Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school

27 maart 2024
Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school

Het paasontbijt bij mijn kinderen op school is altijd een super leuke gebeurtenis. Iedereen maakt een ontbijtje voor een klasgenoot en stopt dat in een mooi versierde schoenendoos. En dat levert altijd geweldige creaties op! Zo leuk om te zien hoe alle kinderen van de school op de dag van de paasviering trots met hun paasdoos aankomen. Om je te inspireren om ook zo’n toffe paasdoos te maken voor het paasontbijt of de paaslunch op school, heb ik wat leuke voorbeelden op een rij gezet. En ik laat je in dit blog ook zien hoe je van de inhoud van de paasdoos iets extra moois kunt maken en knutselen. Met bijvoorbeeld een zelf gemaakte eierdop, een leuk idee om een pakje drinken te pimpen en meer. Kijk maar!

Allemaal leuke ideeën voor het maken van een paasdoos

Voetbal paasdoos maken

Een paasdoos maken voor het paasontbijt op school. Een heleboel leuke ideeën en voorbeelden!

Mag jij voor een voetballiefhebber een paasontbijt maken? Maak dan een echt voetbalveld met paaskuikens. (die vind je o.a. bij Speelgoedpostorder.nl en de HEMA) Pak eerst de schoenendoos in met groen papier. (gekleurd papier kun je goed shoppen bij de HEMA) Plak grasrandjes langs de zijkanten van de deksel. En teken de lijnen op het veld met witte stift. De voetbal doeltjes kun je maken van dik karton en ze op het veld plakken met een lijmpistool. Als je die niet hebt, plak dan de doeltjes vast tussen de deksel en de grasrand. Kuikentjes erop, bal in het veld (gebruik een piepschuim bolletje, knikker, stuiterballetje of een paasei) en je voetbal paasdoos is klaar! En is je klasgenoot voor Ajax, dan kun je de paasdoos verder mooi maken met deze printable. Die download je gratis en daarna kun je de shirtjes uitknippen en op de kuikentjes plakken. En voor de supporters van de wedstrijd zijn er Ajax sjaals en vlaggetjes en sjaals en vlaggetjes voor team FC Kip.

‘Lees ook: Meer dan 50 super leuke paasknutsels voor kinderen.’

Paasdoos maken zonder schoenendoos

Een paasdoos hoef je natuurlijk helemaal niet perse te maken van een schoenendoos. Als je geen schoenendoos hebt, kun je ook dit leuke alternatief knutselen. Een mooie paashaas met genoeg ruimte erin voor een paasontbijt voor een klasgenoot. In de video hierboven kun je stap voor stap zien hoe je deze paasdoos maakt

Pikachu paashaas

Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school!

Pokémon fans vinden deze Pikachu paashaas vast helemaal geweldig. Je kunt deze paasdoos maken door hem helemaal te beplakken met geel papier. Met gekleurd papier of stiften kun je daarna het gezicht en de wangetjes erop plakken of tekenen. Van geel papier maak je ook de voeten, armen en staart (voor de stevigheid van de staart kun je het beste twee papiertjes op elkaar plakken) en die plak je aan de doos vast. Knutsel een paasei voor in de handen van Pikachu. En maak tot slot twee paashaas oren van stevig wit karton. Maak met een scherp mesje twee sneetjes in de doos en schuif de oren er voorzichtig in totdat ze stevig zitten. En tadaaa, je originele paasdoos voor je klasgenoot is klaar!

Gekke paaskip paasdoos maken

Een paasdoos maken voor het paasontbijt op school. Een heleboel leuke ideeën en voorbeelden!

Deze paasdoos tovert toch een lach op je gezicht?! Je maakt deze beetje gekke paaskip of kalkoen door je schoenendoos voor de ene helft met bruin en de andere helft met wit papier te beplakken. Geef de kip vleugels, een kuif en poten van stevig papier. En plak er ook een paar ogen en een snavel op.

Paashaas paasdoos knutselen

Op dezelfde manier als de Pikachu paasdoos hierboven kun je natuurlijk ook een gewone paashaas maken. De snorharen zijn van chenille (o.a. te koop bij Fun-en-feest.nl) en de neus is een grote pompon. (ook te koop bij Fun-en-feest.nl)

Paaskuiken paasdoos van crêpe papier

Heel veel knutselideeën voor het maken van een paasdoos voor het paasontbijt op school.

Ook een leuke paasdoos om te knutselen is dit paaskuikentje. Je beplakt de deksel en de zijkanten van de schoenendoos met crêpe papier. Wij gebruikten daarvoor deze gele crêpe papier slinger die we dubbel gevouwen hebben, dat scheelt veel knipwerk. Van wat extra karton kun je eventueel ook nog twee vleugels maken, die je aan de zijkant van de deksel vastplakt. Dan knip je 2 witte en 1 geel rondje uit (trek bijvoorbeeld een schaaltje om); op de witte rondjes teken je een pupil en de gele knip je doormidden. Die geef je wimpers en plak je daarna vast aan de witte rondjes. Uit oranje papier knip je twee pootjes en vouw je een punt voor de snavel. Tot slot kun je er ook nog wat paaseieren opplakken, zodat het een echt paaskuiken wordt.

Liggende paashaas paasdoos maken

Een paasdoos maken voor het paasontbijt op school. Een heleboel leuke ideeën en voorbeelden!

Of je maakt een liggende paashaas. Ook voor deze paasdoos pak je de schoenendoos in met gekleurd papier. En tegen de zijkanten van de deksel plak je dan voor- en achterpoten. (je kunt hiervoor deze printable gebruiken) Knip dan uit stevig knutselkarton een paar oren (vind je ook op de printable) en plak die op de doos. En maak de paashaas af door er een gezicht op te maken. Een leuke finishing touch is een grasrand langs de onderkant van de paasdoos. En daar kun je eventueel ook nog papieren paaseieren tussen plakken.

‘Lees ook: Een paaskuiken knutselen van papier.’

Moestuin paasdoos maken

10x Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school.

Een ontbijtje vers van ‘t land! Je moet het alleen nog even zelf ‘uit de grond’ trekken. Deze paasdoos maak je door de buitenkant in te pakken in groen papier en een grasrand op de zijkanten van de deksel te plakken. De aarde maak je door zwart of bruin papier in rolletjes te plakken. En daartussen lijm je de wortels. Om de schoenendoos extra vrolijk te maken, kun je nog een regenboog op de zijkant van de paasdoos plakken met een wolkje.

Paashaas met paasmandje

10x Paasdoos maken & meer creatieve inspiratie voor het paasontbijt op school.

Voor het maken van deze vrolijke paasdoos heb je ook geen schoenendoos nodig. Alleen een kartonnen doos. Die snijd je met een scherp stanleymes doormidden en dan beplak je hem helemaal met gekleurd papier. Plak tegen de zijkant van de doos een paashaas die je kunt knutselen met gekleurd papier en de rest van de kartonnen doos, zodat hij wel rechtop blijft staan. Het mandje van de haas kun je vullen met wat crêpepapier of paasgras (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl). En dan is het eindresultaat deze grappige paashaas met een paasmandje op zijn buik waarin het eten & drinken voor het paasontbijt kan.

Paasdoos met vogelnestje maken

Een paasdoos maken voor het paasontbijt op school. Een heleboel leuke ideeën en voorbeelden!

Het is ook erg leuk om een vogelnest van je paasdoos te maken. Eerst plak je de schoenendoos in met bruin papier. En dan maak je er bovenop een vogelnestje. Om het hooi aan elkaar te laten plakken, doe je er steeds flink wat lijm tussen met een lijmpistool of hobbylijm (in dat laatste geval even goed laten drogen). De paaskuikens kun je maken van een paar plastic paaseieren (vuleieren zijn o.a. te koop bij de HEMA). Daar plak je ogen, en snavel en twee veertjes op als vleugels. En dan lijm je de kuikens vast in het nest. Op de zijkanten van de paasdoos kun je met lijm ook nog wat extra hooi plakken.

Mandje paaseieren

4x Paasdoos maken & meer creatieve inspiratie voor het paasontbijt op school.

Dit mandje met paaseieren is de creatie van Finn van een paar paasontbijten geleden. De buitenkant van de paasdoos beplakte hij met gekleurd papier. En ik knipte voor hem het gegolfde randje dat op de zijkant van de deksel komt. Deze rand moet 3-5 cm hoger zijn dan de deksel. Toen hij die er tegenaan geplakt had, heeft hij een groen papiertje ingeknipt om gras te maken. En hij knipte de gekleurde eieren uit. (Tip: leg voor het gras en de eieren meerdere papiertjes op elkaar, dat scheelt een heleboel knipwerk.) Ik maakte ondertussen een handvat aan de deksel. En Finn plakte daarna het gras aan de binnenkant van de rand en de eieren op de doos door de onderkant een stukje om te vouwen. Klaar!

‘Lees ook: Print hier gratis de leukste paas kleurplaten!

Paaskuiken paasdoos knutselen

4x Paasdoos maken & meer creatieve inspiratie voor het paasontbijt op school.

Dit is één van de makkelijkste paasdozen om te maken van dit stel. Je maakt hem door de doos en de deksel in te pakken met geel papier. Op de zijkanten van de doos plak je twee vleugeltjes. En de deksel geef je een gezichtje, snavel en een paar kuikenpootjes. Op de bovenkant van de doos plak je tot slot een rode kam. Klaar in een piep! 😉

Paasdoos met auto maken

10x Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school.

Dit is ook zo’n leukerd! Ook voor deze pak je de schoenendoos en deksel in met groen papier. De auto knutsel je van een wc rol die je inpakt met gekleurd papier. Snijd er met een scherp mes daarna een opening in. En de wielen kun je met een splitpen of kleine cocktailprikker vast in de zijkant pikken. Het aanhangertje met paaseieren is gemaakt van twee op elkaar ingepakte lucifer doosjes. De auto en aanhangwagen maak je aan elkaar vast met een stukje touw. En daarna kun je de paasdoos nog verder pimpen met bijvoorbeeld dit paashaas vingerpopje van de HEMA. En als die uitverkocht zijn, kun je dit paashaasje bijvoorbeeld gebruiken, of er zelf één voor in de paasdoos knutselen. Bij Speelgoedpostorder.nl verkopen ze ook veel leuke chenille paaskuikentjes die niet zo duur zijn.

Vrolijke paashaas paasdoos

4x Paasdoos maken & meer creatieve inspiratie voor het paasontbijt op school.

Hoewel deze paasdoos er erg indrukwekkend uitziet, is het niet zo moeilijk om hem te knutselen. Je pakt de doos (een gewone doos kan ook als je geen schoenendoos hebt!) in met bruin cadeaupapier. (te koop bij de HEMA) Daarna snijd je er met een scherp mes een groot rondje uit voor de mond. En daarop plak je de snoet van de paashaas met snorharen en tanden. De ogen kun je maken van papieren cupcake vormpjes die je helemaal plat maakt. En dan knip je tot slot nog twee oren uit bruin karton en die plak je aan de achterkant van de paasdoos vast. Het paasontbijt kun je in de mond van de paashaas stoppen. Weer eens wat anders!

Raceauto met paashaas of paaskuiken

Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school

Voor fans van snelle wagens is dit een hele leuke paasdoos om te maken. Je pakt de schoenendoos in met gekleurd papier en plakt er met een andere kleur papier een streep op. Van piepschuimen bollen of een piepschuim ei – o.a. te koop bij Pipoos – maak je een paashaas of paaskuiken. En de wielen van de raceauto kun je maken door de uiteindes van papieren bekers af te knippen en deze te verven en beplakken met papier. Het resultaat is toch geweldig?!

‘Lees ook: Leuk! Paasbrood paashaasjes bakken met kinderen.’

Bloementuin paasdoos maken

Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school!

Met wat paasdecoratie ziet je paasdoos er al snel heel indrukwekkend uit. Neem nou bijvoorbeeld deze paasdoos! Hij is helemaal beplakt met groen papier. Met daar bovenop een grasmatje (van de Action. Net zoals het lichtsnoertje met paasei lampjes) geplakt. En daarin kun je bloemen maken van papier en rietjes. Dan zet je nog wat chenille kuikens (te koop bij Fun-en-feest.nl) in het gras en knutsel je een hekje van ijsstokjes (ook via Fun-en-feest.nl) om je tuintje heen. Simpel, maar met geweldig resultaat.

Fluffy paashaas paasdoos knutselen

10x Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school.

Dit is de allereerste paasdoos van Charlie. Een perfecte paasdoos om te maken met je kleuter, want dat is niet zo heel ingewikkeld. Je beplakt de doos met watjes (wattenbollen zijn o.a. te koop bij de HEMA). En uit papier knip je de voetjes en het gezicht van de Paashaas. Daarvoor kun je eventueel deze printable gebruiken. Plak alles op de doos. En als finishing touch kun je de Paashaas nog een paasei geven.

Paastuintje

10x Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school.

Bij deze paasdoos lijkt het net of de paashaas er dwars doorheen gaat om alvast een hapje van het paasontbijt te nemen. Snel kijken of er nog iets van over is! Je maakt deze paasdoos door twee rondjes gras te knippen. Daarop plak je een witte prop papier met een witte pompon als staartje. (pompons zijn o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) En daarna geef je het konijnen kontje ook nog twee voetjes. Versier de doos verder met andere leuke paas props zoals een paasvlaggetje en wat kuikens en vlinders. (ook te koop bij Speelgoedpostorder.nl)

Pokémon ball paasdoos maken

Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school!

Ook een leuke paasdoos voor Pokémon fans is deze Poké ball doos. Makkelijker om te maken dan de Pikachu, maar ook heel erg leuk. Je maakt hem door de onderkant van de schoenendoos in te pakken met wit papier. Daarboven plak je een strookje zwart papier. Pak de deksel van de doos in met rood papier en plak een zwart met wit rondje aan de deksel vast. Tot slot kun je eventueel ook nog de naam van degene voor wie de paasdoos is op de deksel plakken. Simpel en leuk!

‘Lees ook: Paaseieren verven met scheerschuim – dé absolute paasknutsel hit bij kids.’

Paashaas cadeautjes doos

10x Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school.

Bij deze paasdoos komt de paashaas het paasontbijt persoonlijk afleveren in een mooi pakketje. Ook deze is niet zo moeilijk om te knutselen, zeker als je onze printable voor het hoofd en de handjes en voetjes gebruikt. Je pakt eerst je schoenendoos in met een mooi papiertje. Dan bind je er een strik om heen en tot slot plak je de Paashaas erop.

Vogelhuis paasdoos maken

Dit is even iets heel anders dan de andere paasdozen en daarom absoluut een eyecatcher op het paasontbijt op school! Je maakt dit vogelhuisje met paaskuikens van een schoenendoos waarbij de deksel aan één kant vast zit en open klapt. Nike schoenendozen hebben dit bijvoorbeeld. Op de korte zijkanten van de schoenendoos plak je een stuk gekleurd karton dat uitloopt in een punt. In één ervan knip je een rond gat voor de vogels. De deksel van de schoenendoos beplak je met een andere kleur papier en laat je tegen de punt aan staan. Gebruik een stuk karton of deksel van een andere schoenendoos om de andere helft van het dak te maken. Die plak je er met een lijmpistool (o.a. te koop bij Bol.com) tegenaan. Daarna kun je het vogelhuis nog verder versieren met gekleurd papier, plakkers of stiften. En plak er als finishing touch nog een aantal paaskuikens op.

Minecraft paashaas

Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school!

En moet jij een paasdoos voor een Minecraft fan maken, dan is deze Minecraft paashaas toch geweldig? Net zoals bij Minecraft bestaat dit haasje helemaal uit blokjes. Dus beplak de complete schoenendoos met vierkantjes papier. En maak op die manier ook de voetjes, handjes en het paasei. De oren maak je tot slot van een stuk karton waarop je de vierkantjes plakt. En daarna maak je met een scherp mes twee sneetjes in de doos waar je de oren inschuift zodat ze klem blijven zitten.

Paashaas paasdoos maken

Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school

Paashazen zijn populair als paasdoos zoals je ziet. Dit is nog een leuke optie om er één te maken. Uit stevig papier knip je de bovenkant van een hazen hoofd en een snuit. De schoenendoos beplak je met gekleurd papier. En daarna plak je het hoofd er tegenaan. Zorg er wel voor, dat de deksel nog van de doos af kan! Op de zijkant van de doos plak je de snuit van je haas en dan maak je de paashaas af met ogen, snorharen van chenille en een neus van een pompon.

‘Lees ook: Meer dan 50 leuke ideeën om te knutselen in de lente.’

LEGO paasdoos maken

11x Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school.

En met deze onwijs leuke LEGO paasdoos sluiten we het rijtje af. Eerst pak je de schoenendoos en deksel in met gekleurd papier. Daarna knip je uit dezelfde kleur papier 6 stroken. Die plak je vast in een rondje en dan knip je de onderkant een stukje in en vouw je de rand om, zodat je de rondjes daarna op de paasdoos kunt plakken. Doe dan wat paasgras (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) in de bakjes en zet daar bovenop wat paaskuikens. (ook te koop bij Speelgoedpostorder.nl) Op de zijkanten van de paasdoos kun je tot slot de LEGO letters ‘vrolijk Pasen’ plakken. We hebben daarvan deze printable gemaakt. Print de letters uit, plak ze op geel papier en dan knip je de tekst opnieuw uit. Zo heb je een levensgrote LEGO paassteen. Leuk toch?!

Paasdoos voor school vullen

We hebben je al wat leuke ideeën gegeven voor het maken van een paasdoos. Maar ook van de inhoud kun je iets moois maken. Een leuk servetje, een vrolijk papieren paasbordje en wat van die chenille paaskuikentjes bijvoorbeeld. Bij winkels als de HEMA of Blokker vind je leuke en goedkope spulletjes om je paasdoos extra mee aan te kleden. En verder hebben wij ook nog wat leuke knutselideeën.

Van pakje drinken naar paashaas

Zo kun je bijvoorbeeld het pakje drinken in een paasjasje stoppen door er een paashaasje van te maken. In de video hierboven kun je zien hoe. En plak ook een kleine witte pompon op de achterkant als staartje.

Tip!
Op ons YouTube kanaal vind je nog veel meer leuke ideeën voor Pasen. Ook downloaden we er iedere week een nieuwe creatieve video met knutseltips of een lekker recept bijvoorbeeld. Als je je gratis abonneert, mis je daar niets meer van!

Paasei versieren

4x Paasdoos maken & meer creatieve inspiratie voor het paasontbijt op school.

Of maak van het gekookte ei een paashaasje. Van het ‘eierjasje’ hebben wij een printable gemaakt die je hier kunt downloaden. Hoef je hem alleen nog maar uit te knippen, de oortjes in te kleuren en er op de achterkant een pompom op te plakken. Je kunt het ei zelf eventueel ook nog een gezichtje geven. Het eierdopje is een klein stukje wc rol met daarop een grasrand geplakt.

‘Lees ook: 5 Tongstrelende recepten voor ’t maken & bakken van paaskoekjes.’

Eierdop paaskuiken

Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school

Of je maakt van het ei een paaskuiken. Dat doe je door uit geel papier als het ware een driehoek te knippen met een hoofdje aan de bovenkant. Daarop plak je een paar wiebelen en een snavel en dan plak je hem op het ei heen. Geef het kuiken nog een paar voeten en vleugels en je hebt ook een hele vrolijke eierdop voor het paasontbijt.

Origami paashaas eierdop vouwen

En het is ook leuk om deze schattige origami eierdop te maken om het eitje voor het paasontbijt op school in te stoppen. Het paashaasje vouw je van een vouwblaadje. Het is geen makkelijk vouwwerkje, maar met de video hierboven erbij, lukt het je vast!

Gaan jullie ook een paasdoos maken?

We hopen dat jullie al deze paas inspiratie leuk vinden! En we zijn ook heel benieuwd hoe het paasontbijt bij jullie op school gevierd wordt! Wordt het paasontbijt geregeld door school? Of mogen de kinderen ook zo’n leuke paasdoos maken? Mocht je één van deze paasdozen gaan knutselen, dan vinden wij het in ieder geval super leuk om te horen of het is gelukt. Dat kan door hieronder een reactie achter te laten. Of nog leuker; deel een foto van het eindresultaat met ons op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. 

Nog meer inspiratie voor Pasen

Op onze website vind je behalve al deze paasdozen nog veel meer leuke inspiratie voor Pasen. Is jouw kind bijvoorbeeld dol op knutselen, dan moet je zeker even ons blog bomvol Paasknutsels bekijken. Of al onze knutselideeën voor een paasmandje. En kijk ook eens naar deze paasspelletjes; vooral de GPS paaseieren speurtocht is leuk. En verder moet je natuurlijk vooral Lady Lemonade in de gaten houden, want er komen nog veel meer leuke tips aan!

4x Paasdoos maken & meer creatieve inspiratie voor het paasontbijt op school.
Paas tulband | Een super lekkere & luchtige cake voor Pasen!
Vogelvoer maken met kinderen | 5 Creatieve ideeën

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

  • Reply Angela 22 maart 2018 at 10:36 am

    Leuke traditie, hier een newbie basisschoolmoeder, ik kende het niet. Bij ons op school mag je 1 onderdeel van de paasbrunch meenemen, ik heb paashaas appelflapjes gemaakt, niet iets leuker dan gewone appelflapjes ?

  • Reply Daan 12 maart 2020 at 4:53 pm

    Hoi

  • Reply hoi 31 maart 2021 at 4:49 pm

    Hoi

  • Laat een reactie achter