Oud en Nieuw: Maak jij je kinderen wakker om 12 uur of niet?

28 december 2017
Oud en nieuw: maak jij je baby of peuter wakker om 12 uur of niet?

Oud en Nieuw, ik vond het vroeger het spannendste maar leukste feest van het jaar. In het pikkedonker kwamen papa en mama me wakker maken en beneden stonden er oliebollen en appelflappen klaar. We telden af tot twaalf uur en daarna probeerde mijn vader de piek van de kerstboom er met de kurk van de champagnefles af te schieten. Een traditie, en het lukte meestal ook nog! We proostten met elkaar en gingen daarna snel naar buiten om naar het vuurwerk te kijken. Daar kwam de hele buurt langs om ons een gelukkig nieuwjaar te wensen. Maar ondanks deze warme herinneringen twijfel ik eraan of ik mijn eigen peuter ‘s avonds wakker moet maken. Want is het wel verstandig?

Om 12 uur samen als one happy family? Echt niet!

Het is natuurlijk ontzettend fijn om al je geliefden bij je te hebben als de klok met Oud en Nieuw twaalf uur slaat. Maar dat vooringenomen plaatje van een happy family die elkaar lieve kusjes uitdeelt en knuffelt ziet er in de praktijk minder gezellig uit. Als je je baby of peuter uit bed wil halen, lukt het je nauwelijks om hem of haar wakker te maken. En eenmaal wakker is je kleine bloedchagrijnig omdat hij of zij zo bruut uit zijn slaap is gerukt. Mokkend en huilend hangt hij in je armen. En als het vuurwerk losbarst, is het hek helemaal van de dam. Als je vervolgens na al het geknal besluit om je dreumes weer naar bed te brengen, is hij of zij klaarwakker en niet meer van plan nog één oog dicht te doen. Heel veel later valt je kind uiteindelijk toch in slaap. Het slaapritme wat je zorgvuldig opgebouwd had, is volledig naar de haaien. En daar draag je zelf de volgende dag – of zelfs dagen als je een gevoelig kindje hebt – de consequenties van.

‘Lees ook: DIY: Spekvuurpijlen maken met je kinderen.’

Wakker maken voorkomt wakker schrikken

Maar de andere kant van het verhaal hoeft ook niet perse de beste oplossing te zijn. Want als je je baby of peuter wil laten doorslapen, kan hij of zij ook wakker schrikken van al het harde geknal en geknetter buiten. En dat gebeurt natuurlijk precies als jij met een glaasje bubbels net de overburen een gelukkig nieuwjaar wenst, waardoor je je oogappel niet hoort. En veel jonge kinderen zijn echt bang voor vuurwerk en dan is het belangrijk dat je (snel) bij ze bent. Ik denk dat ik het wat mijn kids betreft af laat hangen van het moment. Dat ik ze mee naar beneden neem als ik ze makkelijk wakker kan maken. En als dat niet lukt, blijf ik op gehoorafstand zodat ze geen vuurwerk traumaatje oplopen. En wat doe jij?

‘Lees ook: Het recept voor de lekkerste oliebollen.’

Ik wens jullie in ieder geval alvast een hele fijne Oud en Nieuw! Met óf zonder de kleine.

 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

Recept oliebollen: Zelf de allerlekkerste oliebollen bakken
10 Originele kerstboomhangers maken van LEGO

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Barbara Huizenga 30 december 2017 at 8:24 am

    Ik laat ze (7 en 5) al jaren slapen en blijf idd in de buurt. Nog nooit wakker geworden allebei. Om 19.00 steken we sterretjes af en verder hoor ik ze niet meer. En 1 jan zijn ze uitgerust, heerlijk!

  • Laat een reactie achter