Voor grote jongens die liever klein blijven

27 mei 2014

Finn voelt zich – en is ook echt –  een hele grote broer sinds zijn kleine broertje Charlie geboren is. “Ik kan al van de hoge glijbaan hé mam! Charlie kan dat nog niet!” Maar ook al heeft hij een enorme ontwikkelingssprong gemaakt, in sommige opzichten blijft hij liever nog steeds mijn kleine mannetje. Zo wil hij bijvoorbeeld maar geen afscheid nemen van zijn lievelingslaarzen. Liever pijn in zijn tenen dan dat hij zijn nieuwe booties uitprobeert. En hij moet er niet aan denken om al naar de ‘grote school’ te gaan, zoals zijn vriendinnetje van de peuters onlangs deed. Omgaan met veranderingen is voor veel jonge kinderen ook een lastig iets. Want iets nieuws is spannend. En wat nou als je het niet kan? Toch komt er een moment dat Finn met zijn gevulde rugzakje voor die grote deuren van de basisschool staat, ik hem nog één dikke kus geef en hij uitvliegt. Net zoals Rumme Rups, het beestje dat mijn ukkepuk vast helpt wennen aan het idee.
boeken, hulp, helpen, leren, opgroeien, groter, groot, klein, wennen, kinderen, peuters, kleuters, baby's, prentenboek, basisschool, verhuizen, broertje, zusje, krijgen, zindelijk worden, luiers, potje, plassen, poepen, opgroeien, zindelijkheidstraining,

Een kleurrijk en levendig prentenboek

Rumme Rups is de hoofdfiguur in het gelijknamige boek van kinderpsychologe Mirjam Hildebrand. Het arme beestje is bang om uit te groeien tot een vlinder en dus weigert hij om zijn buikje rond te eten. Want zo blijf je vast klein! Gelukkig krijgt hij hulp van zijn insectenvriendjes; Lily de libelle, Lola het lieveheersbeestje, Kirre de kever, Bente het bijtje en Olle de hommel leren het rupsje allemaal iets nieuws om zijn angst te overwinnen. En hiermee gewapend, durft Rumme de verandering toch aan. Zodra hij een vlinder wordt en alles nieuw is, ontdekt hij dat leren met vallen en opstaan gaat. Uiteindelijk voelt hij zich zekerder en maakt hij veel plezier. Het verhaal wordt verteld in rijmende zinnen en prachtig geïllustreerd met levendige, kleurrijke platen die een lust zijn voor het oog. Finn kan er geen genoeg van krijgen en leest sommige zinnen al mee: “Dan voel je je bli-bla-bloemig vriend! Als het je dan lukt, heb je het verdiend.”
boeken, hulp, helpen, leren, opgroeien, groter, groot, klein, wennen, kinderen, peuters, kleuters, baby's, prentenboek, basisschool, verhuizen, broertje, zusje, krijgen, zindelijk worden, luiers, potje, plassen, poepen, opgroeien, zindelijkheidstraining,

Tips & vragen

Met dit prachtige boek slaagt Mirjam Hildebrand er dan ook in om angst om groter te groeien, angst voor verandering en faalangst op een speelse wijze te bespreken met kinderen. Om ouders te helpen, staan achterin het boek voorbeeldvragen om tijdens het lezen aan je kind te stellen. Tevens worden er tips gegeven hoe om te gaan met een kind dat angstig is voor verandering of faalangst heeft. Wat mij betreft een absolute must have op de boekenplank van grote jongens die liever klein blijven. Rumme Rups is vanaf nu te koop voor €14,50.

Een koekje cadeau
Babyverzorging op hoog niveau

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter