Punniken | Zo doe je dat! & Leuke punnik ideeën om te maken

6 september 2020
Punniken | Zo doe je dat! & Leuke punnik ideeën om te maken

Punniken is een leuke en makkelijke activiteit voor kinderen. Het lijkt een beetje op breien, maar dan zonder breinaalden en met een punnikklos. Daarmee punnik je met wol of katoen een dikke draad – een soort slangetje – waarmee je daarna weer allerlei moois kunt maken. Zoals een slak, armbandje, bloemen of een regenboog. Lijkt het je leuk om ook eens te doen? Ik heb een video gemaakt waarin ik je stap voor stap leer hoe je moet punniken en ik heb ook leuke punnik ideeën voor je op een rij gezet. En als je geen punnikklos hebt, is dat ook geen probleem. Ik laat je namelijk ook zien hoe je als alternatief een wc-rol en vier ijsstokjes kunt gebruiken. Veel plezier!

Wat heb je nodig?

 • Wol of katoen
 • Punnikklos, o.a. goedkoop te vinden bij Speelgoedpostorder.nl.
 • Schaar
 • Eventueel haaknaald (vaak zit deze al bij een punnikklos, anders kun je hem ook los kopen bij bijvoorbeeld HEMA)

Plus als je de regenboog wil maken:

 • Dikke naald met een groot oog
 • IJzerdraad
 • IJzerdraad tangetje
‘Lees ook: Macramé regenboog hanger maken – Een toffe eyecatcher in de kinderkamer.’

Punniken; zo doe je dat!

 1. Rijg je wol of katoen door de punnikklos van boven naar beneden. En laat je draad zo’n tien centimeter onder de klos uit komen.
 2. Draai dan de draad die aan de bovenkant uit de punnikklos komt van rechts naar links om de uitstekende pinnen totdat je ze allemaal gehad hebt.
 3. Nu kun je beginnen met punniken; haal je draad voor de volgende pin langs en haal de draad die er al omheen zit over de draad heen en van de pin af. Trek je punnik werk aan door aan het draadje aan de onderkant te trekken. (deze stap is moeilijk in woorden uit te leggen en kun je het beste in de video bekijken).
 4. Zo ga je pin voor pin verder, net zolang totdat de draad onder uit de punnikklos komt en je hem lang genoeg vindt. En dan hecht je de draad af, ook dit kun je het beste zien in de video.
 5. Wil je de regenboog maken? Dan moet je 4 verschillende draden punniken die qua lengte steeds 5 cm van elkaar verschillen.
 6. Dan knip je vier stukken ijzerdraad op dezelfde lengte en die rijg je in het midden door de punnik draden.
 7. De touwtjes die aan beide kanten uitsteken, rijg je terug in de draad met een naald. En wat uitsteekt, knip je af.
 8. Dan buig je de draden in een boog, zodat ze mooi in elkaar passen.
 9. Doe nu een draad wol of katoen door je naald en rijg daarmee de vier bogen aan elkaar vast. Je regenboog is daarna klaar om op te hangen!
Punniken | Zo doe je dat! & Leuke punnik ideeën om te maken
Niet moeilijk, maar wel een super leuk eindresultaat; regenbogen punniken.

Alternatief voor een punnikklos: punniken met wc-rol

Heb je geen punnikklos thuis, maar wil je wel graag punniken? Dat kan! Je kunt namelijk zelf een alternatief maken met wc-rol en ijsstokjes. Plak hiervoor vier ijsstokjes rondom de wc-rol vast met plakband of tape en laat ze aan de bovenkant een stukje uitsteken. Dan steek je de draad wol of katoen door de wc-rol en draai je hem om de ijsstokjes heen, net zoals je dat doet bij een punnikklos. (Check hiervoor de video) En dan kun je punniken! Je kunt een haaknaald gebruiken, maar het is op deze manier ook heel makkelijk – misschien nog wel makkelijker – om te punniken met je handen.

‘Lees ook: Weven met kinderen – Maak zelf een vrolijke wandhanger voor aan je muur.’
Punniken | Zo doe je dat! & Leuke punnik ideeën om te maken
Voor punniken heb je niet perse een punnikklos nodig. Met een wc-rol en vier ijsstokjes lukt het ook!

Leuke ideeën om te punniken

In de video liet ik je al zien hoe je een regenboog kunt punniken, maar er zijn nog veel meer leuke ideeën die je kunt maken van het draad. Zo punnikte ik een paar jaar geleden het woord ‘Superhero’ voor bij Finn op zijn kamer. Maar je kunt natuurlijk ook een naam punniken. Net zoals bij de regenboog rijg je ijzerdraad door je punnik draad en dan buig je hem in de juiste vorm. Door aan het begin en eind een touwtje vast te maken, kun je hem ophangen. Een ander leuk idee met punnik draad is een armbandje maken. Dat is super simpel; als je klaar bent met punniken, dan knoop je de touwtjes aan elkaar vast en je hebt een armband. En voor andere leuke ideeën kun je heel goed hier op Pinterest terecht.

Naam punniken | Zo doe je dat! Plus andere leuke punnik ideeën
Er zijn oneindig veel leuke ideeën om te punniken, zoals je eigen naam of een ander woord voor aan de muur.

Nog meer knutselinspiratie

Ik hoop dat je mijn video duidelijk vond en dat ik je daarmee ook heb leren punniken. Heb je nu iets moois gemaakt, dan vind ik het super leuk om van je te horen. Je kunt altijd een reactie achterlaten onder dit blog of een foto van je creatie delen via Facebook of Instagram door Lady Lemonade te taggen.

‘Lees ook: Zeemeerminnen maken van wc rolletjes.’

Voor meer knutselinspiratie kun je ook heel goed hier op ons blog terecht. En mocht je echt nooit meer iets van ons willen missen, abonneer je dan op ons YouTube kanaal waar iedere week een nieuwe creatieve video online komt.

Punniken | Zo doe je dat! & Leuke punnik ideeën om te maken
20x Leuke knutselideeën voor de meisjes
Tie dye | Stap voor stap een t-shirt tie dyen met textielverf

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter