Leuke Sinterklaas activiteit! Het pepernoten piramide spel

1 december 2015

Ken je dat? Het is eindelijk 5 december, Pakjesavond! Het moment waar je kleuter al drie veel te lange weken naartoe leeft. Alle spanning die zich de afgelopen tijd heeft opgebouwd in dat kleine lijfje komt eruit. Om half zeven ‘s ochtends begint het al en staat er een stuiterballetje te tetteren naast je bed: “Mam, ma-ham… Vandaag is het Sinterklaasfeest!” En de rest van de dag hoor je om de drie minuten: “Waar blijft Sinterklaas? Hoe laat komen de cadeautjes?” Ook zwaait de voordeur ieder kwartier open om te kijken of de zak er niet toch al staat. Want stel je voor dat Piet vergeten is te kloppen! En de resterende tijd tuurt je kind uit het raam, hopend op een glimp van een rode tabberd, het gekatteklop van paardenvoetjes op de weg of ieder ander teken dat het feest gaat beginnen. Om de tijd voor mijn ongeduldige typjes wat sneller te laten gaan, ga ik pepernoten met ze bakken. En daarna spelen we het pepernoten piramidespel. Een Sinterklaas spelletje dat bij ieder kind in de smaak valt, omdat het allemaal draait om zoveel mogelijk pepernoten eten!

Wat heb je nodig?

 • Zak pepernoten, of zelf gemaakte noten. Een lekker recept daarvoor vind je hier.
 • Dobbelsteen
‘Lees ook: Sinterklaas spelletjes voor peuters en kleuters.’

sinterklaas, doen, activiteit, leuk, kinderen, peuters, kleuters, spelletjes, tips, ideeën, 5 december, pakjes, avond, cadeaus, kado, piet, programma, aanpakken, pepernoten, piramide, spel, dobbelsteen, opeten, eten, zelf, bakken, recept, ingrediënten,

Pepernoten piramide speluitleg

 • Je legt voor iedere speler een piramide van pepernoten neer van zes rijen; met één, twee, drie, vier, vijf en zes pepernoten.
 • Om beurt gooi je met de dobbelsteen. Gooi je drie, dan mag je de rij met drie pepernoten opeten.
 • Gooi je een getal voor de tweede keer, dan heb je helaas geen rij pepernoten meer om op te eten en gaat de beurt naar de volgende speler.
 • Wie het eerst zijn pepernoten op heeft, heeft natuurlijk gewonnen.
‘Lees ook: DIY: 10x knutselen voor Sinterklaas.’

Heel veel speel- en eetplezier!

sinterklaas, doen, activiteit, leuk, kinderen, peuters, kleuters, spelletjes, tips, ideeën, 5 december, pakjes, avond, cadeaus, kado, piet, programma, aanpakken, pepernoten, piramide, spel, dobbelsteen, opeten, eten, zelf, bakken, recept, ingrediënten,

Kleurkrant voor aan de kersttafel
DIY: Je naam in chocoladeletters

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply Marieke 29 november 2016 at 8:03 pm

  Heel leuk idee!

 • Reply Wilma 28 oktober 2020 at 4:13 pm

  Hoi, het zijn geen pepernoten maar kruidnootjes. Dit is geen speelgoed en van de grond af eten lijkt me ook niet echt hygiënisch. Er zijn dopjes die er precies zo uitzien als kruidnootjes, misschien een beter idee ? Of je kunt ze maken van zoutdeeg.

 • Laat een reactie achter