Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school

26 maart 2021
Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school

Het paasontbijt bij mijn kinderen op school is altijd een super leuke gebeurtenis. Iedereen maakt een ontbijtje voor een klasgenoot en stopt dat in een mooi versierde schoenendoos. En dat levert altijd geweldige creaties op! Zo leuk om te zien hoe de complete school op de dag van de paasviering vol trots met hun paasdoos aan komt. Om je te inspireren om ook zo’n toffe paasdoos te maken, heb ik onze kunstwerken van de afgelopen jaren op een rij gezet. En ik laat je in dit blog ook zien hoe je behalve van de paasdoos ook van de inhoud iets extra moois maakt. Kijk maar!

14x Paasdoos maken

Voetbal paasdoos

Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school.

Mag jij voor een voetballiefhebber aan de slag? Maak dan een echt voetbalveld met paaskuikens. Pak eerst de schoenendoos in, in groen papier. Je kunt eventueel nog een grasrandje langs de rand van de deksel plakken. Dan maak je van de deksel een voetbalveld; het graspapier kocht ik bij de HEMA en de lijnen zijn van wit papier dat we erop plakten. De voetbal doeltjes maakten wij van ijsstokjes en daar plakten we een stuk mandarijnen net in en daar overheen stroken zwart papier. Kuikentjes erop, een paaseitje als bal in het veld en je voetbal paasdoos is klaar!

‘Lees ook: Meer dan 40 super leuke paasknutsels voor kinderen.’

Moestuintje

10x Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school.

Een ontbijtje vers van ’t land! Je moet het alleen nog even zelf ‘uit de grond’ trekken. Deze paasdoos maakten we door de buitenkant in te pakken in groen papier en een grasrand op de zijkanten van de deksel te plakken. De aarde maakten we door zwart papier in rolletjes te plakken. En daar tussen lijmden we wortels. Om de schoenendoos extra vrolijk te maken, maakten we nog een regenboog op de zijkant met een wolkje.

Paashaas met paasmandje

10x Paasdoos maken & meer creatieve inspiratie voor het paasontbijt op school.

Heb jij net als ik ook nooit een schoenendoos in huis als de brief voor het paasontbijt mee naar huis komt? Heb je ook helemaal niet perse nodig. Van een gewone doos kun je ook prima een paasdoos maken. Voor deze paasdoos heb ik met een scherp stanleymes de doos doormidden gesneden. Alleen aan één zijde heb ik de zijkant in tact (dus lang) gelaten. Daar tegenaan hebben we een paashaas geplakt en het overige karton heb ik weggesneden met het mes. De rest van de doos beplakten we met gekleurd papier. En in het mandje legden we wat crêpepapier, zodat we die niet ook helemaal hoefden te beplakken. Het eindresultaat is deze grappige paashaas met een paasmandje op zijn buik waarin het eten & drinken kan.

Mandje paaseieren

4x Paasdoos maken & meer creatieve inspiratie voor het paasontbijt op school.

Dit mandje met paaseieren is de creatie van Finn van vorig jaar. De buitenkant van de paasdoos beplakte hij met gekleurd papier. En ik knipte voor hem het gegolfde randje dat op de zijkant van de deksel komt. Deze rand moet 3-5 cm hoger zijn dan de deksel. Toen hij die er tegenaan geplakt had, heeft hij een groen papiertje ingeknipt om gras te maken. En hij knipte de gekleurde eieren uit. (Tip: leg voor het gras en de eieren meerdere papiertjes op elkaar, dat scheelt een heleboel knipwerk.) Ik maakte ondertussen een handvat aan de deksel. En Finn plakte daarna het gras aan de binnenkant van de rand en de eieren op de doos door de onderkant een stukje om te vouwen. Klaar!

Paaskuiken

4x Paasdoos maken & meer creatieve inspiratie voor het paasontbijt op school.

Dit is één van de makkelijkste paasdozen van dit stel. Je maakt hem door de doos en de deksel in te pakken met geel papier. Op de zijkanten van de doos plak je twee vleugeltjes. En de deksel geef je een gezichtje, snavel en een paar kuikenpootjes. Op de bovenkant van de doos plak je tot slot een rode kam. Klaar in een piep! 😉

‘Lees ook: Leuk! Paasbrood paashaasjes bakken met kinderen.’

Paasdoos met auto

10x Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school.

Dit is ook zo’n leukerd! Ook voor deze pak je de schoenendoos en deksel in met groen papier. De auto maakten we van een wc rol die we inpakten met papier. Daarna sneed ik er met een stanleymes een opening in. En de wielen zitten met een splitpen vast in de zijkant. Het aanhangertje met paaseieren is gemaakt van twee op elkaar ingepakte lucifer doosjes die ik ook ingesneden heb om er een opening in te maken. De auto en aanhangwagen maakten we aan elkaar met een stukje touw. En daarna zetten we er een Paashaas vingerpopje in van de HEMA.

