Schade door kinderen | Dit moet je doen als je kind iets stuk maakt

22 november 2024
Schade door kinderen | Dit moet je doen als je kind iets stuk maakt

Kinderen kunnen echte sloopkogeltjes zijn. Of het nu gaat om een glas dat van tafel wordt gestoten, een bal die door de ruit vliegt, of een dure vaas die ineens in scherven op de grond ligt: de vraag is niet óf er iets kapot gaat, maar wanneer. Gelukkig is het een fase. Er komt een moment dat je kleine tornado niet meer als een olifant door een porseleinkast dendert. Maar tot die tijd is het slim om je goed voor te bereiden en jezelf in te dekken tegen onverwachte kosten met een aansprakelijkheidsverzekering. Zo sta je nooit voor vervelende financiële verrassingen als je kinderen per ongeluk iets stuk maken of schade veroorzaken.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die schade dekt die jij, je partner of je kinderen per ongeluk veroorzaken aan anderen. Dit kan gaan om materiële schade, zoals een kapot raam of een beschadigde auto, maar ook om letsel, zoals een gebroken arm na een fietsongeluk.

Voorbeelden van situaties waarin een aansprakelijkheidsverzekering je helpt:

  • Je kind schopt tijdens het voetballen per ongeluk een bal door de ruit van de buren.
  • Tijdens het spelen gooit je kind de telefoon van een vriendje op de grond, waardoor deze kapotgaat.
  • Je kind rijdt met zijn fiets tegen een geparkeerde auto, waardoor er schade ontstaat.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, in tegenstelling tot de WA verzekering. Toch heeft meer dan 95% van de Nederlanders deze verzekering. Voor een paar tientjes per jaar biedt het namelijk een hoop financiële gemoedsrust.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering handig is voor gezinnen

Wist je dat jonge kinderen gemiddeld meer dan tien ongelukjes per jaar hebben? Kleine schadeposten kun je misschien zelf betalen, maar als het om serieuze bedragen gaat, is dat misschien lastiger. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt niet alleen financiële bescherming, maar ook gemoedsrust. Je weet dat je gedekt bent, hoe groot of klein de schade ook is. Daarnaast geldt een aansprakelijkheidsverzekering meestal wereldwijd. Dus zelfs op vakantie kun je rekenen op deze verzekering. Dat maakt het extra waardevol voor gezinnen die veel onderweg zijn.

Hoe vaak komen ongelukjes met kinderen voor?
Kinderen zijn nieuwsgierig, speels en soms een tikje onhandig. Dit leidt regelmatig tot ongelukjes. Volgens statistieken:
● Hebben jonge kinderen gemiddeld meer dan 10 ongelukjes per jaar.
● Zijn bijna 20% van de claims bij aansprakelijkheidsverzekeringen gerelateerd aan schade veroorzaakt door kinderen.
● Worden de meeste claims ingediend voor schade aan spullen zoals telefoons, brillen en ruiten.

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering wel én niet?

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt veel, maar er zijn grenzen. Dit moet je weten:

Wat wordt gedekt:

  • Materiële schade: Denk aan een kapotte ruit, beschadigde spullen of een fietsongeluk waarbij je kind tegen een geparkeerde auto rijdt.
  • Letselschade: Medische kosten of andere kosten die voortvloeien uit letsel dat jouw kind bij iemand anders veroorzaakt.

Wat wordt niet gedekt:

  • Te voorkomen schade: Als een ongelukje makkelijk voorkomen had kunnen worden – bijvoorbeeld door beter toezicht – kan de verzekeraar besluiten niet uit te keren.
  • Schade binnen het gezin: Als je kind jouw telefoon laat vallen of een vaas in huis omstoot, valt dit niet onder de aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor is een (allrisk) inboedelverzekering nodig.
  • Opzettelijke schade: Schade die opzettelijk wordt veroorzaakt door kinderen vanaf 14 jaar wordt meestal niet gedekt.

Tot welke leeftijd zijn kinderen meeverzekerd?

Bij de meeste verzekeraars zijn kinderen automatisch meeverzekerd op de polis van hun ouders, zolang ze thuis wonen of studeren. Dit kan tot hun 27e. Zodra ze op zichzelf gaan wonen of geen student meer zijn, moeten ze zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

De beste aansprakelijkheidsverzekering kiezen

De ene aansprakelijkheidsverzekering is de andere niet. Iedere verzekeraar heeft weer zijn eigen regels en voorwaarden. Dus als je een verzekering afsluit, moet je goed op een aantal dingen letten:

  1. Kies een passend dekkingsbedrag:
    Het maximaal verzekerde bedrag ligt vaak tussen de 750.000 euro en de 2,5 miljoen euro. Wie meer schade heeft dan het maximale bedrag, betaalt de schade boven het verzekerde bedrag zelf. Hoewel het risico op hoge claims klein is, biedt een hoger bedrag meer zekerheid.
  2. Controleer de premie:
    De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering zijn meestal laag, vaak tussen de €30 en €60 per jaar. Vergelijk premies van verschillende verzekeraars en kijk wat je krijgt voor je geld.
  3. Lees de polisvoorwaarden zorgvuldig:
    Niet alle verzekeringen bieden dezelfde dekking. Let op de volgende punten:
    • Is schade veroorzaakt door kinderen tot een bepaalde leeftijd volledig gedekt?
    • Hoe wordt omgegaan met situaties van opzettelijke schade?
    • Zijn schadegevallen wereldwijd gedekt, bijvoorbeeld op vakantie?
  4. Check de aanvullende voordelen:
    Sommige aansprakelijkheidsverzekeringen bieden extra’s, zoals juridische hulp bij geschillen of dekking voor huisdieren. Dit kan handig zijn, afhankelijk van je gezinssituatie.
  5. Let op uitsluitingen:
    Controleer of er specifieke uitsluitingen zijn die voor jouw situatie belangrijk kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan schade binnenshuis of aan spullen die bewust kwetsbaar worden gebruikt.

Goed voorbereid op ongelukjes

Ongelukjes horen bij het ouderschap en gelukkig komt het meestal allemaal weer goed. Maar als je financieel beschermd wil zijn tegen schade die jij of je kinderen per ongeluk bij of aan anderen veroorzaken, dan sta je met een aansprakelijkheidsverzekering in ieder geval nooit alleen.

Wij zijn benieuwd of jullie ook een aansprakelijkheidsverzekering hebben? En of je daar al eens gebruik van hebt moeten maken? Laat vooral hieronder je reactie achter als je met ons mee wilt praten over dit onderwerp!

Wanneer komt Sinterklaas? | 10 Leuke Sinterklaas aftelkalenders om te maken met kids!
Webshop beginnen en combineren met je gezin? Zo doe je dat!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter