Wil jouw kind dolgraag een hoverboard of staat er een elektrisch skateboard, een minibike, monowheel of elektrische step bovenaan zijn of haar wensenlijstje? Verdiep je dan voordat je tot aanschaf overgaat eerst goed in waar deze wel en niet gebruikt mogen worden. Want mag een hoverboard wel op de weg? En wat zijn de regels voor een elektrische step? Dat lees je hier.
De verkeersregels voor elektrische voertuigen
Regels elektrische step
Er komen in rap tempo steeds meer e-steps op de markt. Maar je mag in Nederland pas met een elektrische step de weg op als deze door de Rijksdienst Wegverkeer (RWD) is bestempeld als ‘bijzondere bromfiets’. Voor een legale elektrische step gelden dan ook dezelfde regels als voor snorfietsen. Je moet als bestuurder minimaal 16 jaar oud zijn, de step mag niet harder gaan dan 25 km p/u en je mag er alleen mee op het fietspad rijden. Hier vind je een lijst met de merken e-steps die goedgekeurd zijn voor de openbare weg. De elektrische steps die niet in deze lijst staan, zijn dus niet toegestaan en mag je alleen maar gebruiken op eigen terrein. Dezelfde regels gelden ook voor de elektrische kindersteps.
‘Lees ook: 6 tips bij het aanschaffen van een kinderfiets.’
Regels elektrische fiets
Een elektrische fiets hoeft niet gekeurd te worden door de RDW om op de openbare weg te mogen rijden. Dat komt omdat ze alleen trapondersteuning hebben: als je stopt met trappen, stopt ook de motor. Voor een elektrische fiets gelden daarom dezelfde regels als voor een gewone fiets. De trapondersteuning moet stoppen bij 25 km p/u, er is geen minimum leeftijd en je mag er alleen mee op het fietspad rijden.
Hoverboard regels
Een hoverboard – ook wel airboard genoemd – is een plank met aan beide kanten kleine wielen die worden aangedreven door een elektrische motor. Er zit geen stuur of stoeltje op, je moet erop staan en stuurt met je voeten en door je gewicht te verplaatsen. En hoewel hoverboards erg populair zijn bij kinderen, mogen ze vanwege het gebrek aan een zitje en stuur officieel de weg niet op. Zelfs niet op de stoep. Je kunt ze dus alleen gebruiken op eigen terrein.
Toch de weg op? Dan is dit je boete!
Als je toch met een hoverboard, elektrisch skateboard, monowheel of elektrische step de weg op gaat, dan kun je een waarschuwing of een boete van €260,- krijgen. Heb je al een waarschuwing gekregen en ga je daarna toch weer de weg op, dan kan de politie je elektrische voertuig ook in beslag nemen.
Regels elektrisch skateboard
De populariteit van het hoverboard wordt steeds meer over genomen door het elektrische skateboard. Niet alleen kinderen hebben ze ontdekt, maar ook volwassenen zien er een praktisch en compact vervoermiddel in om bijvoorbeeld van de trein naar hun eindbestemming te komen. Voor een elektrisch skateboard gelden echter dezelfde regels als voor een hoverboard. Vanwege een gebrek aan een stuur mag je er niet mee op de openbare weg en hem dus alleen op eigen terrein gebruiken.
‘Lees ook: Extra kinderen meenemen in de auto? Dit zijn de regels!‘
Regels monowheel
En ook monowheels – gemotoriseerde één wielertjes met aan beide kanten van het wiel een voetensteuntje – mogen de openbare weg en dus ook de stoep niet op.
Wat zijn de regels voor niet-elektrische ‘voertuigen’?
Met waveboards, gewone skateboards, steps, skates, space scooters en heelys ben je voor de wet een voetganger. Dat betekent dat je ermee op de stoep, het voetpad of het fietspad mag.
Minibike regels
Minibikes zijn bromfietsen of motoren in miniatuurformaat; ze zijn vaak niet hoger dan 50 centimeter. En ze worden meestal gebruikt om mee te racen. Sommigen halen snelheden tot wel 100 km p/u. Omdat je als bestuurder op een minibike niet zichtbaar bent voor de andere deelnemers in het verkeer en omdat het lastig sturen is op zo’n miniconstructie mag een minibike van de RDW niet op de openbare weg. Wel kun je ermee rijden op eigen terrein dat niet toegankelijk is voor openbaar verkeer, zoals kleine circuits. Omdat een minibike niet op de openbare weg mag, is er in feite geen leeftijdsbeperking voor. Een zesjarige mag daarom zelfs al aan wedstrijden meedoen. Mits je dat als ouders goed vindt natuurlijk.
Uitgelichte afbeelding jongen op hoverboard – Denis Martynhov voor Shutterstock.
Geen reacties