DIY: Pegboard XXL

5 maart 2017
pegboard; hout; houten pegboard; zelf maken; diy; simpel; uitleg; mdf; plaat; pegs; kopen; werkkamer; kinderkamer; keuken; interieur; home; inspiratie; tips; groot

Eén van mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar was het opruimen van mijn werkkamer. Niels vroeg zich al maanden af hoe ik het voor elkaar kreeg om er nog creatieve blogs te schrijven. Want echt, het was er één grote troosteloze bende. Verhuisdozen op de vloer, stapeltjes te klein geworden kleding van de kinderen in de hoek, spullen voor de kringloop en een bureau vol persberichten, administratie en andere rompslomp. Ik had nog precies 40 centimeter werkruimte over, net genoeg voor een toetsenbord en een muis. En zoals het gaat met de meeste goede voornemens van mij, werd ook deze steeds op de lange baan geschoven. Maar – applaus voor mezelf! – het is maart en het opruimen is eindelijk gelukt. Toen alle zooi de kamer uit was, wilde ik ook heel graag zo’n tof houten pegboard om mijn bureau accessoires te organizen en om leuke spulletjes aan te hangen. Ik vond het grootste formaat dat te koop is alleen nog steeds een beetje te klein én duur voor een bord met gaatjes! Dus besloot ik zelf een pegboard te maken. Ik heb er een video tutorial van gemaakt waarin ik je laat zien hoe.

Wat heb je nodig?

 • MDF plaat. Ik kocht deze bij de Karwei. Formaat 61 x 122 cm. Alvast met een witte grondlaag, zodat ik nog maar één keer hoefde te schilderen.
 • Ronde houten stok
 • Speedboor met dezelfde afmeting als de doorsnede van de ronde houten stok. Ik gebruikte die van 16 mm.
 • Zaag
 • Meetlat
 • Potlood
 • Schuurpapier
 • Verf

‘Lees ook: DIY: Poster Lightbox gemaakt van een wijnkist.’

Zelf een pegboard maken

 1. Teken aan alle zijden van de MDF plaat om de 3,5 centimeter een klein streepje. Mag er meer ruimte tussen de gaatjes van je pegboard zitten, dan kun je deze afstand vergroten.
 2. Gebruik de streepjes die je net gezet hebt als hulplijntje om horizontaal en verticaal rechte lijnen over het board te trekken, zodat er een raster ontstaat.
 3. Boor op iedere kruising een gat met de speedboor.
 4. Zaag de ronde stok in stukken van zo’n 6,5 cm. Dit worden de pegs voor je board.
 5. Schuur de pegs en het pegboard, zodat er geen scherpe randjes of oneffenheden meer zijn.
 6. Verf je pegboard met een witte toplaag. Je kunt de pegs ook een leuk kleurtje naar keuze geven. Ik heb die van mij voor 1/4 geverfd in de kleuren okergeel, wit, mint, grijs en oranje.
 7. Als je pegboard en de pegs droog zijn, kun je het bord ophangen en gaan inrichten. Tip: Ik heb voor mijn plankjes twee van die tussenschotjes gebruikt uit een houten wijnkist. Die kun je er zo uitschuiven en zijn perfect qua formaat. Daar kun je dan weer leuke dingen op zetten.

‘Lees ook: Hoe je van budget items toffe accessoires voor in de kinderkamer maakt.’

Wat vind je van het resultaat?

Tip: Wil je nooit meer een DIY van ons missen? Abonneer je dan nu op ons YouTube kanaal!

pegboard; hout; houten pegboard; zelf maken; diy; simpel; uitleg; mdf; plaat; pegs; kopen; werkkamer; kinderkamer; keuken; interieur; home; inspiratie; tips; groot

pegboard; hout; houten pegboard; zelf maken; diy; simpel; uitleg; mdf; plaat; pegs; kopen; werkkamer; kinderkamer; keuken; interieur; home; inspiratie; tips; groot

pegboard; hout; houten pegboard; zelf maken; diy; simpel; uitleg; mdf; plaat; pegs; kopen; werkkamer; kinderkamer; keuken; interieur; home; inspiratie; tips; groot

Inspiratie en tips voor een geslaagd verjaardagspartijtje
DIY: Poster lightbox

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reply Nathalie 5 maart 2017 at 9:43 am

  Bij mij staat deze blog ook klaar. Die van jou is ook wel erg mooi geworden! Wij hebben kleinere gaatjes, lijkt wel.

  • Reply Annemieke 5 maart 2017 at 6:12 pm

   Leuk Nathalie! Ben benieuwd naar die van jou. Zal je blog in de gaten houden!

 • Reply Lieke van Veen 6 maart 2017 at 12:53 am

  Wat een handig bord!

 • Reply Astrid 7 maart 2017 at 9:10 am

  Super tof zeg! Ik weet alleen niet of ik het zou aan durven gaten in een stuk hout te maken. Dus wss wordt het dan toch een kant en klaar stuk van de bouwmarkt

 • Laat een reactie achter