Heleen helpt – Hoe geef ik mijn kind zelfvertrouwen?

15 maart 2017
opvoeding; meisje; heleendehartog; rubriek; kind; mama; ouders; tips; verlegen; faalangst; dansles; bang; ballet; hulp

Kinderen! Ze laten je lachen, ze geven je hun grenzeloze liefde, ze leren je van kleine dingen te genieten en ze laten je regelmatig met een mond vol tanden staan. Soms sta je wat betreft de opvoeding van je kindje voor een uitdagende situatie waar je zelf het antwoord ook niet op weet. Iedere maand zal opvoeddeskundige Heleen de Hartog – bekend van de succesvolle How2Talk2Kids opvoedingsboeken – antwoord geven op een opvoedvraag van één van onze lezeressen. Deze maand heeft Saskia een vraag over haar dochtertje die heel weinig zelfvertrouwen heeft.

“Ze wilde niet meedoen met de dansles en raakte totaal overstuur”

Hallo Heleen,

Mijn dochter – ruim 3,5 jaar – is gek op dansen, ze doet het de hele dag door. Daarom leek het me leuk voor haar om op dansles te gaan. Ze is nogal schuchter, dus ik hoopte dat het haar ook zou helpen om zich wat vrijer te voelen bij andere kinderen. Maar het pakte helaas anders uit! De eerste keer dat we gingen vond ze het erg spannend. Ze zei ook dat ze bang was. We hebben dus vooral samen naar de les en de andere kindjes gekeken. Af en toe deed ze vanaf de zijlijn mee, maar zodra juf haar vroeg om mee te doen, kroop ze weg bij mij.

De tweede keer heb ik dus met de juf afgesproken dat ik zou wachten in de kleedkamer, zodat ze niet zo aan mij zou hangen. Maar zodra ik wegliep, begon ze te huilen. De juf kreeg haar niet stil, ook niet toen ze haar op schoot nam. En afgelopen week verliep nog dramatischer, ze raakte totaal overstuur. Op de crèche gaat het wel prima. Alleen zodra ze in een onbekende situatie komt of kindjes te dichtbij komen, klapt ze dicht. Hoe kan ik haar vertrouwen geven, zodat ze dit soort situaties beter aandurft en wel lekker kan dansen? Of moet ik met de dansles stoppen? Over een half jaar gaat ze ook naar school en daar zie ik nu al tegen op. Ik wil haar zo graag gelukkig en ontspannen zien. Dit gaat me echt aan het hart.

Groetjes Saskia

Antwoord van Heleen

Beste Saskia,

Dank voor je vraag. Ik begrijp dat het voor jou als moeder lastig is om je dochter zo overstuur te zien. Als ouder wil je je kind het zelfvertrouwen geven om zulke situaties aan te durven. Het lijkt alsof je dochter hier op dit moment nog niet aan toe is. Stap in de schoenen van je kind, je kent haar als geen ander. Soms is het moeilijk omdat je vroeger misschien zelf helemaal niet verlegen was. Gun je dochter de tijd om zich te ontwikkelen tot wie ze is.

Ik denk dan ook dat het voor haar op dit moment beter is om het dansen lekker binnen de vertrouwde omgeving te houden. Zo zal ze er waarschijnlijk meer plezier aan beleven. Je zou het kunnen uitbreiden door haar bijvoorbeeld een keer ‘een voorstelling’ te laten geven voor bijvoorbeeld opa en oma. Mogelijk kweekt ze hierdoor al zelfvertrouwen, waardoor ze over een tijdje toe is aan een volgende stap – de dansles. Zo zou je ook met de leidsters van de crèche kunnen overleggen of er een moment is waarop jouw dochter de mogelijkheid heeft, als ze dit zelf wil, om voor de groep/leidsters te dansen. Wellicht is er bij jullie in de buurt iets als ouder en kind dans, zodat jullie samen het dansplezier kunnen ervaren.

Over een half jaar gaat ze naar school, wat ook een grote stap is. Geef haar de tijd om hier aan te wennen en rustig te landen op de basisschool. Daarna is er nog voldoende tijd voor nieuwe activiteiten.

Hartelijke groet,

Heleen

Heb je ook een vraag voor Heleen?

Kun jij ook wel wat nieuwe opvoed inspiratie gebruiken, stuur dan je vraag naar info[at]ladylemonade.nl en wie weet krijg jij binnenkort antwoord van Heleen. Wil je liever anoniem blijven dat kan ook, geef dit even aan in je mailtje naar ons.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Een kijkje in mijn interieur
Neurotische rituelen: Alles moet op een speciale manier (en ik doe er nog aan mee ook!)

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter