Reizen met alleen handbagage | Dit zijn de regels & extra tips

4 april 2023
Reizen met alleen handbagage: dit zijn de regels! Met extra tips voor het inpakken van je kleine koffer.

Wanneer je gaat reizen met alleen handbagage bespaar je aardig wat geld. En vliegen met zo’n kleine koffer heeft bovendien nog meer voordelen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet extra vroeg op de luchthaven te zijn om je bagage in te checken. Ook loop je niet met een grote hutkoffer te slepen. Je koffer kan niet kwijtraken. En daarnaast hoef je bij aankomst niet aan de bagageband te wachten totdat je koffer eindelijk op de band ploft. Ideaal dus! Er zijn alleen wel een aantal regels voor reizen met handbagage; zoals het formaat van de koffer, hoeveel vloeistof je mee mag nemen in je handbagage en meer. Wij hebben ze allemaal voor je op een rij gezet en delen bovendien nog een aantal handige tips.

Wat is handbagage?

Handbagage is de bagage die je bij je houdt in het vliegtuig en die niet in het ruim gaat. Dat kan bijvoorbeeld een rugzak zijn, een handtas, cameratas, laptoptas of een trolley of een kleine koffer voor op reis. Omdat de handbagage in de bagageruimte boven je hoofd of onder de stoel voor je moet passen, moet het wel aan bepaalde afmetingen voldoen. En net als voor ruimbagage gelden er voor handbagage ook regels waar je je aan moet houden.

Reizen met alleen handbagage: dit zijn de regels! Met extra tips voor het inpakken van je kleine koffer.

Regels voor reizen met alleen handbagage

1. Afmetingen handbagage

Het zou fijn zijn als er een standaard richtlijn was voor de afmeting van handbagage. Maar deze worden door de vliegtuigmaatschappijen zelf bepaald, waardoor ze per maatschappij verschillen. Bij KLM mag de afmeting van je handbagage 55 x 35 x 25 cm, inclusief handgrepen en wielen zijn. En daarnaast mag je ook nog 1 accessoire zoals een laptoptas of handtas meenemen. En dezelfde afmetingen gelden ook voor Transavia. Vlieg je met easyJet? Dan mag je een klein stuk handbagage meenemen met een maximale afmeting van 45 x 36 x 20 cm. Bij Tui Fly is dat 55 x 40 x 20 cm. En reis je met Delta Airlines dan is de maximale maat van je handbagage 56 x 35 x 23 cm. Daarnaast mag je nog een zogenoemd ‘persoonlijk item’ meenemen zoals een luiertas, laptoptas of handtas. Voordat je wil gaan reizen met alleen handbagage is het dus verstandig om de regels van de vliegtuigmaatschappij te checken.

‘Lees ook: Wat moet je meenemen op vakantie? De ultieme paklijst voor een gezin.’

2. Gewicht handbagage

Net als de afmetingen wordt ook het gewicht van de handbagage door de vliegtuigmaatschappijen zelf bepaald. En ook hier is het verschil aanzienlijk. Zo mag je handbagage en accessoire bij KLM bij elkaar niet zwaarder zijn dan 12 kilo en is dat bij Transavia 10 kilo. EasyJet is met 15 kilo dan weer wat meer, maar stelt wel dat de handbagage veilig en zonder hulp getild moet kunnen worden. Bij Tui Fly mag je 10 kilo aan handbagage mee het vliegtuig in nemen. En Delta Airlines heeft geen maximaal gewicht voor handbagage, tenzij je vliegt naar bepaalde luchthavens in China, Korea of Singapore. Ook wat betreft het gewicht kun je dus het beste van te voren de regels van je vliegtuigmaatschappij checken.

Thuis of bij een automaat ingecheckt? Dan ontloop je de controles
Wanneer je niet bij de balie hoeft in te checken, dan wordt het gewicht en de afmeting van je handbagage meestal niet gecontroleerd. Wel kan het gebeuren dat een steward of stewardess bij het boarden bepaalt dat je handbagage alsnog het ruim in moet om overvolle bagagebakken te voorkomen. Hier hoef je niet extra voor te betalen.

Reizen met alleen handbagage: dit zijn de regels! Met extra tips voor het inpakken van je kleine koffer.

3. Wat mag er in je handbagage?

Waar wel duidelijke regels voor bestaan, is wat je wel en niet mee mag nemen in je handbagage. De EU heeft hiervoor een lijst opgesteld. Je vindt het vast logisch dat je geen wapens mee het vliegtuig in mag nemen. Maar ook voorwerpen die gebruikt zouden kunnen worden als wapen zijn verboden. Zoals bijvoorbeeld een schaar, honkbalknuppel of speelgoedpistool dat niet van echt te onderscheiden is. Een nagelschaar, vijltje of pincet kleiner dan 6 cm mogen wel gewoon in je handbagage. Brandgevaarlijke stoffen en explosieven zoals een aansteker, maar soms ook haarspray of deodorant komen weer niet door de security. Maar voeding mag je wel meenemen. Alleen voor vloeibare voedingsmiddelen, zoals soep, chocopasta of yoghurt geldt de vloeistoffenregeling waarover je bij het volgende punt meer leest. Neem je toch dingen mee in je handbagage die verboden zijn? Dan worden ze afgepakt, kun je een boete krijgen of zelfs geweigerd worden op de vlucht. Twijfel je dus ergens over als je gaat reizen met alleen handbagage, bekijk dan vooral het volledige overzicht van wat er wel en niet mee mag op de website van Schiphol.

4. Vloeistoffen in je handbagage

Voor vloeistoffen in handbagage gelden er ook regels sinds terroristen in 2006 met vloeibare chemicaliën geprobeerd hebben om een aanslag te plegen. Sindsdien moeten alle vloeistoffen, crèmes, pasta’s, spuitbussen en gels in verpakkingen zitten van maximaal 100 ml en mag je per persoon nog maar één liter aan vloeistoffen meenemen in je handbagage. De verpakte vloeistoffen en gels moeten in één doorzichtige en hersluitbare plastic zak van maximaal 1 liter verpakt worden. Voor babyvoeding (voor een baby tot 1,5 jaar), medicijnen en dieetvoeding wordt meestal een uitzondering gemaakt en mag er meer dan 100 ml in je handbagage zitten. Wel moet je een doktersrecept kunnen laten zien of aantonen dat de medicijnen op jouw naam staan. En ook vloeibare artikelen die je hebt gekocht op de luchthaven na de paspoortcontrole mogen het vliegtuig mee in. Mits ze goed verpakt en verzegeld zijn en de zegel niet verbroken wordt tot je op de plaats van bestemming bent.

‘Lees ook: Vliegen met dreumes | Fijne tips voor een ontspannen vlucht!
Reizen met alleen handbagage: dit zijn de regels! Met extra tips voor het inpakken van je kleine koffer.

Tips voor reizen met alleen handbagage

Dat waren de regels rondom vliegen met alleen handbagage. Tot slot hebben we ook nog een aantal tips op een rij gezet. Want hoewel reizen met alleen handbagage vooral voordelen heeft, zijn er ook een aantal dingen waar je voor de reis goed over na moet denken. Zoals:

  • Reis met een geschikte koffer. Een lichtgewicht exemplaar is aan te raden, omdat bij handbagage ieder grammetje telt. Verder is het ook belangrijk dat je koffer een goed slot heeft en tegen een stootje kan, omdat hij bij een overvolle vlucht mogelijk toch in het ruim belandt. En de bagage-afhandelaars kunnen er behoorlijk mee gooien en smijten.
  • Neem alleen kleding mee die je gaat dragen. Je hebt maar beperkte ruimte in je handbagage en dus kun je niet je complete kledingkast meenemen. Maak van te voren setjes kleding die bij elkaar passen, maar ook bij elkaar zodat je met zo min mogelijk kledingstukken zoveel mogelijk verschillende outfits kunt maken. En laat je badhanddoek thuis, maar kies voor een sarong of reishanddoek.
  • Pak je koffer efficiënt in. Door de kledingstukken op te rollen in plaats van op te vouwen, neemt het minder ruimte in en kreukelen ze bovendien ook niet. Of verpak alles in vacuümzakken waarmee je tot wel 70% aan ruimte bespaart. Ook handig zijn zogenaamde packing cubes waarmee je je bagage netjes en georganiseerd kunt inpakken. Leg zachte dingen op de bodem of stop ze in hoeken, zodat je zoveel mogelijk ruimte van je koffer benut. En vul een extra paar schoenen ook op met kledingstukken, zoals sokken.
  • Trek je grootste, zwaarste kledingstukken aan. Het is zonde om je schaarse bagageruimte te besteden aan die extra trui en lange broek voor als het op vakantie een keer koud is. Dus trek ze aan tijdens de vlucht. En stop ook je slippers in je koffer en trek je ruimte opslurpende sneakers of wandelschoenen aan.
  • Zorg dat je makkelijk bij je vloeistoffen en elektronica kunt. Elektronische apparaten en vloeistoffen moet je bij de security check uit je handbagage halen en los op de band leggen. Dus leg ze bovenop in je koffer of stop ze in een vak aan de buitenkant, zodat je ze makkelijk kunt pakken. Dat geldt ook voor andere belangrijke spullen zoals je boarding pass en paspoort.

Een goeie vlucht!

Reizen met alleen handbagage: dit zijn de regels! Met extra tips voor het inpakken van je kleine koffer.
Een leuke kinderkoffer gezocht? Dit zijn 17 hele toffe exemplaren!
De beste keukens en de lekkerste gerechten van Europa

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter