Recept oliebollen: Zelf de allerlekkerste oliebollen bakken

28 december 2017
Recept oliebollen: zelf de lekkerste oliebollen bakken

Naast champagne en vuurwerk, horen oliebollen natuurlijk ook bij Oud en Nieuw. En dus sta ik iedere Oudjaarsdag – samen met zo ongeveer de rest van heel Haarlem – weer in de rij voor de beste Hollandse gebakkraam uit de regio. Vorig jaar was ik na 1,5 uur wachten AL aan de beurt. Oliedom dus om dit jaar weer achteraan aan te sluiten. Daarom heb ik ons overheerlijke, oude familie recept opgeduikeld en ga ik dit jaar gewoon lekker zelf oliebollen bakken. Het recept is berucht en beroemd. Nou ja, in onze familie dan. Maar ik beloof je dat de oliebollen om je vingers bij af te likken zo lekker zijn. Dit is mijn oliebollen recept.

Recept oliebollen

Ingrediënten (voor 50 oliebollen)

  • 2 liter zonnebloemolie om in te bakken
  • 750 gram bloem
  • 1 eetlepel zout
  • 2 eieren
  • 35 gram roomboter
  • 10 gram gedroogde gist of 30 gram verse gist
  • 750 ml melk
  • 3 theelepels basterdsuiker
  • 200 gram witte rozijnen
  • 200 gram blauwe rozijnen
  • 2 kleine goudreinetten
  • kaneel naar smaak
  • poedersuiker
‘Lees ook: Leuke Oud en Nieuw snack voor kids: Zelf spek vuurpijlen maken.’

Recept oliebollen: zelf de lekkerste oliebollen bakken

Voorbereiding

  • Schil de appels en rasp ze grof.
  • Verwarm de melk tot kamertemperatuur.
  • Smelt de boter in een pannetje.
  • Wel de rozijnen in lauw water en dep ze droog met keukenpapier.

 

 

‘Lees ook: Oud en Nieuw: Maak jij je kinderen wakker om 12 uur of niet?

Oliebollen bakken

  1. Doe de bloem en zout in een grote beslagkom
  2. Meng de gist en de suiker met een beetje warme melk en doe dit bij de bloem. Giet daarna beetje voor beetje de melk erbij, zodat een gladde massa ontstaat.
  3. Klop de eieren los en roer ze door het beslag, net zolang tot ze er helemaal in op zijn genomen.
  4. Voeg de gesmolten roomboter toe.
  5. Voeg kaneel naar smaak toe. Wees niet te zuinig; er kan gerust een eetlepel of meer door.
  6. Meng de rozijnen en stukjes appel rustig door het beslag.
  7. Verdeel het beslag over twee grote kommen of doe het in een schone emmer. Dek het af met een warme, vochtige theedoek. Zet het op een warme plaats – zoals naast de verwarming – en laat het ongeveer een uur rusten, zodat het goed kan rijzen. Hoe beter het rijst, hoe luchtiger de oliebol.
  8. Verwarm de olie in een (frituur)pan tot ongeveer 160 graden. Gebruik een keukenthermometer om de temperatuur te bepalen of test de temperatuur aan de hand van een stukje brood. Laat een stukje brood in de olie vallen. Gaat het direct bruisen, dan is de olie op temperatuur. Zakt het stukje brood naar de bodem, dan is de olie nog niet heet genoeg. Wordt het stukje brood meteen donkerbruin, dan is de olie te heet.
  9. Doop 2 eetlepels kort in de hete olie. Schep met de lepels ronde hoopjes beslag en laat het beslag voorzichtig in de olie laat zakken. Bak niet meer dan 4 oliebollen tegelijk, anders kan de pan overstromen.
  10. Keer de oliebollen met een schuimspaan om zodra een zijde gerezen en goudbruin is. Als je de oliebollen goed bakt, draaien ze bijna vanzelf om.
  11. Schep de oliebollen uit de pan als ze egaal bruin zijn. Even boven de pan uit laten lekken en dan in een schaal of vergiet met keukenpapier leggen.
  12. Als de oliebollen afgekoeld zijn, kun je ze bestrooien met poedersuiker.
‘Lees ook: Leuk om te doen met kinderen: Zelf veilig en geluidloos vuurwerk maken.’

Eet smakelijk!

 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

Hapjes voor Oud en Nieuw: Vuurpijlen van spek
Oud en Nieuw: Maak jij je kinderen wakker om 12 uur of niet?

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

  • Reply marleen 28 december 2013 at 10:15 am

    Voor hoeveel,oliebollen is dit?

  • Reply Annemieke 28 december 2013 at 10:56 pm

    Hoi Marleen, het recept is voor 50 oliebollen. Veel bakplezier!

  • Reply marleen 1 januari 2014 at 11:48 am

    Ze waren heerlijk!! Heb alles waar koemelk in zat vervangen door soya of koemelkvrij zodat mn dochter er ook van kon eten 🙂 top recept!

  • Laat een reactie achter