Een pennenbakje knutselen van zoutdeeg of klei

22 mei 2021
Een pennenbakje knutselen van zoutdeeg of klei

Met een blikje en wat klei of zoutdeeg kunnen kinderen op een simpele manier een ontzettend leuk pennenbakje maken. Leuk om aan iemand cadeau te geven, zoals met Vaderdag of Moederdag. Of de kids zetten hem op hun eigen bureau om hun potloden of stiften in te zetten. Een knutselproject dat geschikt is voor alle leeftijden. Wij laten je stap voor stap zien hoe je dit pennenbakje kunt knutselen.

Wat heb je nodig om een pennenbakje te maken?

 • Een leeg glazen potje of blikje
 • Zelfdrogende klei (o.a. te koop bij Shoppartners.nl) of zoutdeeg (het recept vind je hier)
 • Knutselspullen om het pennenbakje mee te versieren, zoals pailletten, strijkkralen etc. of verf
 • Oven
‘Lees ook: 20 Leuke ideeën voor het knutselen van een regenboog.’

Pennenbakje knutselen

 1. Beplak je potje of blikje met zoutdeeg of klei. Peuters en kleuters kunnen dat het beste doen door steeds een stukje klei of zoutdeeg te pakken en die er tegenaan te drukken. Wat oudere kinderen kunnen de klei of het zoutdeeg eerst plat rollen en dan in één keer een hele lap om het potje heen plakken. En vergeet de bodem van het potje niet!
 2. Als het bakje aan de buitenkant helemaal bekleed is met klei of zoutdeeg kun je hem verder versieren. Bijvoorbeeld door er rondom strijkkralen in te duwen, pailletten of andere leuke items. Als je het pennenbakje maakt voor Vaderdag zijn schroeven, moeren en bouten bijvoorbeeld leuk om te gebruiken. En je kunt het pennenbakje ook kaal laten en beschilderen als het droog is.
 3. Als je klaar bent met versieren, laat je het pennenbakje drogen. Je kunt de klei of het zoutdeeg laten drogen aan de lucht, dat duurt alleen wel even. Klei is droog in 1 á 2 dagen, maar zoutdeeg duurt vaak wel een week. Dus om het proces te versnellen kun je de pennenbakjes laten drogen in de oven. Zet de oven hiervoor op 100 graden.
 4. Als het pennenbakje helemaal droog is, laat je hem afkoelen. Daarna kun je hem eventueel nog verven als hij nog niet (genoeg) versierd is. En dan is hij klaar voor gebruik!
Een pennenbakje knutselen van zoutdeeg of klei

En, ga jij nu ook zo’n leuk pennenbakje knutselen? We vinden het altijd super leuk om jullie creaties ook te zien. Dus deel vooral een kiekje van jouw pennenbakje met ons door hem bijvoorbeeld te posten op Facebook of Instagram en tag Lady Lemonade in de foto.

‘Lees ook: Knutselen met verf | 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen.’

Nog meer knutselinspiratie

Voor mee knutselideeën moet je zeker ook nog even verder kijken op ons blog. We hebben bijvoorbeeld nog veel meer leuke ideeën die je kunt knutselen met zoutdeeg. En ik zou ook nog even ons blog ‘30 leuke voorbeelden die je kunt maken van klei‘ checken. Voor al onze andere knutseltips kun je hier op ons blog terecht. En vergeet je vooral ook niet te abonneren op ons YouTube kanaal. Want daar publiceren we iedere week een nieuwe creatieve video. En als gratis abonnee mis je dan helemaal niks meer!

Knutselen voor opa en oma | 20 Knutsels om te maken voor opa's & oma's
Bloem vouwen | Zo maak je deze mooie origami bloem stap voor stap

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply Lisette 24 november 2023 at 11:26 pm

  Hoi!
  Ik ben benieuwd hoeveel klei je gebruikt voor 1 blikje (pennenbakje) , is dat 500gram?
  Alvast dank!

 • Laat een reactie achter