Proefjes voor kinderen – Een raket maken van een fles

24 augustus 2019
Wow! Dit is een tof proefje voor thuis. Een echt vliegende raket maken van een lege fles!

Wow! Deze raket vliegt nog nét niet echt naar de maan. De truc? Azijn en baking soda! Slechts twee simpele ingrediënten uit je keukenkastje dus. En de raket maken is ook niet moeilijk, daarvoor heb je alleen een lege fles, wat tape en een paar potloden nodig. Ik laat je zien hoe je dit toffe proefje thuis met de kinderen kunt doen. Wel een waarschuwing! Zorg voor voldoende ruimte én houd de kids op veilige afstand. Want als je dit ruimtevaartuig eenmaal af hebt, schiet hij snoeihard het luchtruim in.

Wat heb je nodig om de raket te maken?

Wow! Dit is een tof proefje voor thuis. Een echt vliegende raket maken van een lege fles!
 • lege plastic fles
 • tape
 • 4 potloden of stokjes
 • velletje keukenrol
 • een kurk die in de opening van de fles past
 • azijn
 • baking soda
‘Lees ook: Verven met scheerschuim – Een knutsel hit bij kinderen!

De raket maken

https://youtu.be/xL9QSGEgtow

 1. Het maken van de raket begint met het onderstel. Hiervoor verdeel je de 4 potloden rondom de fles en plak je ze eraan vast met tape. Zorg ervoor dat de fles op deze pootjes kan blijven staan. Het liefst zo recht mogelijk, anders schiet je de fles schuin de lucht in, in plaats van omhoog.
 2. Vul de fles voor ongeveer 1/4 met azijn.
 3. Gooi één eetlepel baking soda (dat is ongeveer 2 zakjes à 8 gram) op een keukenrolletje en vouw hier een langwerpig envelopje van.
 4. Hang het envelopje met baking soda in de opening van de fles en zet het uiteinde van het papiertje vast met de kurk. Zo kan de baking soda nog niet in aanraking komen met de azijn. De kurk moet de fles luchtdicht afsluiten, maar ook niet te strak vast zitten, want dan schiet hij er niet uit. Het is een beetje experimenteren. 😉
 5. Zorg voor een goede lanceerplek; als je dit proefje goed doet, schiet de fles hard en ver de lucht in. Kies dus voor een plek met veel ruimte en houd afstand. Ook moet de raket stevig staan. En nog iets wat ik geleerd heb uit ervaring; Als je deze proef een paar keer achter elkaar op je eigen grasveld doet, is het gras de volgende ochtend bruin door de azijn. Oeps! Goed sproeien met water na afloop dus of kies voor een andere plek dan je gazon.
 6. Als je er helemaal klaar voor bent, draai je de fles om op het onderstel, waardoor het envelopje met baking soda in de azijn terecht komt. Die twee gaan op elkaar reageren waardoor er gas opgebouwd wordt in de fles en de druk uiteindelijk zo hoog wordt dan de kurk eruit schiet en de raket opstijgt. Super vet!
‘Lees ook: Vulkaan maken én laten uitbarsten – Een toffe proef voor thuis.’

Nog meer proefjes voor thuis!

Ik hoop dat je deze proef leuk vindt. Mocht je nu zelf ook een raket gaan maken, laat je me dan weten hoe het bij jou is gegaan? Dat kan hieronder via een reactie of op Facebook/Instagram door ons te taggen of #ladylemonade te gebruiken. En ben je op zoek naar nog meer leuke experimenten voor kinderen, dan moet je zeker ook even dit blog met leuke proefjes voor thuis lezen. 

Wil je in de toekomst door ons geïnspireerd blijven worden, abonneer je dan ook nog even (gratis) op ons YouTube kanaal. Daar verschijnt wekelijks een nieuwe creatieve video!

Klei voorbeelden - 30 leuke ideeën om te maken van klei
Bellenblaas maken - Hét perfecte recept voor de beste XXL bellen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter