Relatie tips waarmee je de liefde levend houdt

14 september 2022
10 Relatie tips waarmee je de liefde levend houdt.

Wanneer je ouders wordt, heeft dat een enorme impact op je relatie. De aandacht die je eerst voor elkaar had, gaat nu naar de kinderen. En zeker in de tropenjaren – wanneer ze nog jong en écht afhankelijk van je zijn – blijft er weinig tijd over voor elkaar. Terwijl je opgeslokt wordt door slapeloze nachten en het achter de kinderen aanrennen en je hoofd overuren draait, kan het dan zomaar gebeuren dat je de connectie met elkaar ondertussen kwijtraakt. En op een dag denk je ineens: “Is hij of zij het nog wel voor mij?” Maar gooi de handdoek niet gelijk in de ring! We hebben allemaal ups & downs. Je relatie is het – zeker als je ouders bent – 100% waard om voor te gaan. Dus lees onze relatie tips en blaas de passie en liefde nieuw leven in. En voor je het weet ben je 60 jaar getrouwd!

5 Tips om je relatie als ouders goed te houden

#1 Blijf met elkaar praten

Juist als je weinig tijd voor elkaar hebt, is het extra belangrijk om je in elkaar te blijven interesseren en om in gesprek te blijven met elkaar. Dus vraag regelmatig hoe het met je partner gaat en vertel hoe het met jou gaat. Luister naar elkaars verhalen. En spreek ergernissen en verwachtingen uit om te voorkomen dat frustratie zich opbouwt. En praat daarbij niet in verwijten; “Jij doet hier nooit wat!”. Maar zeg eerder iets als; “Ik zou graag willen dat…” of “Ik vind het vervelend als…”. Want voor je het weet, klink je als een 50 jaar getrouwd stel.

#2 Deel je behoefte

Deel ook met elkaar wat je nodig hebt om je hoofd boven water te houden. En ga met elkaar in gesprek over hoe je elkaar hierbij zou kunnen helpen of steunen. Misschien moet de verdeling van de zorg voor de kinderen anders? Verlangt één van jullie naar een paar uurtjes voor zichzelf of een ochtendje uitslapen? Of misschien heeft je partner aan af en toe een spontane knuffel al genoeg. Door elkaar dit te gunnen, komt er meer ontspanning en ben je leuker en liever voor elkaar.

#3 Geef elkaar positieve aandacht

Als je partner iets voor je doet of als je iets waardeert van de ander, zeg het dan. Bedank bijvoorbeeld voor het maken van je favoriete maaltijd, laat weten dat je trots op hem of haar bent vanwege een prestatie op het werk of zeg dat je partner zo’n lieve moeder of vader voor de kinderen is. Zo’n compliment lijkt misschien onbenullig, maar hierdoor voelt je liefde zich gezien en gewaardeerd. En bovendien is het altijd leuk om te horen dat je iets goeds gedaan hebt. En als de goede dingen meer aandacht krijgen dan de minder goede dingen in je relatie, is dat ook een stuk beter voor de sfeer.

#4 Maak tijd voor elkaar én jezelf

Relatie tips als deze liggen misschien wel heel erg voor de hand. Maar toch zijn er veel stellen die dit te weinig doen. Dus zorg voor een goede oppas of vraag of de kinderen zo nu en dan een nachtje bij opa en oma kunnen logeren en ga samen leuke dingen doen. Of plan een (intiem) avondje thuis zonder telefoons en andere afleiding. Én geef elkaar ook de ruimte voor tijd voor jezelf. Even sporten, op stap met vriendinnen of iets anders waar je blij van wordt. Zo kun je op adem komen om daarna met opgeladen batterij weer terug te keren bij je gezin.

#5 Aanvaard dat je relatie niet perfect hoeft te zijn

En tot slot; aanvaard dat je als ouder van jonge kinderen in een pittige fase zit en er dus minder voor elkaar kunt zijn. Ook staat de boog nu meer gespannen, waardoor hij sneller springt. Liefde betekent ook niet dat je nooit problemen of ruzies hebt. Juist als het échte liefde is, dan ben je samen in staat om verschillen op te lossen of te leren leven met de imperfecties van de ander. 

We hopen dat je wat aan deze relatie tips hebt. Is de relatie tussen jou en je partner veranderd sinds jullie ouders werden? En wat doen jullie om de liefde levend te houden? Als je dat met ons wilt delen, dan horen we graag van je hieronder in de reacties!

Keuken inspiratie - 5 populaire keukenstijlen
Een tekening van foto laten maken - dit zijn 6 leuke adresjes

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter