Paddenstoel vouwen | Zo maak je een origami paddenstoel!

14 september 2022
Paddenstoel vouwen | Zo maak je een origami paddenstoel!

De herfst is het perfecte seizoen voor paddenstoelen. De grond is nog warm, er valt lekker veel regen en daar houden paddenstoelen van. Daarom schieten ze bij bosjes uit de grond en is de kans groot dat je ze in het bos, de tuin of het park tegenkomt. Bruine of witte zwammen bijvoorbeeld, of de mooiste wat ons betreft; de rode paddenstoel met witte stippen. In dit blog laten we je stap voor stap zien hoe je zelf een paddenstoel kunt vouwen. Een origami paddenstoel maken is namelijk makkelijk, ziet er super leuk uit en je kunt er daarna ook nog een herfstkrans voor in huis van knutselen. Kijk maar!

Wat heb je nodig voor het vouwen van een paddenstoel?

 • Vouwblaadje, het liefst een vouwblaadje met aan iedere kant een andere kleur. Die kun je o.a. kopen bij Bol.com. Maar je kunt ook net als ik een vouwblaadje in één kleur gebruiken.
 • Rode verf, stiften of potlood

Extra benodigdheden voor het knutselen van de herfstkrans:

 • Vouwblaadjes in herfstkleuren, zoals verschillende tinten groen, oranje, rood, geel en bruin
 • Papieren bordje
 • Lijm
 • Schaar
 • Touwtje
‘Lees ook: De leukste knutselideeën met eikeltjes.’

De paddenstoel vouwen

 1. Gebruik voor het vouwen van de paddenstoel een vouwblaadje met een wat lichtere kleur. Ik heb een wit papiertje gebruikt dat ik in een vierkant knipte, door er een vouwblaadje bovenop te leggen. Maar als je een andere kleur paddenstoel wilt maken, kan dat natuurlijk ook! En als je een vouwblaadje hebt met twee verschillende kleuren, dan begin je met vouwen met de kleur van de steel van de paddenstoel naar je toe en de kleur van de hoed aan de achterkant.
 2. Vouw dan de paddenstoel volgens de instructie in de video hierboven. Daar kun je duidelijk stap voor stap zien hoe dat moet.
 3. Als je geen dubbelzijdig vouwblaadje hebt gebruikt, dan kun je de hoed van de paddenstoel daarna een kleur geven door hem te verven, stiften of in te kleuren met potlood.
 4. Plak tot slot een aantal stippen van papier op de hoed of teken ze erop met stift. En dan is je origami paddenstoel klaar!
Paddenstoel vouwen | Zo maak je een origami paddenstoel!

De herfstkrans knutselen

Als je het leuk vindt, kun je met de origami paddenstoelen een herfstkrans maken. Vouw hiervoor een aantal paddenstoelen – het is leuk om verschillende formaten te maken – en ook 10 herfstbladen. Hoe je de origami blaadjes vouwt, kun je ook zien in de video hierboven. Daarna kun je de herfstkrans gaan knutselen;

 1. Knip het middelste gedeelte uit je papieren bord, zodat je alleen nog maar de rand overhoudt.
 2. Plak de herfstbladeren met de onderkant vast op de rand van het bordje. Begin onderaan en stop het volgende papieren blaadje steeds een beetje onder de vorige.
 3. Plak de paddenstoelen onderaan in het midden. Of verzin zelf een leuke verdeling!
 4. Maak dan een gaatje in de bovenkant van het bordje, onder de blaadjes en rijg hier een touwtje aan.
 5. Je kunt de krans nog eventueel verder versieren door er wat rode ronde bessen van papier op te plakken. Daarna is je herfstkrans klaar en kun je hem een mooi plekje in huis geven, zoals op een deur of in het raamkozijn.
‘Lees ook: 10x Leuke dingen om te doen als het regent.’
Paddenstoel vouwen | Zo maak je een origami paddenstoel!

En, vind je de herfstkrans mooi geworden? Behalve deze herfstkrans kun je vast ook nog andere leuke dingen bedenken om met je origami paddenstoel te doen. Misschien kun je ze op een vel papier plakken of maak je er bijvoorbeeld een herfstkaart van? Als je ook een paddenstoel gaat vouwen, dan vinden wij het in ieder geval super leuk als je jouw kunstwerk met ons deelt. Dat kan bijvoorbeeld door een foto van je creatie op Facebook of Instagram te plaatsen waarin je Lady Lemonade tagt. Maar ons een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd! 

Nog meer knutselideeën met herfst thema

Behalve deze leuke paddenstoeltjes hebben wij op onze website nog veel meer leuke knutselideeën met als thema herfst staan. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar al deze herfst knutsels. Of check dit blog met allemaal leuke knutsels met herfstbladeren, of dit blog met leuke knutselideeën met kastanjes. En kids die van kleuren houden, vinden al deze herfst kleurplaten vast leuk.

Wil je nu helemaal niets meer van ons missen, abonneer je dan tot slot ook nog even (gratis!) op ons YouTube kanaal waar we iedere week een nieuwe creatieve video plaatsen.

Herfst kleurplaat | Print hier gratis de leukste herfst kleurplaten!
Knutselen met eikels | 30+ Leuke knutselideeën met eikeltjes

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter