Het appeltaart seizoen is begonnen! We hebben vorig weekend onze adoptie appelboom op Landgoed De Olmenhorst leeg geplukt. En van de oogst hebben we twee heerlijke, geurige appeltaarten gebakken. Het recept wordt al jaren doorgegeven in de familie en is te lekker om niet te delen. Dus daarom zet ik het bij deze ook voor jullie online. Bak je mee?
De ingrediënten
- 1,5 kilo zoetzure appels (ongeveer 8-10 stuks)
- 400 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram basterdsuiker
- 200 gram roomboter
- 200 gram rozijnen
- 2 eieren
- Een zakje vanillesuiker (8 gram)
- Snufje zout
- 75 gram kristalsuiker
- 3 theelepels kaneelpoeder
- 15 gram paneermeel
De bereiding van de appeltaart
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de rozijnen in warm water en laat ze wellen terwijl jij het deeg maakt.
- Meng de boter, basterdsuiker, het zelfrijzend bakmeel, één ei, de vanillesuiker en een snufje zout tot een stevig deeg.
- Bekleed je springvorm met bakpapier of vet hem in met boter en bestuif met wat meel.
- Gebruik 2/3 van het deeg om de vorm – de bodem en de randen – mee te bedekken. Dit lukt mij het best door het deeg net mijn handen plat te drukken en dan met mijn vingers in de juiste vorm te drukken. Maar je kunt natuurlijk ook een deegroller gebruiken.
- Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm. Dit neemt straks het vocht van de appels op, zodat je taart niet zo zompig wordt.
- Schil de appels en snijd ze in plakjes. Dep de rozijnen droog en meng ze samen met de appels, kristalsuiker en kaneel.
- Vul je taartbodem dan met de appelmix. Gebruik het laatste deel van je deeg om lange stroken mee te maken en leg ze kruislings op je appeltaart. Even aandrukken bij de randen.
- Klop het andere ei los en smeer het met de onderkant van een lepel uit over de stroken deeg voor een mooi glanzend en goudbruin korstje.
- Zet de taart iets onder het midden van de oven. En bak hem in ongeveer 60 minuten gaar en goudbruin. Nog een klein beetje warm en met een dot slagroom erop is deze taart het lekkerst. Eet smakelijk!
Geen reacties