Ruim twee weken geleden was het nog vakantie, maar het voelt alweer alsof het vorig jaar was. Zodra je weer in het normale ritme zit, dan ebt dat vakantiegevoel zo snel weg. Jammer hoor! Toen ik aan Finn vroeg wat hij het meeste mist van Italië zei hij: “De pizza’s!”. Dus besloot ik die afgelopen weekend op het menu te zetten. Normaal maak ik ze voor het gemak met zo’n kant en klare bodem die je alleen nog maar hoeft uit te rollen en beleggen. Maar die zijn natuurlijk lang niet zo lekker als de echte. Dus hebben we hem van deeg tot tomatensaus tot beleg helemaal zelf gemaakt. En dat was zo lekker, dat ik het recept graag met jullie deel!
Ingrediënten
Deeg:
- 500 gram tarwebloem
- 300 ml warm water
- 7 gram gist (1 zakje)
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel zout
- olijfolie
Tomatensaus:
- 140 gram tomatenpuree
- 4 tomaten
- halve ui
- 3 teentjes knoflook
- snufje oregano
- Peper
- Zout
- Olijfolie
Beleg:
Wat ik gebruikt heb, maar kies vooral wat je zelf lekker vindt. Beleg alleen niet te dik.
- Ui
- Champignons
- Salami
- Geraspte kaas
- Mozzarella
- Basilicum
Bereiding
Pizza bodem:
- Gooi alle ingrediënten van het deeg – behalve de olijfolie – in een beslagkom. Kneed het daarna met je handen tot een soepel deeg. Eerst plakt het flink, maar dat gaat later weg.
- Maak van het deeg een bal en leg die in een met olijfolie ingevette kom en dek die af met een vochtige theedoek. Laat dit zo een uurtje staan totdat de bal twee keer zo groot geworden is.
Tomatensaus:
- Hak de ui en knoflook fijn en snijd de tomaten in stukjes.
- Doe wat olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook.
- Bak de tomatenpuree een paar minuten mee op zacht vuur.
- Voeg de tomaat toe en laat de saus 10 minuten pruttelen. Als de tomaat helemaal zacht is, is het klaar.
- Pureer de saus met een staafmixer en breng hem op smaak met oregano, peper en zout.
Pizza:
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Snijd het deeg in 3 gelijke stukken, kneed de lucht eruit en rol er dunne bodems van. De zijkanten kun je weer een beetje terugrollen voor de rand van de pizza.
- Leg de bodem op bakpapier en besmeer hem met de tomatensaus.
- Beleg de pizza met wat jij lekker vindt. Ik maakte twee pizza’s met geraspte belegen kaas en salami en één pizza met ui, champignon en mozzarella waar ik na het bakken nog wat basilicum op deed.
- Schuif de pizza’s met het bakpapier op de hete bakplaat en bak ze in zo’n 15 minuten af.
Bij ons gingen de pizza’s tot en met de korst op. En na het eten hadden wij twee kinderen met een tomatensaus smile van oor tot oor aan tafel.
1 Reactie
Lekker! Die ga ik ook eens maken!