Raamdecoratie babykamer | Wat hang je het beste voor het raam?

28 augustus 2020
Raamdecoratie babykamer | Wat hang je het beste voor het raam?

Raamdecoratie is vaak het ondergeschoven kindje bij de inrichting van de babykamer. En heel eerlijk; het is ook véél leuker om een mooi behang, meubels en allerlei leuke accessoires te shoppen dan bijvoorbeeld gordijnen of shutters. Maar toch worden jij en je baby uiteindelijk wel heel gelukkig van goede raambekleding. Want een goede nachtrust – voor baby én ouders – is heilig!

Raamdecoratie voor de babykamer

Hoewel een goede raamdecoratie natuurlijk geen garantie is voor een goede nachtrust – de ene baby slaapt nu eenmaal sneller door dan de ander – helpt het wel een heleboel. Want goede raambekleding verduistert de babykamer en houdt de warmte en kou buiten. Daarnaast zal het je ook verbazen hoeveel impact gordijnen, jaloezieën of shutters hebben op de sfeer in de babykamer. Zeker als je over grote raampartijen beschikt. Ze hebben allemaal weer een hele andere uitstraling; van modern, industrieel tot zacht en romantisch en ze zijn er ook nog eens in ontelbaar veel kleuren en printjes. Dus als je echt aandacht besteed aan de inrichting van de kamer van jouw kleine, investeer dan ook wat tijd in het uitkiezen van mooie raamdecoratie zodat die straks geen afbreuk doet aan het geheel.

‘Lees ook: Indeling babykamer – 6 Must know tips om de babykamer in te richten.’
Raamdecoratie babykamer | Wat hang je het beste voor het raam?
Wat je voor het raam hangt, is van grote invloed op de sfeer in de babykamer. Foto uit onze binnenkijker bij Toby.

Wat hang je het beste voor het raam?

Om te ontdekken welke raamdecoratie het beste in jouw babykamer past, moet je over de volgende punten nadenken:

  • Lichtdoorlatend of verduisterend – Sommige kindjes kunnen alleen slapen als het pikkedonker is. In dat geval is verduisterende raambekleding een uitkomst. Maar je kunt ook verschillende raamdecoratie in de babykamer met elkaar combineren. Bijvoorbeeld een verduisterend rolgordijn en lichtdoorlatende gordijnen voor sfeer, geluid en privacy. Zo houd je het licht buiten als dat nodig is, maar kun je er ook voor kiezen om de boel juist niet helemaal af te sluiten.
  • Neutraal of eyecatcher – Net als met accessoires, meubels of een kleur op de muur kun je met je raambekleding ook karakter geven aan een kamer. De laatste jaren zijn vooral natuurlijke kleuren populair. Dat zijn niet de meest uitgesproken tinten, maar ze geven een ruimte wel echt een andere sfeer. Denk aan vergrijsde kleuren als grijs en antraciet, okergeel en terracotta, zachte bruine tinten en groene kleuren als olijf. Maar als je de raambekleding in het oog wil laten springen, kun je ook voor iets opvallenders kiezen zoals gordijnen met een jungle of dieren print.
  • Voor welk raam – Soms dwingt de vorm of de plek van je raam je al tot bepaalde keuzes. In veel nieuwbouwwoningen worden bijvoorbeeld vaak kunststof draai-kiep ramen geplaatst. En in zo’n raam kun je niets in de dag hangen en wil je liever niet boren. En zit het raam boven het ledikant, dan is raambekleding met een koord i.v.m. de veiligheid van je kleintje ook niet verstandig.
  • Uitstraling; type en materiaal – Zoals ik hierboven al schreef, is raamdecoratie ook heel bepalend voor de sfeer in de babykamer. Ik stipte de kleur en print al aan, maar ook het soort raambekleding dat je ophangt en het materiaal maakt uit. Een aluminium jaloezie heeft bijvoorbeeld echt een kantooruitstraling. Maar houten jaloezieën daarentegen staan weer super warm.
Raamdecoratie babykamer | Wat hang je het beste voor het raam?
Je kunt ook verschillende raambekleding met elkaar combineren. Foto uit onze binnenkijker bij Souraya van Binti Home.

