Staan er pannenkoeken op het menu, dan weet je zeker dat de borden leeg gaan. Of je nu een stapel American pancakes bakt of het ouderwetse pannenkoeken recept maakt. De meeste kinderen zijn er dol op! Ga jij pannenkoeken bakken en heb je zin om er écht een feestje van te maken? Check dan deze 15 mega lekkere pannenkoeken recepten. Van regenboog pannenkoeken tot hartige of gezonde yoghurt pannenkoeken en van emoticon pancakes tot pannenkoeken taart. Deze pannenkoek recepten moet je gewoon allemaal een keer geprobeerd hebben!
15 Lekkere pannenkoeken recepten
Ouderwets pannenkoeken recept
Misschien een beetje saai, maar het is nu eenmaal wel de basis van de meeste pannenkoek recepten; de ouderwetse stapel pannenkoeken. Altijd lekker met bijvoorbeeld poedersuiker, stroop of pasta. En het pannenkoeken beslag heb je zo gemaakt.
Ingrediënten:
- 250 gram bloem
- 2 grote eieren
- 500 ml melk
- snufje zout
- Boter om de pannenkoeken in te bakken
Recept:
Doe de bloem, eieren, zout en de helft van de melk in een kom en klop het tot een glad pannenkoeken beslag met een garde of mixer. Mix dan de andere helft van de melk er doorheen. Je kunt de pannenkoeken meteen bakken, maar ze worden nóg lekkerder als je het beslag nog even laat staan. Een klein half uurtje is genoeg. Daarna doe je een klontje boter of olie in de koekenpan, schep je er een lepel pannenkoeken beslag in. En als er in de pannenkoek belletjes ontstaan en het beslag droog is, dan kun je de pannenkoek omdraaien.
Tip: Voeg een zakje vanillesuiker aan het pannenkoeken beslag toe, dat vinden kinderen heerlijk!
‘Lees ook: Broodjes bakken met kinderen | Hét recept & tips voor leuke broodfiguren!‘
Amerikaanse pannenkoeken recept
Amerikaanse pannenkoeken of American pancakes zijn net even anders dan de ouderwetse Hollandse pannenkoeken; wat dikker en luchtiger. Ze lijken wat meer op onze poffertjes. De Amerikanen eten ze graag met maple syrup, maar ze zijn ook heerlijk met een beetje gesmolten boter en jam of poedersuiker.
Ingrediënten:
- 225 gram bloem
- 300 ml melk (of karnemelk)
- 1 eetlepel bakpoeder
- 2 eieren
- theelepel suiker
- snufje zout
- 30 gram boter, gesmolten maar afgekoeld
- boter om de pancakes in te bakken
Recept:
Doe de bloem, bakpoeder, suiker en het zout in een beslagkom en roer ze even door elkaar. Doe dan de eieren erbij en klop ze door de andere ingrediënten met een garde. Voeg dan – terwijl je ondertussen doorroert met de garde – de melk toe. En tot slot meng je de gesmolten boter door je pannenkoeken beslag. Je hoeft het beslag niet te laten staan – beter zelfs van niet – en kunt de pannenkoeken gelijk bakken. Doe hiervoor een klontje boter of wat olie in de pan, schep er een lepel pannenkoeken beslag in en bak de pancakes aan beide kanten gaar.
Gezonde yoghurt pannenkoeken recept
Deze pannenkoeken zijn heerlijk luchtig en dankzij de yoghurt lekker fris van smaak. Eén van de favoriete pannenkoeken recepten van mijn kinderen en ook nog redelijk gezond! Je krijgt er veel energie van en daarom is het een goed ontbijtrecept. Lekker om te combineren met rood fruit en blauwe bessen.
Ingrediënten:
- 250 gram Griekse yoghurt
- 2 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- 100 gram bloem
- Snufje zout
- Olijfolie of boter om in te bakken
- Evt. als topping: noten, vijgen of vers fruit zoals blauwe bessen, aardbeien, banaan of framboos
Recept:
Klop de yoghurt en de eieren door elkaar met een garde. Voeg de bloem, het bakpoeder en een snufje zout toe en klop het tot een glad pannenkoeken beslag. Klop vooral niet langer dan nodig is, want dan worden je pannenkoeken zompig in plaats van luchtig. Verhit daarna wat olie of boter in een koekenpan. En als die heet is, schep je een hoopje yoghurt pannenkoeken beslag in de pan. Wanneer je belletjes in het beslag ziet, kun je het pannenkoekje omdraaien. Bak hem aan beide kanten mooi bruin. En serveer de yoghurt pannenkoeken daarna met fruit en eventueel een extra klodder Griekse yoghurt, ahornsiroop of honing.
Regenboog pannenkoeken maken
Amerikaanse pannenkoeken maar dan net even wat anders gemaakt. Leuker! Pannenkoeken in bijna alle kleuren van de regenboog. Je kunt het zo bont maken als je zelf wil.
Ingrediënten:
- 225 gram bloem
- 300 ml melk (of karnemelk)
- 1 eetlepel bakpoeder
- 2 eieren
- theelepel suiker
- snufje zout
- 30 gram boter, gesmolten maar afgekoeld
- Verschillende kleuren voedingskleurstof
- boter om de pancakes in te bakken
Recept:
Je maakt dit beslag net zoals het beslag van de Amerikaanse pannenkoeken. En daarna verdeel je het over een aantal bakjes en voeg je aan ieder bakje 1 à 2 druppels voedingskleurstof toe. Roer het er doorheen en daarna kun je de pannenkoeken bakken. Serveer de pannenkoeken eventueel met een lepel Griekse yoghurt of slagroom en sprinkles.
Chocolade pannenkoeken recept
Chocola en pannenkoeken; een gouden combinatie! Super lekker met banaan of frambozen! En eventueel met nog wat gesmolten chocola er over als je er echt een gebakje van wil maken.
Ingrediënten:
- 250 gram bloem
- 2 grote eieren
- 500 ml melk
- snufje zout
- Zakje vanillesuiker (8 gram)
- 3 eetlepels cacao
- Boter om de pannenkoeken in te bakken
Recept:
Je maakt het beslag voor de chocolade pannenkoeken hetzelfde als het basis recept voor de ouderwetse pannenkoeken, alleen voeg je een zakje vanillesuiker en 3 eetlepels cacaopoeder toe. Bak de pannenkoeken alleen niet op te hoog vuur, want dan wordt de cacao bitter.
‘Lees ook: Feestrecept voor kids: Pizzabroodjes maken.’
Hartige pannenkoeken bakken met spek en kaas
Niet alleen zoete pannenkoeken, maar ook hartige pannenkoeken zijn super lekker. Dit hartige pannenkoeken recept met spek en kaas is een bommetje, maar wel één waarbij wij onze vingers aflikken.
Ingrediënten:
- 250 gram bloem
- 2 grote eieren
- 500 ml melk
- snufje zout
- Plakjes ontbijtspek
- (Geraspte) kaas
- Boter om de pannenkoeken in te bakken
Recept:
Maak het pannenkoeken beslag volgens het basis recept. Smelt de boter of olie in de pan en leg er een paar plakjes ontbijtspek in. Als deze een beetje aangebakken zijn, giet je het beslag in de pan. En als de pannenkoek aan de bovenkant droog is, draai je hem om. Dan strooi je wat geraspte kaas op de pannenkoek en dek je de pan schuin af met een deksel, zodat de kaas beter smelt. Eet smakelijk!
Appelpannenkoeken met rozijnen
Appelpannenkoeken met rozijnen en kaneel zijn mijn lievelingspannenkoeken. Ze zijn heel lekker met poedersuiker gemengd met kaneel of wat ahorn siroop.
Ingrediënten:
- Basis beslag voor ouderwetse pannenkoeken óf Amerikaanse pannenkoeken
- 50 gram rozijnen
- 2 appels
- Boter om de pannenkoeken in te bakken
Recept:
Vul een bakje met heet water en leg de rozijnen erin om te wellen. Dat voorkomt dat ze straks aanbranden in de pan. Schil ook de appels en snijd ze in dunne plakjes. Maak daarna het basis beslag voor pannenkoeken of Amerikaanse pannenkoeken. Smelt wat boter in een koekenpan en schep het beslag erin. Leg de schijfjes appel in de nog natte pannenkoek en strooi er ook rozijnen in. Bak de pannenkoek voorzichtig bruin aan beide kanten. En serveer hem met poedersuiker gemengd met kaneel. Zó lekker!
Pannenkoeken sushi recept
Nog een lekker pannenkoeken recept met fruit! Pannenkoeken sushi met vulling geheel naar eigen smaak. Je kunt de sushi rolletjes ook aan een saté prikker rijgen. Dat is bijvoorbeeld een leuk idee als je voor pannenkoeken moet zorgen op het paasontbijt of kerstdiner op school.
Ingrediënten:
- 250 gram bloem
- 2 grote eieren
- 500 ml melk
- snufje zout
- Fruit naar keuze in kleine stukjes
- Crème fraiche
- Boter om de pannenkoeken in te bakken
Recept:
Bak de pannenkoeken volgens het basis recept. Smeer een laagje crème fraiche in het midden en leg daar de stukjes fruit op. Rol de pannenkoek dan op. En daarna snijd je de pannenkoek in rolletjes en zet je ze rechtop op een bordje. Je kunt ze eventueel nog overgieten met chocoladesaus of wat jam. En vergeet de eetstokjes er niet bij te serveren!
Pannenkoeken emoticons bakken
Dit pannenkoeken recept is ook een enorm succes nummer bij kinderen; pannenkoeken in leuke vormpjes. Voor deze emoticon pannenkoekjes hebben wij een speciale pannenkoekenpan (te koop via bol.com). Maar je kunt ook pannenkoeken vormpjes vinden in allerlei andere figuren zoals hartjes, sterren en dieren. (ook via Bol.com) Leuk bijvoorbeeld voor Valentijnsdag of voor op het kerstdiner op school. Vreemd genoeg smaken pannenkoeken in een ander vormpje nog lekkerder.
Recept:
Je kunt pannenkoeken in vormpjes maken met het basis recept voor ouderwetse pannenkoeken of je gebruikt het beslag voor Amerikaanse pancakes. Vet de pannenkoekenpan of de pannenkoeken vormpjes in, doe het beslag erin en draai de pannenkoeken om wanneer het beslag droog is. Bak de pannenkoeken vormpjes aan beide kanten mooi bruin en serveer ze met poedersuiker, stroop, chocolade pasta of andere lekkere toppings.
‘Lees ook: Drollenkoekjes maken met kinderen.’
Pannenkoeken kunst maken
Als je een beetje creatief bent en een vaste hand hebt, kun je ook zelf pannenkoeken figuurtjes maken in de pan. Ik kom helaas niet verder dan de eerste letter van de naam van de kinderen, een hartje of een emoticon drol. Maar er zijn pannenkoeken bakkers die echte kunstwerken maken in de vorm van Spongebob, Elsa van Frozen, Minecraft Steve en nog veel meer moois.
Recept:
Maak het basis pannenkoeken beslag en giet dit in een garneerfles of doseerfles. (te koop via Bol.com) Smelt wat boter in de koekenpan en maak dan een tekening met het beslag. Als je iets getekend hebt, wacht je even met het tekenen van de volgende laag of het inkleuren van de tekening, zodat er kleurverschil ontstaat waardoor de pannenkoeken kunstwerken nog beter lukken.
Hartige pannenkoeken met een eitje
Dit pannenkoeken recept is een Franse klassieker. Een crêpe met een eitje erin. Mjam, een must try als je het liefste hartige pannenkoeken bakt.
Ingrediënten:
- Basis beslag voor gewone pannenkoeken
- Voor iedere pannenkoek die je wil maken een ei
- Ontbijtspek
Recept:
Je bakt een pannenkoek. En als je hem omdraait, breek je een eitje in het midden van de pannenkoek. Vouw de zijkanten van de pannenkoek naar binnen en leg een deksel op de pan, zodat het ei gaar kan worden. Serveer de crêpe met uitgebakken spekjes en eventueel nog wat gesneden lente ui.
Pannenkoeken taart recept
Als er pannenkoeken op het menu staan, is het al feest. Maar een pannenkoeken taart maakt dat feest nog groter. Deze pannenkoeken taart is gemaakt met blauwe bessen, maar is ook erg lekker met aardbeien, frambozen of ander fruit.
Ingrediënten:
- 6 afgekoelde pannenkoekjes (kleine gewone of American pancakes)
- 250 gram mascarpone
- 125 ml slagroom
- 2 eetlepels (vanille)suiker
Recept:
Giet de slagroom in een kom met de suiker en klop hem stijf. Roer in een andere kom de mascarpone los. Niet teveel, want dan wordt hij te dun. Mix de losgeklopte mascarpone met de slagroom totdat het één romig geheel is. En dan kun je gaan stapelen. Op iedere pannenkoek smeer je wat mascarpone room en leg je wat bessen (of ander fruit) en dat herhaal je laag voor laag. De bovenkant van de taart garneer je met fruit en eventueel nog een paar muntblaadjes.
Bananen pannenkoeken met havermout
Mijn favoriete gezonde pannenkoeken recept! En kinderen vinden ze ook erg lekker. De luchtige pannenkoekjes zijn gluten en lactose vrij en maak je in een handomdraai met de blender.
Ingrediënten
- 2 flink rijpe bananen
- 2 eieren
- 120 ml amandelmelk (je kunt ook gewone melk gebruiken)
- 150 gram havermout
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel vanille aroma
- 1/2 theelepel kaneel
- Zout
- Olijfolie
- Eventueel met ahornsiroop of honing
Recept havermout banaan pannenkoeken
Doe de bananen, eieren, amandelmelk, havermout, bakpoeder, vanille aroma, kaneel en een snuf zout in de blender en mix alle ingrediënten totdat ze samen een glad beslag vormen. Verwarm dan wat olijfolie in de koekenpan en als de pan goed op temperatuur is, gooi je voor iedere pannenkoek een flinke lepel beslag in de pan. Bak de pannenkoeken aan beide kanten mooi bruin en eet ze daarna met wat ahornsiroop of honing en eventueel nog wat extra plakjes banaan.
Pannenkoeken met ijs
Pannenkoeken en ijs, ook een gouden combi! En wij doen er vaak ook nog wat chocoladesaus overheen en serveren ze met slagroom. Een stuk minder gezond dan de pannenkoeken hierboven, maar wel verschrikkelijk yummy!
Ingrediënten:
- Een gewone, afgekoelde pannenkoek of Amerikaanse pancakes
- IJs
- Fruit naar keuze
- Slagroom
- Eventueel chocoladesaus, aardbeiensaus of jam
Recept:
Gebruik het basisrecept om pannenkoeken te bakken. Vouw de pannenkoek dan twee keer dubbel, zodat er een puntzak ontstaat. Vul deze met een bolletje ijs met een smaak naar keuze en wat fruit en garneer met een beetje slagroom en gesmolten chocolade of chocoladesaus. En als je dit dessert met Amerikaanse pannenkoeken gaat maken, dan kun je de pannenkoekjes opstapelen en er een bolletje ijs op of naast leggen, net zoals de garnering.
‘Lees ook: Tongstrelende twaalfuurtjes die op gaan tot de laatste kruimel.’
Pannenkoek gevuld met banaan
En als laatste nog zo’n toetjes topper! De pannenkoek gevuld met banaan, voor wie er nog wat ruimte over heeft in zijn buik.
Ingrediënten:
- Gewone, afgekoelde pannenkoek
- Banaan
- Chocoladesaus
Recept:
Rol een banaan in een zo dun mogelijk gebakken pannenkoek. Snijd hem schuin af in drie stukken. Garneer met gesmolten chocolade of chocoladesaus en serveer er eventueel nog een bolletje ijs bij voor de veelvraten die nog een gaatje over hebben.
Nog meer pannenkoeken recepten
En, heb jij al een pannenkoeken recept gezien dat je nu wilt gaan maken? Mocht je één van deze recepten gaan uitproberen, dan vinden we het leuk om van je te horen of de pannenkoeken gesmaakt hebben. Dus laat vooral een reactie achter onder dit blog. Of, nog leuker, deel een kiekje van jouw pannenkoeken op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd.
Op ons blog kun je ook terecht voor nog veel meer lekkere pannenkoek recepten. Hier vind je bijvoorbeeld allemaal gezonde pannenkoeken recepten. Of rondom Kerst is het leuk om dit blog met 8 kerstpannenkoeken eens te bekijken. En al onze andere – kidsproof – recepten vind je hier.
Eet smakelijk!
Geen reacties