Relax Mama!

20 november 2013

Geregeld zit ik met mijn handen in het haar om enigszins het opstandige gedrag van mijn kleine draakje Reva te begrijpen. Inmiddels ben ik een kei in het tot tien tellen. En is kalm blijven een sport voor mij geworden. Als Reva haar volle spaghetti bordje met heerlijke tomatensaus de kamer in smijt is er niks aan me te zien. Ik leg heel netjes uit dat dit niet mag. Van binnen ben ik alleen lichtelijk gefrustreerd. Met een paar keer diep in- en uitademen is het moment zo weer voorbij. Mama zijn gaat niet altijd over rozen. Helaas krijg je geen handleiding bij de geboorte van je kleintje. Een relaxte mama zijn en blijven is toch best een uitdaging.

Viva, Viva Mama, advies, win, posters, winnen, tip, 101 tips, Elsbeth Teeling, opvoeden, opvoeding, gedrag, geboorte, handleiding, kleintje, uitgeverij snor, nachtrust, rust, tijd, Club van relaxte moeders, boek relax mama, relaxte moeder, mama, kalm, kal Elsbeth Teeling helpt je een handje met het boek ‘Relax Mama’. Een boek met 101 tips om een relaxte moeder te worden, te zijn of te blijven. Met deze handige tips en inzichten kun je de hele wereld aan; ‘Slapen is het nieuwe seksen’, ‘Die andere moeders doen ook maar wat’ en ‘Ga die dansvloer op’. De boog kan tenslotte niet altijd gespannen zijn. Relax mama! Na het boek heeft Elsbeth de Club van relaxte moeders opgericht. Een club die begint waar het boek ophoudt.

Van de leukste uitspraken uit het boek zijn onlangs 8 herkenbare en grappige posters gemaakt. Heb je een ‘off day’ dan helpen deze posters je er zo weer boven op. Mijn favoriete poster is ‘het is een fase’. Zolang ik die in mijn hoofd houd weet ik dat Reva straks een voorbeeldige eter wordt. Wij mogen twee Relax Mama posters sets van 8 stuks weggeven. Laat ons hieronder weten wat jouw ultieme tip is om een relaxte moeder te blijven. Zowel het ‘Relax Mama’ boek als de posters zijn o.a. verkrijgbaar in de webshop van Uitgeverij Snor.

Vrolijke weekplanner
Een hoofd als een zeef!

Dit vind je misschien ook leuk

74 Reacties

 • Reply Bettie 20 november 2013 at 7:49 am

  Mijn tip om een relaxte mama te zijn is zorgen dat er regelmatig tijd voor jezelf is ,even geen mama zijn.
  Tijd om lang in bad te gaan,te lezen,een avondje naar de film,uit eten,winkelen met vriendinnen.

 • Reply marleen 20 november 2013 at 11:43 am

  Mijn tip is, het hoeft niet allemaal perfec,t je huishouden niet en je kids ook niet 🙂
  Een beetje speelgoed troep en kleine kids die af en toe iets gezellig geks doen vind ik dikke prima! 🙂

 • Reply Lisa 20 november 2013 at 12:33 pm

  Lekker dagje shoppen of naar de sauna met vriendinnen. Daar word ik een relaxte mama van. Papa mag de boel dan lekker even overnemen:-)

 • Reply marloes 20 november 2013 at 12:42 pm

  Het is niet altijd even makkelijk, maar negatief gedrag negeren en het positieve belonen, niet met snoep o.i.d., maar een aai over de bol, een complimentje, een dikke knuffel. Gewoon zeggen “wat fijn dat je je jas hebt opgehangen” ipv voor de 3e keer die dag roepen “heb je je jas nou weer niet opgehangen!”. Werkt veel beter!
  Tegen broertje “wat goed dat jij je bordje hebt leeg gegeten, dat vind ik fijn”. En niet: “Eet nou eens door, anders krijg je vanavond geen toetje”. Bij mij werkte het voor geen meter die laatste zin. Door het positief te benaderen is het hier in huis in elk geval een stuk gezelliger geworden!

 • Reply Ruth 20 november 2013 at 1:38 pm

  Mijn tip is: pick your fights..
  Je kunt de hele dag wel bezig blijven met confrontaties aangaan, maar daar worden je kinderen en jij niet beter van, alleen maar heel sjagrijnig.. Niet alles is een discussie waard, laat je kinderen ook gewoon leren door te doen en te spelen. Moeder = geen scheidsrechter en geen politieagent.
  (en tijd plannen voor jezelf, happy mom = happy kids!)

 • Reply marianne 20 november 2013 at 3:06 pm

  Als je ee echt even klaar mee ben…..Herhaal dan mn mantra:

  Ook deze dag gaat voorbij.
  Ook deze dag gaat voorbij.
  Ook deze dag gaat voorbij.
  Etc.

  T werkt echt! Succes!

 • Reply sandra wansinck 20 november 2013 at 3:10 pm

  Positieve spreuken ophangen in huis. Bv “jij kan het” op het toilet, als je het vaak leest blijft het vanzelf in je hoofd. Net als jullie posters eigenlijk! Die wil ik graag op onze school hangen, zodat alle moeders het ‘vaak lezen’. 😉

 • Reply Désirée 20 november 2013 at 3:12 pm

  “Gewoon”…. :-S ….heel bewust “adem in, adem uit, adem in, adem uit, hij weet niet beter en doet het niet expres en het komt allemaal goed en nog even volhouden mama” denken…..
  Pfff, valt niet altijd mee maar werkt wel…voor mij 😉
  Btw, poster vind ik te gek!

 • Reply Laura 20 november 2013 at 3:14 pm

  Gewoon blijven ademhalen…….

 • Reply Inge 20 november 2013 at 3:14 pm

  Ik hou mezelf op de been door de gedachten dat mijn tweeling van 2, 5 (bijna) het nog steeds doet, dat alles nog heel is en ze geen blijvend letsel hebben opgelopen ;). Geloof dat ik het nog best wel mijn hele leven volhoud!!!

 • Reply Veerle 20 november 2013 at 3:15 pm

  Adem in adem uit, drink een goede kop koffie en laat de kinderen de tent maar even afbreken!
  P.s. De het is een fase… Het is een fase.. Het is een monster… Poster is helemaal op het lijf van mijn twee minimonsters geschreven 😉

 • Reply Yvette 20 november 2013 at 3:15 pm

  Door het huishouden als een scrabblewoord te zien en niet als noodzakelijke activiteit. Voor mij geen strak huis, waar rommel is wordt geleefd toch?

  Standaard tekst tegen visite is dan ook “Let niet op de rommel, doen wij ook nooit”

 • Reply Marieke 20 november 2013 at 3:19 pm

  Blijven staan voor mijn motto: “Mijn huis is een thuis, geen museum”. Zolang de afwas en de was gedaan is ben ik blij. En oh ja, strijken, wat is dat? Relax mama 😉 dat ene momentje met de voetjes omhoog ga ik niet vullen met poetsen of strijken, maar met ademhalen onder het genot van koffie of thee 😉

 • Reply Masha 20 november 2013 at 3:19 pm

  Regelmatig me time plannen en even geen moeder, maar vrouw zijn. Door een lekkere schoonheidsbehandelingen, sauna bezoekjes dat soort dingen

 • Reply Anne-Claire 20 november 2013 at 3:21 pm

  Ik heb het woord ‘moeten’ uit mijn woordenboek geschrapt. Eet ie zijn brood niet op, jammer dan. Speelgoed door de hele kamer, jammer dan. Aan het eind van de dag ga ik er in 1 keer doorheen. Het maakt je een stuk relaxter als je alle dingen loslaat die je jezelf oplegt. Zoals een opgeruimd huis en dat soort dingen

 • Reply Esther 20 november 2013 at 3:25 pm

  Blijven ademen en dan vooral heel rustig 🙂

 • Reply Marjan 20 november 2013 at 3:35 pm

  Mijn tip is eigenlijk een tip van Loesje. En bij mij draait het om een puberende dochter. Op een Loesje-poster zag ik staan: “Pubertijd is de tijd dat je ouders vervelend gaan doen”. Dit hou ik in mijn achterhoofd en dat werkt heeeeeeel goed.

 • Reply Gea 20 november 2013 at 3:36 pm

  Een middagdutje samen met mijn peuter wanneer het kan 🙂

 • Reply Elke Horvers 20 november 2013 at 3:44 pm

  Ver vooruit denken en alles klaar leggen voor de volgende dag. Geen stress als er weer eens sloom gedaan wordt als je weg moet.

 • Reply Anne 20 november 2013 at 3:44 pm

  Proberen om overal de humor van in te zien

 • Reply Veerle 20 november 2013 at 3:54 pm

  Wij plannen me-time en us-time in de agenda: even geen mama /ouders zijn terwijl je je kroost aan goede handen toevertrouwt. Heerlijk! En daarna kan je weer alles aan…

 • Reply Gaby 20 november 2013 at 3:55 pm

  Het is tot nu toe alles gezegt. Ik heb er ook nog geen middeltje voor uitgevonden, Maar dat poster, dat ik misschien win, zal me helpen me te herinneren een relaxed moeder te worden 😉 ..anders vind ik “goed doorademen” en dingen laten zijn hoe ze zijn een prima oplossing.

 • Reply Margot de Boer 20 november 2013 at 3:56 pm

  Goed gedrag positief belonen met stickers!

 • Reply Ellen 20 november 2013 at 3:57 pm

  Ik las ergens ‘Children are designed to survive their parents’.
  Die andere moeders doen inderdaad ook maar wat.
  Lach erom en geef je kleintje (of al groter’tje) een dikke knuffel.

 • Reply marisa 20 november 2013 at 3:59 pm

  Creatief proberen om te gaan met wat niet mag en zuinig zijn met de nee’s en niet’s. En bedenken……het gaat weer voorbij; )

 • Reply Judith 20 november 2013 at 4:00 pm

  “Niet perfect is ook goed”.
  “Sorry about the mess, but we live here”.

  Deze twee spreuken houd ik in gedachten als ik te gestresst ben.

  En als het relaxen toch niet lukt, dan heb ik nog een derde spreuk:
  “Chocolate is the answer. Who cares what the question is!”

 • Reply Doinja Groet 20 november 2013 at 4:00 pm

  Mijn tip is een quote die op het grote prikbord boven mijn buro hangt:
  I AM YOUR PARENT, YOU ARE MY CHILD
  I AM YOUR QUIET PLACE, YOU ARE MY WILD.

  Kindje kan dus bij mij lekker bijkomen, en hij/zij laat mij weer even kind zijn en heerlijk spelen! Genieten! Mijn eigen dochters zijn inmiddels al groot, maar als gastouder geniet ik elke dag van mijn lieve gastkindjes. En zelfs als professioneel gastouder kun je af en toe zo’n poster als reminder goed gebruiken! 😉

 • Reply Jennifer 20 november 2013 at 4:00 pm

  Elke dag 5 minuten afreizen naar een andere planeet, onder het genot van een kop Sencha groene thee……….’mama is even astronaut en kan jullie alleen horen in noodgevallen’…….(tweeling van 3 en oudste van bijna 6)

 • Reply Annette 20 november 2013 at 4:03 pm

  Als t even niet gaat zo als ik zou willen, blijf ik denken: die andere moeders doen ook maar wat!! Als een mantra geeft die zin kracht haha!!
  Zo wáár is die zin!!!

 • Reply Laura 20 november 2013 at 4:04 pm

  Mijn tip is dat niemand de perfecte moeder is, en dat het soms best kan om je kind 15 minuten met een app op de Ipad te laten spelen. Dan kun jij even ongestoord een aantal andere belangrijke zaken afhandelen. Zo kun jij even koken, bellen met je zieke vriendin en ondertussen bedenken wat je voor sinterklaas surprise moet gaan maken, en wat je kind volgende week moet gaan tracteren, want ja moeders kunnen dat alles ook nog tegelijk doen. Super efficient dus.
  Of je geniet even van een kop thee met een magazine, goed voor je mentale gezondheid, ook heel belangrijk.

 • Reply Kim 20 november 2013 at 4:08 pm

  My house WAS clean. Then the kids woke up…. The end.

  Relaxxxx, zolang de kids rommel kunnen maken, kunnen ze achteraf ook speels mee helpen omruimen. Niks is zo leuk als de autootjes terug met een harde smak in de bak ‘gooien’ 😉

 • Reply Leonie ten Hoope 20 november 2013 at 4:13 pm

  Mijn tip is een gedichtje dat ik ooit ergens las. Als ik dat lees, kan ik alleen nog maar van mijn jongens genieten!

  Hold him a little longer
  Rock him a little more
  Tell him another story (you’ve only told him four)
  Let him sleep on your shoulder
  Rejoice his happy smile
  He is only two and a half for such a little while…

  O ja…en uiteraard denk ik ook…het is een fase, het is een fase, het is een monster….;-))

 • Reply Franka van de werdt 20 november 2013 at 4:14 pm

  Kunnen jullie spelen als muisjes? heel stil en zachtjes 😉
  Werkt soms wel voor een paar minuten!

 • Reply Renée Ubachs 20 november 2013 at 4:21 pm

  Leg de lat voor zowel jezelf als je kind niet hoog en geniet!

 • Reply Janneke 20 november 2013 at 4:21 pm

  If you cant beat them, join them!
  Lekker gek meedoen in de wondere wereld van mijn 2 dochters. In plaats van de hele tijd politieagent te spelen, in hun wereld meedoen en op die manier ze de regels bijbrengen. Leuk voor hen, (en als je je ook lekker laat gaan) ook leuk voor jezelf!

 • Reply Judith 20 november 2013 at 4:25 pm

  Wat was je toch een heerlijke baby…

 • Reply Feline 20 november 2013 at 4:26 pm

  Ik zing af en toe een paar keer dezelfde regel uit een liedje van Brigitte Kaandorp:
  Ik adem in en ik adem ook gewoon weer uit.
  Als mijn kids dat horen, dan weten ze dat ze te ver gaan 😉

 • Reply petra de r 20 november 2013 at 4:27 pm

  In mijn huiskamer hangt een delftsblauw tegeltje *zelf laten maken* met mijn motto:
  Good mums have
  Sticky floors,
  Dirty ovens,
  Laundy piles and
  Happy kids

 • Reply marieke 20 november 2013 at 4:28 pm

  -‘Het kan altijd erger!’
  – even heerlijk met ze knuffelen, dan vergeet je alle ellende weer!
  -‘ff doorbikkelen’

 • Reply Verna 20 november 2013 at 4:39 pm

  Om de 2 weken naar mijn favoriete voetbalclub en daar als een ‘echte hooligan’ keihard juichen, schreeuwen en gillen als ze scoren. Alle stress weg. Werkt alleen iets minder goed als ze verliezen…..:). En eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat ik een ontzettende lieve dochter heb.

 • Reply Laura 20 november 2013 at 4:41 pm

  Zolang niemand van het gezin stinkt en/of honger heeft gaat het goed. De rest is bonus. Hoe lager de lat, hoe eenvoudiger het leven!

 • Reply Joyce 20 november 2013 at 4:42 pm

  Adem in….adem uit….

 • Reply Bianca 20 november 2013 at 5:01 pm

  Accepteer en laat los.
  Het lukt me niet altijd, maar het proberen waard!
  En anders even naar boven om de was te doen 🙂

 • Reply Dewi 20 november 2013 at 5:31 pm

  Mijn tip: Leg de verwachtingen niet te hoog bij jezelf van wat je bijvoorbeeld allemaal wilt doen of op welke manier. Even wat minder op rolletjes is ook goed! Lekker uitwaaien buiten, even de wind door de haren!

 • Reply Margreet Nap 20 november 2013 at 5:35 pm

  Laatst heb ik gewoon even keihard gegild! Kids keken me verbaasd aan, het luchte mij enorm op en later hebben we er vreselijk om gelachen!

 • Reply Evelien 20 november 2013 at 5:48 pm

  Mijn tip: Negeer (lees: neeee dat deed ie niet! Grrrrr 123…..) de negatieve dingen, prijsssss de positieve dingen! Tel af als je kind het bloed onder je nagels weghaalt en tel op de keren dat hij je met zijn aanstekelijke glimlach en lekkere bekkie doet smelten! Af en toe lekker de beest uithangen en geen mama zijn met vriendinnen en ook met de man een keer alleen een weekend of avondje weg… Dit alles is het recept voor een heerlijk relax mama leven! ( Gelukkig zijn de ohwatbenjetocheenheerlijkliefknapkind momenten veeeeel vaker dan de grrrrrrrr1234568910 momenten!!!!)

 • Reply Wendy Bergman 20 november 2013 at 5:50 pm

  1x per dag alles en iedereen aan de kant, want dan gaat de geluidsinstalatie op 10 en doet mama een dansje!! En dan bij voorkeur een muziekje uit de tijd dat ik zelf nog jong, onbezorgd en onbedorven was ;)). En geef nou toe dansen op oude nummers van Salt ’n Pepa daar word je toch reuzeblij van??

 • Reply Ingrid van der Kruis 20 november 2013 at 6:25 pm

  Lekker gek meedoen, anders word je gek! Mijn motto als de kinderen druk zijn. Werkt beter dan de hele dag roepen wat ze allemaal niet mogen!

 • Reply ilse 20 november 2013 at 6:48 pm

  Het magische antwoord is: vitamine L(iefde) dat maakt alles goed!

 • Reply Luna 20 november 2013 at 7:03 pm

  Het boekje ‘relax mama’ bezorgde mij in mijn kraambed kramp in de kaken èn lachpijn op vervelende plekken. Het boekje in de maanden daarna af en toe doorbladeren helpt het relativeren. En verder vooral níet luisteren naar adviezen maar vertrouwen op je eigen instinct.

 • Reply Centine 20 november 2013 at 7:09 pm

  Wat er ook gebeurd op een dag, voor het slapengaan maken we het altijd weer goed met elkaar en zeggen we elkaar hoeveel we van elkaar houden. En de volgende dag…………..proberen we het gewoon weer opnieuw!

 • Reply Sofie 20 november 2013 at 7:23 pm

  Mijn ultieme tip is “De boel de boel laten en genieten van je kinders, want voor je t weet zijn ze groot!”
  En mijn moeder zegt altijd: “Denk eraan, deze tijd komt NOOIT meer terug!”
  Daarom ben ik lekker gestopt met werken en ben ik thuis met mijn kroost (zolang het kan).

 • Reply Misja 20 november 2013 at 8:22 pm

  Meedoen. Als mijn kinderen druk, vervelend, hyper, melig of slechthorend zijn, doe ik het ook. Werkt enorm relativerend. Voor mijn kinderen.

 • Reply Rosita 20 november 2013 at 9:01 pm

  Relaxter wordt ik van gedachte dat ik accepteer dat ik soms even niet relaxt ben en even niet alles onder controle heb. Ik sta hier kort bij stil. En …als ik aan t haasten ben en mijn dochter uit protest juist het tegenovergestelde…doe ik een stapje achteruit en bekijk ik de situatie waarin we ons bevinden…ik lach erom en ga rustig zitten..ineens gaat dan alles veel relaxter en zijn we sneller weg dan met mijn haastgedrag.

 • Reply Saskia 20 november 2013 at 9:20 pm

  Gewoon rustig blijven ademen. En als je kind het niet hoort een diepe…een hele diepe zucht……
  (Want die van mij heeft die zucht wel gehoord, waardoor ik regelmatig een zucht hoor komen uit dat 5 jarige mannetje van mij……zucht…. )

  🙂

 • Reply Deirdre 20 november 2013 at 9:43 pm

  Just breathe.

 • Reply Carin 20 november 2013 at 9:59 pm

  ……..hommmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm………..
  ☺️

 • Reply Marion van Sermondt 20 november 2013 at 10:03 pm

  Door soms even met vriendinnen keihard te lachen om onze problemen en slapeloze nachten.

 • Reply Valérie 20 november 2013 at 10:10 pm

  Bedankt voor jullie tips en trucs; ik kan er weer even tegen aan 🙂

 • Reply Maaike 20 november 2013 at 10:39 pm

  Ik heb me voorgenomen me niet te druk te maken over het huishouden. Het is allemaal schoon hoor, maar als iets een keertje niet lukt en er vliegen wat stofwolkjes over de vloer… Er zijn echt belangrijkere en zeker waardevollere dingen. Met die insteek ben ik een behoorlijk relaxte mama.

 • Reply Tamara 20 november 2013 at 10:40 pm

  Humor….heilig in een huis vol mannen.
  Heel veel stressvolle situaties kun je een goede draai geven met humor. Zo kunnen de kids en mama er weer tegenaan. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, toch?

 • Reply Hilje 20 november 2013 at 11:18 pm

  Bedenken hoe zeer je dit over 18 jaar allemaal zult missen als hij het huis uit is…

 • Reply Lize 20 november 2013 at 11:37 pm

  Af en toe mag je best een snoepje in het vooruitzicht stellen om ze die puzzel te laten opruimen, dreigen dat ze op deze manier echt gewoon thuis blijven terwijl papa en mama WEL op vakantie gaan, om tenslotte soms oostindisch doof en blind te zijn voor wat ze nu weer uitkramen en afbreken…ZO blijf je…relAxed…

 • Reply sam 20 november 2013 at 11:46 pm

  Mijn tip: luister en kijk naar je kinderen? meestal als zij druk zijn dan heb ik teveel aan mijn hoofd en worden mijn kids druk. Mijn kinderen spiegelen mij. aan de hand daar van heb ik het afgelopen jaar naar mezelf gekeken en keuzes gemaakt zodat ik weer relaxt in mijn vel ging zitten en de kinderen ook weer rustiger werden. Ennneuh…. natuurlijk hebben ze dan nog wel eens een rotdag waarbij ik ze soms wel eens achter het behang kan plakken hoor ;-). In dat geval heb ik een lieve man die ik vraag of ik even een moment voor mezelf kan hebben. we ondersteunen elkaar hierin als een echt team. Zo hebben we bijvoorbeeld de weekeindochtenden verdeeld zodat we allebei een x uit kunnen slapen. echte aanraders dus 😉

 • Reply Marielle Klein Geltink 21 november 2013 at 12:07 am

  Hardop blijven zeggen:
  Tis een fase, tis een fase, tis een fase, tis een fase, tis een fase, tis een fase, tis een fase, TIS EEN MONSTER…. En dan moet ik alweer lachen….hahahahahhaha…. Die poster is werkelijk briljant en zou ik daarom dolgraag willen hebben!

  Groetjes Marielle
  Mama van Pien/ alias het monster (2 jaar) en Jop (5 jaar-bijna monster af..)

 • Reply Jorien Brangert 21 november 2013 at 3:33 am

  ” Je hoeft hem/haar alleen maar in leven te houden ” 🙂

 • Reply Anita Noordhuis 21 november 2013 at 10:11 am

  Ik blijf relaxed door soms gewoon net zo gek te doen als haar. Leuk gek, stom gek, raar gek. Kijk meis hoe raar je doet! En vervolgens liggen we samen in een deuk.

 • Reply alies 21 november 2013 at 12:55 pm

  Ik blijf een relaxte mama door mezelf regelmatig ff te helpen herinneren dat ik het zo slecht nog niet doe….dat gaat met zulke leuke posters in huis zeker lukken! 😀

 • Reply Karin 21 november 2013 at 1:53 pm

  Gow with the flow ……..en een hele bak geduld.
  En zorg goed voor jezelf.. gelukkige papa’s en mama’s = gelukkige kindjes 🙂

 • Reply Lidy 21 november 2013 at 9:26 pm

  Zo te lezen ben je al een aardige relaxte moeder, Proficiat!

 • Reply Caatje 22 november 2013 at 9:37 am

  Als ik moeite heb om mijn geduld te bewaren met de kinderen dan kijk ik ze aan en denk:

  Jonge hondjes, jonge hondjes, jonge hondjes…..

  en dan zie ik ze weer als de schattige puppies die ze waren voordat ik mijn geduld verloor 😉

 • Reply Marcha 22 november 2013 at 4:26 pm

  Tof, ik zou heel graag kans willen maken voor een vriendin van mij!
  Hoewel ik geen moeder ben heb ik wel een tip; positief gedrag belonen! Negatieve aandacht is ook aandacht en zo leren ze slecht gedrag aan…

 • Reply Cynthia 27 november 2013 at 12:18 am

  Bedankt voor alle positieve en grappige tips. Annemiek en ik weten nu precies hoe wij über relaxte mama’s moeten worden. Jullie verdienen eigenlijk allemaal een poster maar helaas kunnen we maar 2 sets weggeven. Centine en Laura Schweig jullie hebben beiden een poster set gewonnen. Dat ze maar een mooi plekje in huis mogen krijgen voor de pittige momenten van de dag.

 • Reply fam close 1 juli 2014 at 1:17 pm

  Accepteren .. en loslaten 😉

 • Laat een reactie achter