Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën voor kids

20 augustus 2023
Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën om te maken met kinderen!

Met polymeer klei kun je ontzettend veel leuke & mooie dingen maken. En je hoeft geen pro te zijn om het te laten lukken, want kleien kunnen we allemaal. Het fijne van deze klei is namelijk dat je kunstwerken er altijd leuk en vrolijk uit komen te zien. Probeer het maar eens uit met de kinderen! Om je te inspireren hebben wij een aantal leuke en makkelijke polymeer klei ideeën voor je op een rij gezet. Veel plezier!

Dit zijn leuke & makkelijke polymeer klei ideeën!

Een lolly ketting maken van polymeer klei

Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën om te maken met kinderen!

Het lijkt net alsof deze lolly ketting zo uit de winkel komt, vind je niet. Maar echt, ook jij kunt hem maken! Je rolt een aantal kleuren klei in een even lange dunne sliert. Plak de slierten dan tegen elkaar aan en twist ze door het ene uiteinde de ene kant en het andere uiteinde de andere kant op te draaien. Als je twister eruit ziet als een kabelspekje, stop je met draaien en rol je de sliert nog één keer glad. Zo ontstaat het patroon van de lolly. Rol de gladde sliert op tot een slakkenhuis. En maak van witte klei een steeltje die je voorzichtig aan de lolly plakt. Tot slot duw je een oogje in de lolly als je er een ketting van wil maken. En dan bak je de klei hard in de oven volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als de lolly afgekoeld is, rijg je er een touwtje aan en je zelf gemaakte sieraad is af!

‘Lees ook: Dit is het beste recept voor het maken van zoutdeeg!

Waar kun je het beste polymeer klei kopen?
Voor goedkope polymeer klei slaag je heel goed bij de Action. De meeste kleuren zijn zacht en makkelijk te vormen en kneden. Maar soms zit er een kleur tussen die droog is en brokkelt. Kneed je hem soepel en warm, dan kun je er alsnog goed mee kleien. Andere winkels waar wij goedkope polymeer klei kopen zijn Amazon.nl (ook perfect voor andere accessoires zoals sleutelhanger ringen & oogjes en waxdraad voor kettingen) en Bakers Ross (ook mooie pastel tinten!). En bij Bol.com kun je terecht voor Fimo klei, net iets duurder. Maar deze klei is wel erg fijn om mee te knutselen en is er in oneindig veel kleuren.

Vrolijke sieraden schaaltjes

Zo’n leuk schaaltje voor je sieraden of andere spulletjes is ook een heel leuk idee om te maken met polymeer klei. Voor jezelf of voor iemand anders. In de video hierboven laten we je stap voor stap zien hoe je ze maakt.

Waxinelicht houder

Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën om te maken met kinderen!

Of je maakt een waxinelicht houder in kleuren die jij mooi vindt. Wij drukten een ster uit de polymeer klei met een koekjes uitsteker. Met daar bovenop een ronde ring waarin het kaarsje precies past. Maar je kunt natuurlijk ook een hartje maken of een andere vorm aan je waxinelichthouder geven. Door het marmer effect van de klei hoeft de vorm niet perse bijzonder te zijn en ziet hij er sowieso mooi uit.

Ijsjes ketting knutselen met polymeer klei

Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën voor kinderen!

Je ziet het; van polymeer klei kun je oneindig veel ‘lekkers’ namaken. Hierboven zag je al die leuke lolly ketting, maar dit ijsje is ook super leuk om te maken. Maak een hoorntje en snijd hier met een mesje een wafelpatroon in. Dan plak je de ijsbollen er bovenop, met eventueel nog een beetje ‘slagroom’ en sprinkles. Duw voorzichtig een oogje in de klei en bak de ijsjes hard in de oven. Daarna kun je een touwtje aan de ketting vastmaken. Een super leuk zomer sieraad!

Monstertjes maken van polymeer klei

Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën om te maken met kinderen!

Vind je deze monstertjes niet beestachtig leuk?! Om ze te maken, kies je een mooie kleur klei als basis, of je mengt een aantal kleuren. Dan maak je een balletje van de klei en daar duw je dan steeds met je vingers in totdat er een kommetje ontstaat. Zet deze op zijn zijkant. En boetseer dan een paar ogen, tanden, horens en een tong en plak die in en op het kommetje, zodat het een monster wordt. Dan nog even afbakken en je kunt ze een mooie plek geven in huis.

Naam kettinkje maken

Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën om te maken met kinderen!

Zo’n leuke letter ketting is simpel en misschien wel heel leuk om mee te beginnen. Want hier kan echt niks aan mis gaan! Je maakt ze door verschillende kleuren klei te mengen. Dan rol je de klei plat, snijd je er een rechthoek uit en daarin druk je de naam met letterstempels (o.a. te koop bij Amazon.nl). Maak in de uiteindes twee gaatjes met een satéprikker en bak de plaatjes hard in de oven. Dan rijg je er een draadje door waaraan je eventueel nog wat mooie strijkkralen of andere kralen rijgt en is je naamketting af.

Hoe kun je polymeer klei het beste mengen ofwel marmeren?
Voor een heleboel van deze polymeer klei ideeën hebben wij de klei gemarmerd. Dat geeft een erg mooi effect. Dit doe je door de kleuren klei die je wil mengen allemaal in een ongeveer even lange sliert te rollen. De sliertjes klei plak je aan elkaar vast en dan twist je ze in elkaar door het ene uiteinde de ene kant en het andere uiteinde de andere kant op te draaien. Dan vouw je de sliert dubbel en draai je hem op dezelfde manier nogmaals in elkaar. Kneed de klei dan weer in een bolletje en rol hem uit. Et voila, een prachtig marmer effect. Hoe meer je de klei opdraait, hoe meer de kleuren door elkaar gaan.

Pennen pimpen met polymeer klei

Een ander te gek idee met polymeer klei is het pimpen van pennen. Zo maak je je eigen, unieke pen die niemand anders heeft. Veel leuker om mee te schrijven, vind je niet! En zo’n pen is natuurlijk ook heel leuk om aan iemand cadeau te geven, zoals aan juf of meester voor Meester en juffendag of voor Vader- of Moederdag. In de video hierboven zie je hoe je de pennen maakt.

‘Lees ook: Zelf klei maken – Het beste klei recept voor kids!

Cactus kaarsen standaard

Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën om te maken met kinderen!

Als je al wat meer geoefend hebt met de klei, kun je eens proberen om zo’n leuke cactus kaarsen standaard te maken. Eerst maak je de standaard waar de kaars in past en als die eenmaal af is, kun je de cactus verder vorm gaan geven. Door er stekeltjes op te maken, een bloemetje op te plakken of patroontjes in te tekenen met een mesje.

Vriendschapsketting van polymeer klei maken

Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën om te maken met kinderen!

Voor jou en je bestie! Leuk en simpel om te maken. Je mengt je favoriete kleuren klei en dan rol je ze uit. Steek er een hartje uit met een koekjes uitsteker of doe dit zelf met een mesje. Daarna snijd je het hartje door de helft in een zigzag patroon en maak je in beide helften een gaatje met een prikker. Bak het hartje af in de oven en rijg er dan een touwtje doorheen. Aan het koordje rijg je daarna wat mooie kralen en de naam van jou en je vriend of vriendin met letterkralen (te koop bij Amazon.nl).

Paperclips met polymeer klei decoratie

Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën om te maken met kinderen!

Zo zien je paperclips er een stuk leuker uit! Je maakt ze door om het uiteinde van een paperclip wat moois te boetseren. Leuke ideeën zijn bijvoorbeeld een mini regenboog, smiley, hartje, ster of een wolkje van polymeer klei. Als het lastig is om de vorm om de paperclip heen te maken, kun je de creatie er ook opplakken en tegen de achterkant een dun stukje klei plakken, zodat het aan de paperclip blijft zitten. Je kunt ze ook leuk gebruiken als boekenlegger!

Hoe moet je polymeer klei bakken?
Om polymeer klei hard te laten worden, moet je het bakken in de oven. Hoe je dat doet, kan per merk een beetje verschillen. Kijk dus vooral op de gebruiksaanwijzing op de verpakking van jouw merk klei. De polymeer klei moet over het algemeen op een lage temperatuur afgebakken worden, op zo’n 120 à 130 graden. De baktijd is kort, ongeveer een kwartier. Maar dit is voor creaties die relatief dun en klein zijn. Maak je dus iets groters, laat de klei dan wat langer in de oven. Wanneer je de klei uit de oven haalt, is hij nog steeds wat rubberachtig van structuur. Maar tijdens het afkoelen, wordt het echt hard.

Leuke sieraden ideeën van polymeer klei

Je hebt al een aantal mooie kettingen voorbij zien komen die je kunt maken van polymeer klei. En in de video hierboven laten we je zien hoe je mooie armbanden en ringen kunt maken met een aantal verschillende technieken. Heel leuk en makkelijk om te doen. Kijk maar!

Donut sleutelhanger

Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën om te maken met kinderen!

Je zou van deze donut bijna een hapje nemen. Hij ziet er zó yummie uit! Je maakt hem door een rondje te maken van bruine klei met in het midden een gat. Je kunt hier bijvoorbeeld een rietje voor gebruiken. Daarop plak je een iets kleiner rondje van roze klei, het glazuur van de donut. En de sprinkles maak je van dunne sliertjes. Daarna duw je voorzichtig een oogje in de donut en bak je hem af. En tot slot maak je de sleutelhanger ring eraan vast. De oogjes met sleutelhanger ring zijn o.a. te koop bij Amazon.nl.

‘Lees ook: Knutselen met verf | 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen.’

Kralen maken van polymeer klei

Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën om te maken met kinderen!

Je eigen kralen om een mooie ketting of armband van te maken, kan ook met polymeer klei en is een leuk én makkelijk idee. Je rolt balletjes van de klei en daarna prik je er met een saté prikker gaatjes in. Na het bakken, rijg je de kralen aan een mooi draadje en heb je een unieke ketting!

Regenboog sleutelhanger maken van polymeer klei

Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën om te maken met kinderen!

Voor deze sleutelhanger hebben we behalve de kralen van hierboven ook nog een regenboog gemaakt. Zo krijg je een te gekke sleutelhanger. De regenboog maak je door de kleuren klei die jij mooi vindt in een sliert te rollen en deze in een halve cirkel aan elkaar vast te plakken. Dan duw je voorzichtig een oogje in de regenboog en bak je hem en de kralen hard in de oven. Rijg daarna de kralen aan een mooi draadje en doe deze amen met de regenboog aan een sleutelhanger. (sleutelhanger en oogje zijn o.a. te koop bij Amazon.nl)

Spekjes maken van polymeer klei

Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën voor kinderen!

Met polymeer klei kun je ook spekjes maken, die bijna niet van de echte te onderscheiden zijn. Voor het knutselen van deze ketting, oorbellen en de sleutelhanger heb ik de spekjes in verschillende formaten gemaakt. Je rolt roze, witte, gele en oranje klei in een even lange dunne sliert. Plak de slierten dan tegen elkaar aan en twist ze door het ene uiteinde de ene kant en het andere uiteinde de andere kant op te draaien. Als je twister eruit ziet als een kabelspekje, stop je met draaien. De uiteindes van de spekjes snijd je recht af en dan kun je er een oogje in duwen waarmee je de spekjes na het bakken aan een ketting, sleutelhanger of oorbelhangers kunt vastmaken.

Polymeer klei koelkast magneten maken

Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën om te maken met kinderen!

Smileys zijn ook erg leuk om met polymeer klei te maken. En deze kun je zelfs op je koelkast, verwarming of magneetbord plakken! Je maakt de smileys door een balletje gele polymeer klei plat te drukken. Daarna boetseer je er de gezichtjes van jouw favo smileys op. Bak ze hard in de oven. En als ze eenmaal afgekoeld zijn, plak je een magneetje achterop. Bij Amazon.nl kun je magneetvellen kopen die je op maat kunt knippen en daarna met de zelfklevende achterkant heel makkelijk op je klei kunt plakken.

Polymeer klei armband met slippers

Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën voor kinderen!

Deze vrolijke armband heeft een lekker zomers thema, met die slipper hangertjes eraan. Simpel, maar makkelijk om te maken. En als het geen zomer is, kun je vast zelf andere leuke ideeën verzinnen om te maken van polymeer klei!

Gemarmerde ketting hangers van klei

Leuke & makkelijke polymeer klei ideeën om te maken met kinderen!

Wanneer je nog wat gemarmerde klei over houdt na het maken van één van deze leuke en makkelijke polymeer klei ideeën, dan kun je die gebruiken om er een mooie ketting hanger van te maken. Zo gooi je niks weg! Je maakt weer een balletje van de klei en drukt of rolt die plat. Maak er een gaatje in, bak hem af en rijg er een touwtje door. Zo heb je er een paar mooie kettingen bij voor jezelf of om uit te delen!

Dit waren al onze leuke en makkelijke ideeën met polymeer klei. We hopen dat jullie er inspiratie uithalen om zelf ook lekker creatief aan de slag te gaan. En natuurlijk zijn we super benieuwd naar wat jullie maken. Dus deel vooral je kunstwerken met ons! Dat kan bijvoorbeeld door er een foto van te maken en deze te posten op Facebook of Instagram met Lady Lemonade daarin getagd. Maar je mag ons natuurlijk ook een privé berichtje sturen!

Nog meer leuke klei voorbeelden!

Behalve deze al deze leuke voorbeelden hebben we op onze website nog meer leuke ideeën die je kunt maken met polymeer klei. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze klei voorbeelden van speelklei. Of deze leuke zoutdeeg knutselideeën zijn ook heel erg leuk.

Al onze andere knutselideeën vind je in ons archief. En wil je niks meer van ons missen, abonneer je dan nog even (gratis!) op ons YouTube kanaal. Daar komt namelijk iedere week een nieuwe creatieve video online. En als abonnee ben je daarvan dan als eerste op de hoogte en mis je helemaal niks meer van ons!

Wij maken gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Halloween lampion maken | Pompoen, spook, heks of vleermuis
De leukste hobby’s om te doen in de vakantie 

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter