Raamhangers maken van papieren rietjes

10 maart 2022
Raamhangers maken van papieren rietjes.

Deze raamhangers zien er super indrukwekkend uit, maar zijn met rietjes erg makkelijk om te maken. Een super leuk project om te doen met wat oudere basisschool kinderen. En als ze eenmaal af zijn, kun je ze leuk ophangen in het raamkozijn of aan het plafond. Wij laten je stap voor stap zien hoe je de raamhangers van papieren rietjes maakt.

Wat heb je nodig voor het maken van de raamhangers?

 • Papieren rietjes, vooral bij Speelgoedpostorder.nl en de HEMA heb je veel keuze in kleuren en prints én zijn de papieren rietjes betaalbaar.
 • Touw en/of wol
 • Houten kralen, ook voor weinig geld te koop bij Speelgoedpostorder.nl.
 • Schaar
‘Lees ook: 18 Super leuke knutselideeën met rietjes voor kinderen.’

De raamhangers maken

 1. We gaan als eerste het verticale vierkant van de raamhangers maken. Dit doe je door twee rietjes precies door de helft te knippen, zodat je vier even lange delen hebt. Deze rijg je aan een stukje wol of katoendraad en de uiteindes knoop je strak aan elkaar vast, zodat er een vierkant van rietjes ontstaat.
 2. Daarna knip je vier lange stukken touw af. Knoop ze daarna aan elkaar vast, waarbij je ervoor moet zorgen dat er na de knoop nog stukjes touw uitsteken. Rijg dan een mooie kraal om het lange gedeelte van alle vier de stukken touw tegelijk.
 3. Nu ga je het klosje aan de onderkant van de raamhangers maken. Dit doe je door wol zigzag op te vouwen. Als je aardig wat strengen op elkaar hebt, dan knip je aan beide kanten de uiteindes door en dan bind je de wol precies in het midden vast aan de stukken touw die je in de stap hiervoor geknipt heb. Onder de kraal, aan de kant waar je touwtjes maar een klein stukje uitsteken. Daarna draai je nog een stukje touw aan de bovenkant om de wol heen, zodat de strengen naar beneden blijven hangen en het echt een kwastje wordt. In de video hierboven kun je deze stap heel goed zien.
 4. Terug naar de rietjes nu! De lengte van de rietjes die je nu om de touwtjes gaat rijgen, is bepalend voor de vorm van de raamhangers. Wil je een wat langere raamhanger maken, dan knip je vier rietjes op ongeveer 3/4 af. Dat hoeft niet precies, als alle rietjes maar even lang zijn. Wil je een wat vierkantere raamhanger, dan knip je twee rietjes door de helft. Rijg nu om alle vier de touwtjes met daaronder de kraal en de klos een rietje.
 5. Daarna knoop je ieder touwtje strak vast aan iedere hoek van het vierkant dat je bij stap 1 gemaakt hebt.
 6. Nu alleen de bovenkant van de raamhangers nog maken! Knip wederom twee rietjes door de helft en rijg je vier delen aan de vier touwtjes.
 7. Daarna knoop je de touwtjes strak aan elkaar vast.
 8. Je kunt nu nog een mooie kraal om de vier touwtjes rijgen. En dan kun je het touw dat overblijft gebruiken om de hanger mee op te hangen, aan het plafond of in het raamkozijn. Leuk hè!
‘Lees ook: Meer dan 35 leuke knutselideeën met ijsstokjes.’
Raamhangers maken van papieren rietjes.

En, vind je het eindresultaat ook zo mooi? Als er een klein briesje staat, dansen deze raamhangers vrolijk in het rond. Ga jij deze raamhangers nu ook maken, dan vinden wij het super leuk als je het eindresultaat ook met ons deelt. Dat kan bijvoorbeeld door een foto van je creatie op Facebook of Instagram te posten waarin je Lady Lemonade tagt. Maar een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd! 

Nog meer knutselinspiratie

Behalve deze raamhangers vind je op onze website nog veel meer leuke knutselinspiratie. Voor andere leuke knutselideeën met rietjes, kun je bijvoorbeeld ook ons blog met rietjes knutsels checken. Of ga aan de slag met vouwblaadjes, daarvoor vind je hier een heleboel leuke origami voorbeelden speciaal voor kinderen. En voor al onze andere knutsels kun je ook een kijkje nemen in ons archief met knutselideeën voor kinderen. Vergeet je tot slot niet te abonneren op ons YouTube kanaal! Daar verschijnt iedere week namelijk een nieuwe creatieve video. En als gratis abonnee ben jij de eerste die dat ziet en mis je nooit meer iets van ons.

Raamhangers maken van papieren rietjes.
Bloembommen maken | Een leuke & leerzame lente activiteit voor kinderen
Dé leukste knutselideeën met zoutdeeg

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter