Papa ‘past’ op

2 augustus 2016
papa, past, op, oppassen, papadag, thuis, blijven, werken, vader, moeder, mama, rolverdeling, man, vrouw, ouderwets, zorgen, parttime, baby, kinderen, ervaring, persoonlijk

Vorige week zag ik op Facebook een oude discussie weer oplaaien. Een moeder schreef dat papa aan het oppassen was. Op zijn eigen kinderen. En dat kan natuurlijk helemaal niet. Want het is toch ook zijn kroost?! Er volgde veel boze emoticons en reacties zoals “Raar woord!” en “We leven niet in het jaar kruik!”. Maar – en nu niet allemaal tegelijk over me heen vallen! – hier past papa ook wel eens op.

Moeders zorgen voor kinderen

Ja, ik zeg het ook. Papa past op! Papa is thuis. Papadagje. Want als hij alleen is met de kids, dan is dat anders dan normaal. Bij ons is het zo geregeld dat Niels vijf dagen in de week werkt en ik thuis ben voor de kinderen. Dat heeft helemaal niks met een ouderwetse rolverdeling te maken, het was een keuze. Maar dat is natuurlijk wel waar het hem wringt. Na alle jaren waarin vrouwen ‘gevochten’ hebben voor emancipatie en gelijke rechten, lijkt het dankzij dat woordje ‘oppassen’ nog steeds alsof het de moeders zijn die voor de kinderen MOETEN zorgen.

Oppassen is zorgen

Dus mama’s worden er boos om. Want zij vinden het net zo vanzelfsprekend dat papa voor de kinderen zorgt. Maar ook de papa’s worden boos. Want zij vinden dat ze net zo goed voor de kinderen kunnen zorgen. En dat is ook allemaal waar. Maar waarom zoveel gedoe over een suggestief woordje. ‘Zorgen’ en ‘oppassen’ zijn notabene elkaars synoniem. Dus het is maar net hoe je ze uitlegt. Dat ik zeg dat Niels oppast als ik er niet ben en ik ‘gewoon’ thuis ben als hij er niet is, suggereert natuurlijk wel dat er een verschil is tussen beide partijen, maar dat is er – in ons geval – ook.

Papadag is feest

Als papa alleen met de mannen thuis is, is het feest. Hij moet ze doordeweeks grotendeels missen. Dus als hij er wel is, wil hij de tijd met Finn en Charlie optimaal benutten. Er wordt gevoetbald en gestoeid, een LEGO kasteel gebouwd zo hoog als de tafel. En er wordt vooral niet opgeruimd, geen wasje gedraaid of andere saaie dingen gedaan die ten koste gaan van de quality time met elkaar. Hij daagt ze uit, leert ze nieuwe dingen, helpt ze bij dingen die nog moeilijk zijn, geeft ze aandacht en liefde, knuffels en kusjes, lacht met ze en troost ze als ze verdrietig zijn, hij geeft ze eten, gaat met ze in bad en brengt ze naar bed, hij zorgt voor ze. Hij past op ze.

papa, past, op, oppassen, papadag, thuis, blijven, werken, vader, moeder, mama, rolverdeling, man, vrouw, ouderwets, zorgen, parttime, baby, kinderen, ervaring, persoonlijk

Droombruiloft!
Het spiraaltje - mijn ervaring (Auw!)

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Nathalie 2 augustus 2016 at 8:51 am

    Papa doet bij ons veel en het is altijd leuker en wilder spelen met papa hahaha

  • Laat een reactie achter