Vrolijke paashaas

4x Paasdoos maken & meer creatieve inspiratie voor het paasontbijt op school.

Hoewel deze paasdoos er erg indrukwekkend uitziet, hadden we hem echt zo af. We hebben de doos (we hadden wéér geen schoenendoos in huis!) ingepakt in bruin cadeaupapier. Daarna heb ik er met een scherp stanleymes een groot rondje uit gesneden voor de mond. En daarop plakten we zijn snoetje met snorharen en tanden. De ogen maakten we van papieren cupcake vormpjes die we helemaal plat maakten. En we knipten nog twee oren uit bruin karton en plakten die aan de achterkant van de doos vast. Het ontbijtje hebben we in de mond van de paashaas gestopt.

Raceauto met paashaas of paaskuiken

Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school

Voor fans van snelle wagens is dit een hele leuke paasdoos om te maken. Je pakt de schoenendoos in met gekleurd papier en plakt er met een andere kleur papier een streep op. Van piepschuimen bollen of een piepschuim ei – o.a. te koop bij Pipoos – maak je een paashaas of paaskuiken. En de wielen van de raceauto kun je maken door de uiteindes van papieren bekers af te knippen en deze te verven en beplakken met papier. Het resultaat is toch geweldig?!

Fluffy Paashaas

10x Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school.

Dit is de allereerste paasdoos van Charlie. Een perfecte doos om te maken met je kleuter, want hij is niet zo heel ingewikkeld. Ik heb Charlie de doos laten beplakken met watjes (wattenbollen zijn o.a. te koop bij de HEMA), terwijl ik de voetjes en het gezicht van de Paashaas uitknipte. Daar heb ik een printable van gemaakt, die vind je hier. Daarna heeft Charlie de voetjes beplakt en het roze van de oren. Ik maakte het snuitje en hij plakte daarna alle onderdelen op de watjes. Als finishing touch gaven we de Paashaas nog een paasei. Charlie was super trots op het eindresultaat!

‘Lees ook: Paaseieren verven met scheerschuim – dé absolute paasknutsel hit bij kids.’

Paastuintje

10x Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school.

Bij deze paasdoos lijkt het net of de Paashaas er dwars doorheen gaat om alvast een hapje van het paasontbijt te nemen. Snel kijken of er nog iets van over is! We maakten deze door twee rondjes gras te knippen. Daarop plakten we een witte prop papier met een witte pompom als staartje. We gaven het konijn kontje ook nog twee voetjes. Verder versierden we de doos met een paasvlaggetje en wat kuikens en vlinders.

Paashaas cadeau

10x Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school.

Bij deze paasdoos komt de Paashaas het paasontbijt persoonlijk afleveren in een mooi pakketje. Ook deze is niet zo moeilijk, zeker als je onze printable voor het hoofd en de handjes en voetjes gebruikt. Je pakt eerst je schoenendoos in met een mooi papiertje. Dan bind je er een strik om heen en tot slot plak je de Paashaas erop.

Vogelhuis paasdoos maken

Dit is even iets heel anders dan de andere paasdozen en daarom absoluut een eyecatcher op het paasontbijt op school! Je maakt dit vogelhuisje met paaskuikens van een schoenendoos waarbij de deksel aan één kant vast zit en open klapt. Nike schoenendozen hebben dit bijvoorbeeld. Op de korte zijkanten van de schoenendoos plak je een stuk gekleurd karton dat uitloopt in een punt. In één ervan knip je een rond gat voor de vogels. De deksel van de schoenendoos beplak je met een andere kleur papier en laat je tegen de punt aan staan. Gebruik een stuk karton of deksel van een andere schoenendoos om de andere helft van het dak te maken. Die plak je er met een lijmpistool (o.a. te koop bij Bol.com) tegenaan. Daarna kun je het vogelhuis nog verder versieren met gekleurd papier, plakkers of stiften. En plak er als finishing touch nog een aantal paaskuikens op.

Paashaas paasdoos

Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school

Paashazen zijn bij ons populair als paasdoos zoals je ziet. Dit is nog een leuke optie om er één te maken. Uit stevig papier knip je de bovenkant van een hazen hoofd en een snuit. De schoenendoos beplak je met gekleurd papier. En daarna plak je het hoofd er tegenaan. Zorg er wel voor, dat de deksel nog van de doos af kan! Op de zijkant van de doos plak je de snuit van je haas en dan maak je de paashaas af met ogen, snorharen van chenille en een neus van een pompon.

‘Lees ook: Meer dan 35 leuke ideeën om te knutselen in de lente.’

LEGO paasdoos maken

11x Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school.

En met de paasdoos die we voor dit jaar maakten, sluiten we het rijtje af. Het is een paasontbijt voor een echte LEGO liefhebber, dat kun je wel zien. Hiervoor pakten we de doos eerst in met rood papier. Daarna maakten we van rode stroken papier 6 rondjes waarvan we de onderkant in knipten en omvouwden om op de doos te kunnen plakken. Daarin deden we wat stro papier en daar bovenop paaskuikens. Op de zijkanten plakten we de LEGO letters ‘vrolijk Pasen’. Ik heb er een printable van gemaakt. De letters print je uit, plak je op geel papier en dan knip je de tekst opnieuw uit en plak je hem op de doos. Zo heb je een levensgrote LEGO paassteen. Leuk toch?!

Paasdoos voor school vullen

Behalve van de paasdoos kun je ook van de inhoud iets moois maken. Een leuk servetje, een vrolijk papieren paasbordje en wat van die chenille paaskuikentjes bijvoorbeeld. Bij winkels als de HEMA of Blokker vind je leuke en goedkope spulletjes om je paasdoos extra mee aan te kleden.

Van pakje drinken naar paashaas

En ook het pakje drinken kun je in een paasjasje stoppen. Zo maakte ik er op een hele simpele manier deze paashaasjes van. In de video laat ik je zien hoe. Ik bedacht later dat het ook nog leuk is om een kleine witte pompom op de achterkant te plakken als staartje.

Tip!
Op ons YouTube kanaal vind je nog veel meer leuke ideeën voor Pasen. Ook downloaden we er iedere week een nieuwe creatieve video met knutseltips of een lekker recept bijvoorbeeld. Als je je gratis abonneert, mis je daar niets meer van!

Paasei versieren

4x Paasdoos maken & meer creatieve inspiratie voor het paasontbijt op school.

En het eitje werd ook een paashaasje. Van het ‘eierjasje’ heb ik een printable gemaakt die je hier kunt downloaden. Hoef je hem alleen nog maar uit te knippen, de oortjes in te kleuren en er op de achterkant een pompom op te plakken. Je kunt het ei zelf eventueel ook nog een gezichtje geven. Het eierdopje is een klein stukje wc rol met daarop een grasrand geplakt.

‘Lees ook: 5 Tongstrelende recepten voor ’t maken & bakken van paaskoekjes.’

Eierdop paaskuiken

Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school

Of je maakt van het ei een paaskuiken. Dat doe je door uit geel papier als het ware een driehoek te knippen met een hoofdje aan de bovenkant. Daarop plak je een paar wiebelen en een snavel en dan plak je hem op het ei heen. Geef het kuiken nog een paar voeten en vleugels en je hebt ook een hele vrolijke eierdop voor het paasontbijt.

Gaan jullie ook een paasdoos maken?

Ik hoop dat jullie deze paas inspiratie leuk vonden! En ik ben ook heel benieuwd hoe het paasontbijt bij jullie gevierd wordt! Wordt het paasontbijt geregeld door school? Of mogen de kinderen ook zo’n leuke paasdoos maken? Mocht je één van deze paasdozen gaan maken, dan vind ik het super leuk om te horen of het is gelukt. Dat kan door hieronder een reactie achter te laten. Of nog leuker; deel een foto van het eindresultaat met ons op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. 

Nog meer inspiratie voor Pasen

Op onze website vind je nog veel meer leuke inspiratie voor Pasen. Is jouw kind bijvoorbeeld dol op knutselen, dan moet je zeker even ons blog bomvol Paasknutsels bekijken. Of al onze knutselideeën voor een paasmandje. En kijk ook eens naar deze paasspelletjes; vooral de GPS paaseieren speurtocht is leuk. En verder moet je natuurlijk vooral Lady Lemonade in de gaten houden, want er komen nog veel meer leuke tips aan!

4x Paasdoos maken & meer creatieve inspiratie voor het paasontbijt op school.
Paasmandje knutselen | 14 Leuke mandjes om paaseieren mee te zoeken
Een paasmandje vouwen van papier

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

  • Reply Angela 22 maart 2018 at 10:36 am

    Leuke traditie, hier een newbie basisschoolmoeder, ik kende het niet. Bij ons op school mag je 1 onderdeel van de paasbrunch meenemen, ik heb paashaas appelflapjes gemaakt, niet iets leuker dan gewone appelflapjes 😉

  • Reply Daan 12 maart 2020 at 4:53 pm

    Hoi

  • Reply hoi 31 maart 2021 at 4:49 pm

    Hoi

  • Laat een reactie achter