Mijn kind wil op paardrijden!

12 juni 2019
Mijn kind wil op paardrijden! Goed idee of liever niet?

‘Mama, ik wil op paardrijden’, riep Reva onlangs heel erg enthousiast. Ik merkte meteen dat mijn hersens gigantisch begonnen te kraken. Vind ik dit zelf ook zo’n goed idee?

Op en top paardenmeisje

Ik voldeed vroeger exact aan het beeld van een écht paardenmeisje. Iedere week ging ik trouw naar paardrijles en verzorgde ik met liefde mijn lievelingspaard. In mijn slaapkamer hingen er vooral paardenposters aan de muur. Natuurlijk was ik geabonneerd op de Penny, had ik altijd een paardenagenda, tekende ik uit verveling standaard een paardenhoofd en ging ik in de zomer op paardrijkamp. Ik had zelfs een super gezellig paardenhoekje in mijn kamer gemaakt.

En nu is Reva inmiddels ook in de ban van het paardenvirus. Terwijl ik nog aan het wikken en wegen ben of Reva wel of niet op les mag, fantaseert zij er flink op los. Iedere dag duikt ze op de iPad even de paardenwinkel in om zich al voor te bereiden dat er een complete paardenuitrusting geshopt moet worden. En dit gaat van een paardrijbroek en een cap tot aan hoofdstellen en zadels, ze pakt het nogal grondig aan. 😉

‘Lees ook: 14 x Kinderactiviteiten inspiratie voor een geslaagd partijtje.

Wel of niet op paardrijden?

Zelf weet ik hoe leuk het is om te paardrijden en alles wat daar bij komt kijken. Het verzorgen en het contact met een paard. De gezelligheid met vriendinnetjes om de hele dag op de manege te bivakkeren. Maar ik weet ook de gevaren van deze sport. Zelf ben ik meerdere malen flink van een paard gevallen met de nodige verwondingen. Natuurlijk hoort dit er ook bij. Alleen nu ik zelf moeder ben en ook de risico’s bewuster weet, sta ik niet meteen te juichen als mijn kind zelf graag op paardrijles wil. Momenteel is er een wachtlijst voor paardrijles, dus voor nu is dit voor mij nog even een excuus om te wachten.

Hobby keuze

Aan de ene kant wil ik dat mijn dochters iedere sport of hobby moet kunnen uitproberen om te kijken of het wat is. Aan de andere kant wil je als ouder je kind ook beschermen voor risico’s en kun je niet overal altijd ‘ja’ op zeggen. Soms heeft je kind ook gewoon nog niet de juiste leeftijd om aan een bepaalde hobby te beginnen. Daarnaast gaat het er natuurlijk ook om wat je als ouder wil uitgeven. De ene hobby kost toch aanzienlijk meer geld dan de ander. En voor mij geld denk ik voor deze situatie ook dat het weer een stukje loslaten is en vertrouwen hebben dat het gewoon goed gaat.

Ik ben heel benieuwd of jij ook in een soortgelijke situatie zit, misschien met dezelfde sport of met een andere hobby. Laat me weten hoe jij hier mee omgaat. Als je nog tips hebt, laat een reactie achter onder dit blog!

‘Lees ook: Zwemparadijs: Dit zijn de leukste in Nederland

Uitgelichte afbeelding: meisje met paard – gorillaimages voor Shutterstock

LL Trend Alert – De nieuwste coole kids stuff van deze maand
Meesterdag & Juffendag ideeën - 10x knutselen met de hele klas

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reply Henriette 12 juni 2019 at 7:26 am

  Hier ook een meisje van bijna 7 dat paarden geweldig vindt. Ik schat in dat het geen blijvend ding is, maar je weet maar nooit. Ik heb zelf helemaal niets met paarden. Nu gaan we over een jaar verhuizen naar een woning naast een boerderij met allemaal paarden. En ik vind het toch ook wel handig dat ze er iets van af weet, dus ik heb nu gekozen voor iets dat geen manage is, maar wel iets is met paarden. Hier heet het http://www.baloubasis.nl. Het is één op één, omgang met paarden. Ze leert over het gedrag van paarden, gaat de pony uit de wei halen, borstelen, etc en dan samen met de juf nog eventjes rijden. Goed voor haar zelfvertrouwen, ik hoef geen stallen uitmesten of manage corvé diensten draaien en ze is helemaal happy.

 • Reply Annemarijn 12 juni 2019 at 7:40 am

  Jaaa daar ben ik dan natuurlijk! Ik begrijp je twijfels.
  Maar ik heb dan dus wel een hele goede tip: zoek een plek waar de paarden ‘paard’ kunnen en mogen zijn. Waar ze tegemoet gekomen wordt in wat het paard nodig heeft: vrije beweging, vriendjes, continu hooi/gras, en de paarden zullen veel minder wild en schrikkerig zijn.
  Waar ze zorgen dat het paard nette hoefjes heeft, geen pijn in zijn rug en een goed passend zadel.
  Zoek een plek waar ze het vertrouwd maken van je dochter met de omgang met paarden belangrijker vinden dan rijden.
  Waar ze niet meteen al de eerste lessen moeten kunnen leren lichtrijden en galopperen.
  Zodat je dochter eerst leert zitten als een huis en haar fijne motoriek getraind heeft. En het risico op vallen dus ook weer vermindert.
  Met andere woorden: paard (rijden) nieuwe stijl. Leuk en veiliger voor kind én paard.
  Een paard is tenslotte geen fiets ?
  Voor tips in Haarlem en omstreken: via Annemieke kun je me te pakken krijgen!

 • Reply Guinnvere 12 juni 2019 at 9:00 am

  Haha oooh zo herkenbaar ?. Mijn dochter is nu 6,5 en is al sinds dat ze 2 is helemaal wild van paarden. Ze wil heeeeeeel graag op paardrijles maar wij houden steeds vol bij de reel dat ze eerst 8 moet zijn. Die leeftijd wordt aanbevolen als leeftijd om te starten omdat bij een eerdere leeftijd ze bekkeninstabiliteit kunnen oplopen en ja.. of dat nou is of niet.. dat risico wil ik echt niet lopen. Ze gaat nu af en toe met oma naar de manege en zo nu en dan gaan we naar de kinderboerderij waar ze een rondje mag maken en dat is voldoende. En daarbij idd de kosten. Mijn hemel.. wat een geld is dat ?.

 • Laat een reactie achter