kleuters kunnen ook helpen bij het maken van de vlinder. Hoe je dit idee maakt vind je hier. Ik heb op de blog eerder ook al een aantal ideeën verzameld die je voor Vaderdag knutselen kan. Maar daar kun je zeker ook nog andere leuke knutselideeën uithalen voor opa en oma.

Leuke dingen om te doen met opa en oma

opa en oma dag; opa en oma; opa; oma; bedanken; bedankje; cadeau; knutselen; knutselideeën; knutseltips; tips; uitje; dagje weg; uittips; cadeautips; grootouders; kleinkinderen; kinderen; peuter; kleuter; oppassen Afbeelding: Shutterstock.

Als het gaat om persoonlijke cadeaus voor grootouders kun je ook denken aan een leuk uitje. Fijn wat quality time met de familie, iets wat in ons drukke leven soms behoorlijk schaars is en er nog wel eens bij in schiet.

Picknicken

Vul bijvoorbeeld een mand met lekkere dingen en ga naar een mooi gebied waar je leuk kunt wandelen. De duinen, het strand of het bos bijvoorbeeld. En halverwege leg je een kleedje neer en gaan jullie lekker picknicken. Bij slecht weer kun je thuis of ergens anders ook een high tea organiseren.

Familie voorstelling theater

Wat wij zelf regelmatig met opa en oma doen, is naar het theater gaan voor een kindervoorstelling. Er zijn veel theatervoorstellingen speciaal voor kleine kinderen die ook leuk zijn voor de hele familie. Of naar een ouderwets poppentheater, een stukje nostalgie voor de grootouders. Hier vind je alle kindervoorstellingen die momenteel te zien zijn in de grotere theaters. Maar kijk vooral ook op de agenda van de theaters bij jou in de buurt.

Naar een pretpark of de dierentuin

Pretparken zijn eigenlijk altijd leuk; voor jong en oud. Als je kleinkinderen op de draaimolen willen, is dat toch een mooi excuus om ook een paar rondjes mee te draaien. En de herinneringen die je daar als familie maakt zijn goud waard. Hier vind je de leukste pretparken voor peuters en kleuters. Met in de lijst onder andere één van onze favorieten; Sprookjes Wonderland. Of je gaat lekker aapjes kijken met je eigen aapjes, in de dierentuin. Ik was laatst in Dierenpark Amersfoort. Deze dierentuin is bijvoorbeeld echt een aanrader.

Op de rest van ons blog vind je nog veel meer leuke uittips.

Ik ben benieuwd: Doe jij ook aan Opa en oma dag? En zo ja, wat voor leuks ga jij voor ze doen? Ik vind het leuk als je een reactie onder mijn blog achter laat, dan doe ik zelf ook weer leuke nieuwe ideeën op!

Nieuw! Olaf's Frozen Adventure - bekijk de eerste trailer
Dierenpark Amersfoort - Een geweldig uitje voor kinderen!

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Carla 23 september 2021 at 2:29 pm

    Wat een leuke ideeën dit! Naast vaderdag en moederdag heb ik eigenlijk nog nooit aan opa en oma dag gedaan, ga er dit jaar mee beginnen!

  • Laat een reactie achter