Welke soorten raamdecoratie voor de babykamer zijn er allemaal?

1. Gordijnen

Gordijnen zijn echte sfeermakers. Je kunt ze ook goed combineren met andere soorten raamdecoratie zoals vitrage of rolgordijnen voor extra verduistering of sfeer. Ook heb je ruime keuze in materiaalsoorten, kleuren en printjes. Door de isolerende werking van de stof houden gordijnen in de zomer de warmte buiten en in de winter de warmte in de babykamer.

2. Rolgordijnen

Een rolgordijn is perfecte raamdecoratie als je niet veel ruimte hebt in de babykamer of als je schuine ramen hebt. Rolgordijnen zijn bovendien voordelig, makkelijk schoon te maken en meestral makkelijk te plaatsen en te bedienen. Ze passen perfect bij een strak en modern interieur.

‘Lees ook: Kleuren inspiratie – De mooiste verf om op de babykamer muur te schilderen.’

3. Plissé gordijnen

Plissé gordijnen zijn opvouwbare gordijnen. De laagjes stof vouwen zich als het ware als een harmonica op. Dit kan vaak ‘top down’ en ‘bottom up’, dus van beneden naar boven én van boven naar beneden, waardoor je zelf kunt bepalen hoeveel licht je naar binnen laat. Daarnaast zijn ze geschikt voor bijna ieder soort raam; je kunt ze bijvoorbeeld ook met klemsteunen krijgen waardoor je niet hoeft te boren. Ideaal! En door hun dubbele structuur werken ze ook nog eens isolerend.

Raamdecoratie babykamer | Wat hang je het beste voor het raam?
Plissé gordijnen zijn geschikt voor bijna ieder type raam. Foto: Photographee.eu voor Shutterstock.

4. Jaloezieën

Jaloezieën als raamdecoratie geven de babykamer een stoere en strakke uitstraling. Ze kunnen van veel verschillende materialen zijn, zoals aluminium, pvc, bamboe en hout. Houten jaloezieën staan juist weer heel warm & sfeervol en passen mooi bij de huidige natuur trend. De lamellen vallen dakpansgewijs over elkaar, waardoor je geen inkijk hebt. En ze zijn bovendien ook heel praktisch, want goed schoon te maken en houden. En door de lamellen te stellen, kun je de lichtinval goed regelen, waardoor de zon bijvoorbeeld niet in de ogen van je baby schijnt.

5. Shutters

Shutters tot slot worden regelmatig verward met jaloezieën. Maar ze zijn toch echt niet hetzelfde! Het grootste verschil is dat je shutterpanelen naar de zijkant openklapt, zoals bij luiken en jaloezieën optrekt net als rolgordijnen. Daarnaast zitten de lamellen bij shutters in panelen, terwijl ze bij jaloezieën aan koorden hangen. Verder hebben ze wel dezelfde voordelen en is het dus een kwestie van smaak welke je mooier vindt als raamdecoratie voor de babykamer.

‘Lees ook: 20 x Te gekke behang prints voor in de kinderkamer.’

Babykamer inspiratie

Zo, nu je helemaal op de hoogte bent over hoe je de perfecte raamdecoratie voor de babykamer kiest, is het tijd om inspiratie op te doen voor de rest van de inrichting. Op ons blog vind je hier super veel ideeën en binnenkijkers zodat je voorbeeld kamertjes kunt zien van hoe anderen het aangepakt hebben. Laat je lekker inspireren!

Raamdecoratie babykamer | Wat hang je het beste voor het raam?

Uitgelichte foto babykamer – Photographee.eu voor Shutterstock.

Trend Alert – De nieuwste coole kids stuff van de maand september
Binnenkijken in de romantische vintage kinderkamer van Kate

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter