10 Tips hoe je de peuterpuberteit overleeft

25 april 2016

Inmiddels dacht ik dat ik wel aardig door de wol geverfd was. De peuterpuberteit fase van Reva waren we redelijk doorgekomen. Misschien een beetje naïef dat ik die van dochter twee niet helemaal had zien aankomen. Totdat die terrible two fase echt haar entree maakt en de boel in huis flink wakker schud. Dat Lucy een pittige tante van 2 jaar is dat wist ik wel. En van een hysterische driftbui in de supermarkt was ik ook niet meer onder de indruk. Maar mijn god waar zijn we nu in beland? Is dit de peuterpuberteit in het kwadraat? Met een grote zus die al verder in de ontwikkeling is, lijkt Lucy helemaal in haar gefrustreerde peuterrol gekropen te zijn. Een bord wat niet goed neergezet wordt, haar sjaal die niet goed omgedaan is, een pop die niet luistert, genoeg reden om uit elkaar te ploffen van boosheid.

Deze fase is ergens goed voor, dus we moeten er maar mee dealen. Tot dit tijd moeten we het een beetje gezellig houden in huis. Dit zijn mijn 10 survive tips hoe je de peuterpuberteit overleeft.

1.Vat het niet persoonlijk op
Anders krijg je een minderwaardigheidscomplex van je eigen kind. Lucy blert met enige regelmaat dat ik een stomme mama ben. Bla, bla, bla, ene oor in andere oor uit!

2.Voedselpakket voor onderweg
De deur uit gaan met een peuter die regelmatig in krijsen uitbarst, zorg dat je altijd een voedselpakket mee hebt voor onderweg. Hopelijk is je kindje snel te paaien met een doosje rozijntjes of een krentenbol. Sowieso is een hongerige peuter extra gevoelig voor woede uitbarstingen.

3.Genoeg slaap voor papa en mama
Te weinig slaap is funest voor jezelf om een beetje helder en consequent om te gaan met de grillen van je kindje. Als mijn hoofd één wazige boel is door slaapgebrek trek ik het mega slecht. Een paar nachten goed slapen doet wonderen en kun je volgende dag alles veel beter handelen.

4.Blijf het groter geheel zien
Voor de ouders is deze fase af en toe killing en vraag je je regelmatig af waar dat lieve snoezige kindje van je is gebleven. Deze fase is juist zo goed voor kleintjes. Het zijn allemaal stapjes naar onafhankelijkheid, zelfstandig worden en een eigen karakter ontwikkelen.

5.Mantra
Het belangrijkste en tegelijkertijd het moeilijkste is, blijf rustig. Ik vind dat soms heel moeilijk als het bloed onder mijn nagels vandaan gehaald wordt. Zorg dat je een mantra in je hoofd heb. Elsbeth Teeling schrijfster van het boek Relax Mama, heeft er eentje en die werkt absoluut ‘het is een fase, het is een fase, het is een fase, het is een monster’. Gewoon heel hard zingen totdat de bui weer voorbij is getrokken.

6.Humor
Peuters kunnen flink blijven hangen in hun geschreeuw en het kan heel lastig zijn om ze daar uit te krijgen. Met een beetje gekkigheid en grapjes krijg ik het soms voor elkaar dat er opeens een glimlach verschijnt op het verhitte gezicht van Lucy. Mooi, dit momentje hebben we ook weer overleefd.

7.Negeren
Soms willen we alles veel te graag en snel oplossen en juist dan duurt het gehuil of geschreeuw nog langer. Denk aan een tropische bestemming en reageer niet. Lucy ziet dat het gillen dan geen effect heeft. Ik zie haar kijken ‘jammer hier is ook geen lol aan te beleven’ en gaat vervolgens weer lekker spelen.

8.Aandacht geven
De peuterpuberteit is noodzakelijk, maar ook doodvermoeiend. Kinderen snappen zelf ook niets van die regelmatige kortsluiting in hun hoofd. Lucy kan er achteraf ook soms zo verdrietig van worden. Lekker knuffelen met mama is dan zo fijn. Zorg dat je samen ook leuke dingen doet, anders blijf je in die negatieve spiraal hangen.

9.Grenzen
Iedereen roept het en ik kan het woord soms niet meer aanhoren ‘consequent’ zijn. Helaas is dat wel iets wat helpt bij eigenwijze schreeuw aapjes. Zodra ik de teugels een beetje laat vieren grijpt Lucy haar kans. Ben ik een paar dagen heel standvastig in mijn reacties dan merk ik dat Lucy eerder stopt als ik ingrijp.

10.Vlucht af en toe de deur uit
En er zijn van die dagen dat je gewoon helemaal gaar bent van continu politie agentje te spelen, alle huilbuien en confrontaties. Ga de deur uit, relax en zoom even uit. Als je hoofd helder is kun je veel meer hebben.

peuterpuberteit-opvoeding-tips-peuter-kind-relaxmama-fase-ontwikkeling-hulp-ladylemonade_nl

Tip: App 'Naar school'
Hangloose Baby: boxkleed en hangmat in één

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply gmbj 31 mei 2017 at 11:05 am

    Ik kende dat boek nog niet. Die mantra vind ik wel heel leuk bedacht. Ik dank dat het zeker zal helpen om die te gebruiken.

  • Laat een reactie achter