Een schaaltje maken van klei

1 mei 2023
Een schaaltje maken van klei - Zo doe je dat heel makkelijk!

Met polymeer klei kun je geweldige dingen maken die zo uit de winkel lijken te komen. Ook als je nog maar een beginner bent of een kind. Want kleien met deze mooie klei kunnen we allemaal! Deze schaaltjes zijn een leuk voorbeeld om mee te beginnen. Super leuk & makkelijk om te maken; voor jezelf, voor iemand anders of bijvoorbeeld voor Moederdag. Je kunt er bijvoorbeeld je sieraden of sleutels op bewaren, hem neerzetten op je bureau of ter decoratie in de huiskamer neerleggen. En het ontwerp bepaal je helemaal zelf. Om je op weg te helpen, laten wij je stap voor stap zien hoe je zo’n schaaltje kunt maken van klei.

Wat heb je nodig voor het maken van een schaaltje van klei?

 • Polymeer klei of fimo klei, o.a. te koop bij de Action, Amazon.nl of Bol.com.
 • (Deeg)roller of lege glazen fles
 • Stenen schaaltje
 • Bakpapier
 • Mesje
 • Snijplank
 • Spatel
 • Transparante lak spray of varnish spray, o.a. te koop bij de Action, Amazon.nl of Bol.com.
‘Lees ook: Zelf klei maken – Het beste klei recept voor kids!

Het schaaltje maken van klei

 1. Allereerst verwarm je de oven voor. Het kan per merk klei verschillen hoe lang en hoe warm je het moet afbakken. Dus kijk daarvoor op de verpakking van het product. Over het algemeen gaat het om lage temperaturen rond de 120 à 130 graden.
 2. Daarna begin je met het maken van het schaaltje zelf. Kies daarvoor een kleur klei uit, je kunt eventueel ook kleuren met elkaar mengen voor een mooi marmer effect. Kneed de klei zacht en soepel, zodat hij makkelijk vormbaar wordt. De ene kleur heeft minder kneedtijd nodig dan de ander.
 3. Als de klei goed zacht en soepel is, maak je er een balletje van. Leg het balletje op een vel bakpapier en leg er ook een vel bakpapier bovenop. Daarna rol je het balletje uit met de (deeg)roller of een lege glazen fles. Rol alle kanten op, zodat er een platte, ronde vorm ontstaat.
 4. Als je tevreden bent met de ronde vorm van de klei en het leuk vindt dat het schaaltje er ambachtelijk uit komt te zien, dan laat je hem zo. En als je wil dat je schaaltje mooi recht wordt, dan leg je er een omgekeerd schaaltje op en snijd je daar met een scherp mesje omheen. Als je het schaaltje weer weghaalt, heb je een perfecte cirkel.
 5. Daarna kun je het schaaltje verder mooi maken met klei. Geef hem bijvoorbeeld een gezichtje, plak er een hartje op, stippen of een regenboog. Je kunt het helemaal zelf invullen. De klei plakt goed vast op de andere klei. En je kunt er eventueel ook voor kiezen om de versiering die je erop doet, nog een keer plat te rollen. Houd er dan wel rekening mee dat de ronde vorm van het schaaltje weer verandert. In dit geval kun je stap 3 dus beter na stap 4 doen.
 6. Je klei kunstwerk is nog wel erg plat voor een schaaltje. Dus om hem in de juiste vorm te maken, leg je hem in een ander schaaltje dat in de oven moet kunnen. Of je keert een schaaltje om en legt daar je kleiwerk overheen. Bij manier één krijg je een schaaltje met rechte randen, bij manier twee zijn de randen wat minder strak. Het is net wat je mooi vindt. PS: Polymeer klei kan wel plakken, dus het kan zijn dat je het schaaltje van klei moeilijk van je bakpapier afkrijgt. Gebruik in dat geval de spatel om hem voorzichtig los te krijgen.
 7. Zet het schaaltje met daarover of daarin jouw klei creatie in de oven en bak het af volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voor onze schaaltjes gold een baktijd van 15 minuten. Maar we hebben ze in totaal 30 minuten in de oven laten staan, omdat ze na 15 minuten nog niet klaar waren. Dus check dat even voordat je het schaaltje uit de oven haalt. Ze mogen nog wel flexibel zijn, maar moeten niet meer van vorm kunnen veranderen. Als ze eenmaal afgekoeld zijn, worden ze pas hard.
 8. En op het schaaltje van klei helemaal af te maken, kun je het nog lakken. Zo blijft het mooi beschermd en gaat het langer mee. Gebruik transparante lak met een matte of glans finish. Wij gebruikten hiervoor een lak spray, omdat die lekker snel droog is.
‘Lees ook: Dé leukste knutselideeën met zoutdeeg.’
Een schaaltje maken van klei - Zo doe je dat heel makkelijk!

En, vind je de schaaltjes niet leuk en vrolijk geworden? Super leuk om zelf ook eens te proberen om te ervaren hoe makkelijk het eigenlijk is! Als jij nu ook zo’n schaaltje van klei gaat maken, dan vinden wij het natuurlijk heel erg leuk om het eindresultaat te zien. Deel je een foto? Dat kan bijvoorbeeld door hem te posten op Facebook of Instagram met Lady Lemonade daarin getagd. Maar je mag ons natuurlijk ook een privé berichtje sturen!

Nog meer leuke klei voorbeelden!

Behalve deze vrolijke schaaltjes hebben we op onze website nog veel meer leuke ideeën die je kunt maken met polymeer klei. Die kun je hier vinden. En deze klei voorbeelden van speelklei zijn ook leuk om te maken met polymeer klei. Dan kun je ze voor altijd bewaren!

Al onze andere knutselideeën vind je in ons archief. En wil je niks meer van ons missen, abonneer je dan nog even (gratis!) op ons YouTube kanaal. Daar komt namelijk iedere week een nieuwe creatieve video online. En als abonnee ben je daarvan dan als eerste op de hoogte!

Wij maken gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Een schaaltje maken van klei - Zo doe je dat heel makkelijk!
Een schaaltje maken van klei - Zo doe je dat heel makkelijk!
Pennen pimpen met polymeer klei
Moederdag knutselen | 50+ Knutselideeën voor een zelfgemaakt cadeau

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply Anouk 7 maart 2024 at 7:04 pm

  Hi, wat een superleuk idee!
  Krijg je de klei makkelijk uit het schaaltje?
  Of gebruik je hiervoor ook bakpapier?

 • Laat een reactie achter