Pepernotenfeest

23 oktober 2015

Drie maanden in het jaar ben ik een die-hard zoetekauw. De rest van het jaar heb ik naast mijn standaard Tony’s Chocolonely momentje weinig andere onbedwingbare ‘zoet’ behoeftes. Zodra de blaadjes van de bomen vallen en de maand oktober zijn entree maakt gaat het mis. Vanaf dat ogenblik zit ik in een soort pepernotenbubbel, mijn ‘guilty pleasure’ waar ik me volledig aan over geef. Aangezien ik al weer volop aan het genieten ben van deze onweerstaanbare Sint traktatie kan ik het niet laten om een pepernoot inspiratie momentje met je te delen. Handig om te weten, de pepernoot met de meeste kruiden en de bolle vorm is het meest populair en wordt ‘kruidnoot’ genoemd. In de volksmond gebruikt iedereen vooral de verzamelnaam pepernoot.

1. Tony’s Chocolonely letterreep met pepernoot
Wie onze blog regelmatig volgt weet dat ik een enorme crush heb op de Tony’s Chocolonely chocolade repen puur. Toen ik de melkchocolade letterreep met pepernoot toegestuurd kreeg kon ik niet wachten om deze te proeven. Pepernoten en ik zijn sowieso een heel goed setje, maar als daar ook nog chocola bij komt ben ik in de wolken. Het is een chocoladeletter met stukjes pepernoot en hij is waanzinnig lekker. Wil je ook zo’n geniet momentje met jezelf hebben laat het me weten, want ik heb nog twee exemplaren liggen die erom vragen om geproefd te worden.
pepernoten-bakken-zelfmaken-reep-recept-sinterklaas-kinderen-kind-zoet-zwartepiet-ladylemonade_nl17

2. Van Delft pepernotenfabriek
Pepernoten hebben een verslavend effect op mij. En het wordt me zeker niet makkelijk gemaakt om hier weerstand tegen te bieden, want in Haarlem zit Van Delft Pepernotenfabriek. Een walhalla voor pepernoten freaks, zo verkopen ze hier de traditionele kruidnoten maar ook truffel kruidnoten of framboos kruidnoten. Producent Van Delft uit Harderwijk is de ‘hofleverancier van Sinterklaas’ wat betreft pepernoten en is de grootste en oudste pepernotenfabriek ter wereld. Ga je binnenkort een shopdagje Haarlem doen loop dan zeker even langs deze winkel (Anegang 4, Haarlem Centrum). Check hier de andere locaties verspreid in Nederland, tuurlijk kun je ze ook vanuit je luie stoel online kopen.
pepernoten-bakken-zelfmaken-reep-recept-sinterklaas-kinderen-kind-zoet-zwartepiet-ladylemonade_nl1

3. Pepernoten zelf maken
Ook leuk, ga samen met de kinderen aan de slag en maak zelf pepernootjes. Regelmatig volg ik de foodblog Lekker eten met Linda’ wat ik een echte aanrader vind als je op zoek ben naar inspiratie en lekkere gezonde recepten. Linda heeft ook een simpel en heerlijk recept wat deze zalige snoepjes weer iets verantwoorder maakt namelijk spelt pepernoten zonder geraffineerde suiker. Zin om de keuken in te duiken? Klik hier voor het recept.

pepernoten-bakken-zelfmaken-reep-recept-sinterklaas-kinderen-kind-zoet-zwartepiet-ladylemonade_nl5

4. Pepernotenijsberg
Sinterklaas is één groot feest en dit moet héééééééééél goed en uitgebreid gevierd worden. Met pepernoten kun je nog veel meer dan je denkt, check deze verrukkelijke pepernotenijsberg. Ik zeg voor 5 december het perfecte feestelijke toetje voor de kinderen. Nieuwsgierig hoe je dit moet maken? Het recept komt uit de Allerhande.

pepernoten-bakken-zelfmaken-reep-recept-sinterklaas-kinderen-kind-zoet-zwartepiet-ladylemonade_nl4

4. Pepernotenmuffins
Ik denk dat heel veel mama’s regelmatig muffins bakken voor de kleine snoepkonten. Altijd groot succes voor feestjes en traktaties. Speciaal voor het Sinterklaasfeest kun je ook kruidnoten of pepernootmuffins maken. Helemaal in Sinterklaas sferen en ontzettend lekker, neem een kijkje op de site van MiCook.

pepernoten-bakken-zelfmaken-reep-recept-sinterklaas-kinderen-kind-zoet-zwartepiet-ladylemonade_nl10

5. Pepernoten tiramisu
Net kwam er al een gruwelijk lekker toetje voor de kinderen voorbij voor 5 december. Dit toetje is eigenlijk vooral voor alle papa’s en mama’s, pepernoten tiramisu met een scheutje Tia Maria. Yeahhhhh! De traditionele tiramisu is een favoriet nagerecht van mij, maar van deze combi word ik helemaal blij. Tuurlijk kun je dit feestelijk dessert ook kidsproof maken door de Tia Maria achterwege te laten. Het recept kun je vinden op Brenda Kookt.
pepernoten-bakken-zelfmaken-reep-recept-sinterklaas-kinderen-kind-zoet-zwartepiet-ladylemonade_nl14

Tip: wil je Sinterklaas volledig in stijl vieren met bijpassende bordjes, cupcake bakjes of vrolijke papierenzakjes voor de pepernoten? Koekeloer dan even bij de shop Jetjes & Jobjes.

Kookboek tip: Easy Peasy Family
Help, help, hoera!

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply ariaene 23 oktober 2015 at 10:03 am

    Vorig jaar pepernoten- milkshake gemaakt die yade mee naar school heeft genomen. De volgende dag kreeg ik verzoekjes van vriendinnetjes van yade om t ook voor hen te maken. …

  • Laat een reactie achter