Polymeer klei sieraden maken doe je zo!

29 april 2023
Polymeer klei sieraden maken doe je zo!

Met polymeer klei kun je heel erg leuk sieraden maken. De klei is super easy in model te kneden en boetseren. Ter inspiratie hebben wij allerlei mooie voorbeelden gemaakt. Van getwiste armbanden en ringen die lijken op spekjes tot gemarmerde en regenboog armbanden en leuke dieren ringetjes. We laten je stap voor stap zien hoe je ze maakt en daarna kun je heel makkelijk zelf aan de slag en je eigen leuke sieraden van polymeer klei maken.

Wat heb je nodig voor het maken van de sieraden?

 • Polymeer klei of fimo klei, o.a. te koop bij de Action, Amazon.nl of Bol.com.
 • (Deeg)roller of lege glazen fles
 • Bakpapier
 • Mesje
 • Snijplank of placemat
 • Oven
‘Lees ook: De leukste sieraden om te knutselen met kids.’

De polymeer klei sieraden maken

 1. Allereerst verwarm je de oven voor. Het kan per merk polymeer klei verschillen hoe lang en hoe warm je de sieraden moet afbakken. Dus kijk daarvoor op de verpakking van het product. Over het algemeen gaat het om lage temperaturen rond de 120 à 130 graden.
 2. Daarna begin je met het maken van de polymeer klei sieraden. Of je nu een twist armband maakt of een gemarmerde dat maakt niet uit. Je begint steeds op dezelfde manier. Kies je 2 of meer verschillende kleuren klei uit. Kneed de klei zacht en soepel, zodat hij makkelijk vormbaar wordt. De ene kleur heeft meer kneedtijd nodig dan de ander. Als de klei zacht is, rol je van alle kleuren een lange sliert. Hij moet zo lang zijn, dat hij ruimschoots om je pols past.
 3. Daarna leg je alle slierten op je placemat naast elkaar, tegen elkaar aan geplakt. Wil je een twist armband maken, dan pak je beide uiteindes vast en draai je het ene uiteinde naar achteren op en het andere uiteinde naar voren. Je ziet de slierten in elkaar draaien. Hoe langer je draait, hoe dunner de armband wordt en hoe meer de slierten in elkaar draaien. Als je tevreden bent met hoe de klei eruit ziet, maak je de armband op maat. Hij moet over je hand heen kunnen, dus maak hem wat ruimer dan je pols. Plak de uiteindes aan elkaar vast en leg de armband dan in een mooie ronde vorm op een bakplaat met bakpapier.
 4. Voor het maken van een gemarmerde armband begin je hetzelfde; ook nu draai je de slierten in elkaar. Daarna vouw je de getwiste klei dubbel en draai je de uiteindes nog een keer op, zodat de klei opnieuw in elkaar draait. Dan maak je er een balletje van en rol je de polymeer klei opnieuw uit tot een sliert. Nu komt het marmer effect tevoorschijn! Hoe meer je twist hoe groter het effect. Maak ook dit polymeer sieraad op maat , plak de uiteindes aan elkaar vast en leg de armband op de bakplaat in een mooi rondje.
 5. En het is natuurlijk ook erg leuk om bij je polymeer klei sieraden een paar mooie ringen te maken. Dat kan op dezelfde manier zoals de armbanden, maar je kunt ook hele vrolijke dieren ringen maken. Dat doe je door een kleine sliert klei plat te rollen. Met een mesje kun je hem eventueel mooi recht of wat dunner snijden. Daarna rol je in dezelfde kleur klei twee kleine balletjes die je plat duwt en aan de ring vastplakt. Daar kun je ogen of oren van maken door weer een klei balletje klei te rollen en die erop plat te duwen. Maak van klei ook nog een mondje en wangetjes. En dan maak je de creatie voorzichtig los van de placemat door er met een scherp mesje onderdoor te snijden. Maak de ring op maat, plak de uiteindes aan elkaar vast en leg hem bij de rest van je polymeer klei sieraden op de bakplaat.
 6. Tot slot bak je de sieraden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de klei af in de oven. Voor onze klei gold een baktijd van 10-15 minuten. Maar we hebben de sieraden in totaal 30 minuten in de oven laten staan, omdat ze na 15 minuten nog niet klaar waren. Dus check dat even voordat je de creaties uit de oven haalt. Ze mogen nog wel flexibel zijn, maar moeten niet meer van vorm kunnen veranderen. Als ze eenmaal afgekoeld zijn, worden ze pas hard. En daarna kun je ze dragen!
‘Lees ook: Armbandjes knopen | 5 Leuke manieren om zelf armbandjes te maken.’
Polymeer klei sieraden maken doe je zo!

En, vind je de armbanden en ringen niet mooi en vrolijk geworden? Super leuk om zelf ook eens te proberen om te ervaren hoe makkelijk het eigenlijk is! Als jij nu ook polymeer klei sieraden gaat maken, dan vinden wij het natuurlijk heel erg leuk om het eindresultaat te zien. Deel je een foto? Dat kan bijvoorbeeld door hem te posten op Facebook of Instagram met Lady Lemonade daarin getagd. Maar je mag ons natuurlijk ook een privé berichtje sturen!

Nog meer leuke polymeer klei ideeën!

Behalve deze vrolijke sieraden hebben we op onze website nog veel meer leuke ideeën die je kunt maken met polymeer klei. Die kun je hier vinden. En deze klei voorbeelden van speelklei zijn natuurlijk ook leuk om te maken met polymeer klei. Dan kun je ze voor altijd bewaren!

Al onze andere knutselideeën vind je in ons archief. En wil je niks meer van ons missen, abonneer je dan nog even (gratis!) op ons YouTube kanaal. Daar komt namelijk iedere week een nieuwe creatieve video online. En als abonnee ben je daarvan dan als eerste op de hoogte!

Wij maken gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Polymeer klei sieraden maken doe je zo!
Moederdag knutselen | 50+ Knutselideeën voor een zelfgemaakt cadeau
Een leeuw maken van papier

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply Robin 13 februari 2024 at 12:03 pm

  Het was heel leuk om die teken robot te maken

 • Reply Robin 13 februari 2024 at 12:06 pm

  Wat fijn dat jullie zulke voorbeelden hebben en leuke ideeën hebben van knutselen

 • Laat een reactie achter