Over hoeveel dagen is het Sinterklaas? Deze Sint geeft antwoord!

5 november 2021
Over hoeveel dagen is het Sinterklaas? Deze Sint geeft antwoord!

“Mama, over hoeveel dagen is het Sinterklaas?” Zodra de pepernoten in de winkels liggen en de speelgoedboeken op de deurmat ploffen, kun je deze vraag van je kind dagelijks verwachten. Om het voor de kids inzichtelijk te maken, kun je samen een Sinterklaas kalender knutselen. Die kan je kind precies vertellen hoeveel dagen het nog is tot Pakjesavond. Wij laten je stap voor stap zien hoe je deze handige Sint maakt!

Wat heb je nodig voor het maken van de Sinterklaas kalender?

 • Papieren gebaksbordje (of groot papieren bord voor een grote Sinterklaas)
 • Rood vel A4 papier en zachtroze & geel papier
 • Wit papier
 • Lijmstift
 • Schaar
 • 2 wiebel ogen, o.a. te koop bij HEMA
 • 1 kleine pompon, o.a. te koop bij HEMA
 • Rode stift
 • Eventueel een papieren onderzetter – o.a. te koop bij Baker Ross – maar gewoon wit papier gebruiken kan ook.
‘Lees ook: 35+ Ideeën voor het maken van een Sinterklaas surprise.’

Over hoeveel dagen is het Sinterklaas?

De klok hieronder telt af tot aan Pakjesavond. Handig om te gebruiken bij het maken van de Sinterklaas kalender!

‘Over hoeveel dagen is het Sinterklaas? kalender’ maken

 1. De basis van de Sinterklaas kalender is een papieren bordje. Hiervan maak je allereerst het gezicht van Sinterklaas. Knip uit het roze papier een rondje en plak dit in het bordje. Plak daar de wiebel ogen op. Knip een snor uit wit papier en lijm die ook op het bordje. Plak de mini pompon op de plek van de neus en teken tot slot een mondje met de rode stift.
 2. Knip de bovenkant van het bordje recht af, hier komt straks de mijter van Sinterklaas. En knip of snijd met een scherp mesje 6 sneetjes aan de onderkant van het bord. Als het bordje een klok zou zijn, dan komen de sneetjes tussen de 4 en de 8 met ongeveer evenveel ruimte ertussen. De sneetjes moeten even breed zijn als de stroken die je er straks doorheen rijgt.
 3. Kijk nu hierboven over hoeveel dagen het Sinterklaas is en knip net zoveel strookjes van wit papier.
 4. Eerst rijg je zes strookjes door de sneetjes die je gemaakt hebt en de uiteindes lijm je aan elkaar vast, zodat er een papieren rondje ontstaat. Daarna verdeel je alle andere papieren stroken zodat er een mooie vorm baard ontstaat en rijg je ze door de papieren rondjes heen.
 5. Om Sinterklaas af te maken, pak je het rode vel A4 erbij. Leg het verticaal voor je neer en vouw de linker- en de rechterkant schuin naar binnen, waarbij de vouwlijn loopt vanaf het midden boven naar de punt links en rechts onder. (Check de video hierboven als je deze uitleg niet goed begrijpt, daarin kun je het duidelijk zien.) De lange driehoek die zo ontstaat, knip je uit.
 6. Knip uit geel papier twee dunne strookjes en plak die als een kruis in de punt van je rode driehoek. En knip uit wit papier of een papieren onderzetter een lange, smalle driehoek als onderjurk en plak die onderaan de driehoek in het midden.
 7. Tot slot lijm je het gezicht van Sinterklaas met de baard iets boven het midden van je rode driehoek en je Sinterklaas kalender is klaar. Iedere keer als je kind nu vraagt “Hoeveel dagen is het nog tot Sinterklaas?”, dan kan hij of zij de papieren ringen tellen. Iedere dag mag er één afgeknipt worden. En als de baard helemaal weg is, dan is het zover; Pakjesavond!
‘Lees ook: 8 Leuke ideeën voor het knutselen van een Sinterklaas aftelkalender.’

En, vind je de Sinterklaas kalender leuk geworden? Zo hoeven kids zich nooit meer af te vragen over hoeveel dagen het Sinterklaas is, want dat kunnen ze vanaf nu zelf bekijken. Als je de aftelkalender ook gaat knutselen, dan vinden we het erg leuk om jouw creatie ook te zien. Dus deel die vooral met ons! Dat kan bijvoorbeeld door een foto op Facebook en/of Instagram te plaatsen waarin je Lady Lemonade tagt. Maar een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd!

Nog meer leuke Sinterklaas inspiratie

Op onze website vind je nog veel meer leuke Sinterklaas inspiratie om het thuis gezellig te maken. Is jouw kind bijvoorbeeld dol op knutselen, dan moet je zeker even ons blog bomvol Sinterklaas knutsels bekijken. En kijk ook eens naar deze Sinterklaas spelletjes; vooral het pepernoten piramide spel is leuk! Ook hebben we hele lekkere Sinterklaas hapjes op onze website staan. En verder moet je natuurlijk vooral Lady Lemonade in de gaten houden, want er komen de aankomende periode nog veel meer leuke Sinterklaas tips aan!

“Wanneer komt Sinterklaas?” 8 Leuke Sinterklaas aftelkalenders om te maken met kids!
Een Chinese lantaarn knutselen voor Sint Maarten

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply Shay 29 december 2021 at 12:27 pm

  Hoi ladylemonade,

  ten eerste wil ik even zeggen dat ik je blog leuk vind en er vaak kijk voor inspiratie.
  Nu was ik weer opzoek naar een knutsel project om samen te doen met mijn dochter,
  en zag ik de zwarte piet op de afbeeldingen hierboven voorbij komen.
  Ik was benieuwd waarom staat dit nog op je blog anno december 2021?

  Liefs, Shay.

 • Laat een reactie achter